ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Περικοπές έως 20% σε συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και επικουρικών

Στιγμιοτυπο από τη χθεσινή πορεία των συνταξιούχων προς το υπουργείο Εργασίας

Μείωση 20% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ που χορηγούν τα Ταμεία των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.) και των τραπεζών. Μείωση 7% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ. Περικοπή των επικουρικών συντάξεων (μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι περίπου 15%)

Μειώσεις συντάξεων στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες), στο ΝΑΤ αλλά και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης προβλέπει το τελικό σχέδιο για τις συντάξεις. Μάλιστα το θέμα των συντάξεων συζητήθηκε και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται πως πρέπει να συγκεντρωθούν 300 εκατ. ευρώ.

Τελικά αποφασίστηκε 100 εκατ. ευρώ να βρεθούν από περικοπές στις κύριες συντάξεις και 200 εκατ. ευρώ από το «μαχαίρι» στα επικουρικά. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
  • Μείωση 20% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ που χορηγούν τα Ταμεία των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.) και των τραπεζών. Η μείωση θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό αυτό και στόχος είναι η εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ.Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παίρνει 1.500 ευρώ θα δει να περικόπτεται κατά 20% η σύνταξή του, δηλαδή κατά 200 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κύρια σύνταξή του θα «πέσει» στα 1.460 ευρώ. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη περικοπή που επιβάλλεται στις υψηλές συντάξεις των ειδικών ταμείων.
  • Μείωση 7% στις συντάξεις που χορηγεί το ΝΑΤ. Στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ.
  • Περικοπή των επικουρικών συντάξεων (μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι περίπου 15%) . Η λύση που φαίνεται πως προκρίνεται προβλέπει πως η μείωση για τα ποσά από 200 έως 300 ευρώ θα είναι 15% και για συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα πηγαίνει στο 20% (για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν προβλέπεται μείωση). Οι μειώσεις αυτές θα αφορούν ελλειμματικά ταμεία.
Πάντως εξετάστηκε και ένα εναλλακτικό σενάριο για μείωση 10% σε ποσά από 250 έως 300 ευρώ και 20% σε ποσά άνω των 300 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι περικοπές θα αφορούν περισσότερα Ταμεία.

Πρέπει να αναφερθεί πως το θέμα των επικουρικών συντάξεων κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι και χθες. Η Νέα Δημοκρατία ζητούσε να μπει πλαφόν 300 ευρώ στις περικοπές στα επικουρικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «μεταφερθεί» η συζήτηση και στις κύριες συντάξεις των ειδικών ταμείων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

1 σχόλια:

  1. Ειναι δυνατόν να συμβαίνει αυτή η σφαγή στις συνταξεις του ΝΑΤ και να μη ζηταει καποιος πολιτικος να αλλαξει κάτι? Ο πατέρας μου παίρνει 900 ευρω σύνταξη, ενώ έχει πληρώσει πολλά περισσότερα από ότι κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 1300 ευρω και άνω από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή του έχουν κόψει 30 ευρώ ως εισφορά αλληλεγγύης και θα του κόψουν επιπλέον το 7% της σύνταξής του, δηλαδή αλλα περίπου 60 ευρω. Δηλαδή, χάνει 90 ευρω και ο συνταξιούχος των 1300 και άνω ευρώ, χάνει στην κυριολεξία ψίχουλα.....ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!! Ας βρεθεί κάποιος να πει κάτι αν μπορεί................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Item Reviewed: Περικοπές έως 20% σε συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ και επικουρικών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">