ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Μπαν Κι Μουν: Απαράδεκτη η κατάσταση στη Συρία

ΟΗΕ: Απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση στη Συρία

Απαράδεκτη χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση στη Συρία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και εξέφρασε την ελπίδα να δει το Συμβούλιο Ασφαλείας να δρα με σοβαρότητα και συνοχή για να σταματήσει η αιματοχυσία.

"Η κατάσταση έφτασε σε απαράδεκτο σημείο. Ελπίζω ειλικρινά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χειριστεί (την κρίση αυτή) με αίσθηση σοβαρότητας και με συνοχή", δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμπού Ντάμπι στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής για την ενέργεια.

"Είναι σημαντικό ο ΟΗΕ να έχει έναν λόγο και να δράσει με συνοχή", προσέθεσε."Γνωρίζω ότι υπάρχουν διάφορες αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ο αριθμός των θυμάτων έφτασε σε απαράδεκτο επίπεδο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχίζεται έτσι", σημείωσε επίσης ο Μπαν.

Η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία τον Οκτώβριο. Στα μέσα Δεκεμβρίου η Μόσχα πήρε την πρωτοβουλία να παρουσιάσει ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει ταυτοχρόνως τη βία από την κυβέρνηση και αυτήν από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο οι δυτικές δυνάμεις χαρακτήρισαν το κείμενο αυτό πολύ δειλό, την ώρα που η καταστολή έχει ήδη προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων από τα μέσα Μαρτίου.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία της και να υποστηρίξει μια πιο σθεναρή απόφαση την οποία συνέταξαν η Ουάσινγκτον και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
"Εκτιμώ σε μεγάλο βαθμό ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Άσαντ. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτές θα συνεχιστούν και ότι θα έχουν, όπως πρέπει, μια σαφή λογική δράσης", προσέθεσε εξάλλου ο Μπαν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να συναντηθούν αργότερα αυτόν το μήνα για να συζητήσουν για το μέλλον της αποστολής των παρατηρητών του στη Συρία, οι οποίοι έφτασαν τον περασμένο μήνα στη χώρα αυτή για να διαπιστώσουν αν η Δαμασκός σέβεται ένα αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε το αίτημά του προς τον Άσαντ "να σταματήσει τους σκοτωμούς και να ακούσει το λαό του".
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μπαν Κι Μουν: Απαράδεκτη η κατάσταση στη Συρία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">