ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στη γερμανική Βουλή το νέο πακέτο - Κατά της έγκρισης το 63% των Γερμανών

Στη γερμανική Βουλή το νέο πακέτο διάσωσης

Την έγκριση της γερμανικής Βουλής αναμένεται να λάβει σήμερα το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Πέρα από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί επίσης από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και το κόμμα των Πρασίνων.

Κυβερνητικά στελέχη αποστασιοποιήθηκαν χθες από τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερρικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ , ο οποίος το Σάββατο ζήτησε να δοθούν στην Ελλάδα κίνητρα... εξόδου από το ευρώ.

Ετσι, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ απέρριψε τις προτάσεις του Χ.Π. Φρίντριχ. «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες στην ευρωζώνη και για τον λόγο αυτόν ασκούμε όλη αυτή την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του προς το ZDF.
Σε εκπομπή του ARD ο κ. Κάουντερ δήλωσε ότι διαφωνεί με τέτοιου είδους συζητήσεις. «Είμαστε της γνώμης ότι εμείς δεν πρόκειται να συμβάλουμε στην εξώθηση μιας χώρας από την ευρωζώνη», τόνισε.

Κυβερνητικοί κύκλοι, επίσης, δηλώνουν ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει “αμετάβλητη” και στοχεύει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης με τις σκληρές προσπάθειες των ιδίων των Ελλήνων και την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Εκθέτοντας πλήρως τον κ. Φρίντριχ, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι το ψήφισμα για το δανειακό πακέτο ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για το οποίο θα αποφασίσει σήμερα η γερμανική βουλή, έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με όλα τα υπουργεία.
Ανάλογες δηλώσεις υπέρ του αυριανού ψηφίσματος και την πεποίθηση ότι θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία έκαναν τόσο ο Χόρστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος της βαυαρικής Χριστανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της οποίας μέλος είναι ο κ. Φρίντριχ, όπως και ηγετικά στελέχη των Φιλελευθέρων (FDP).

Σκληρή κριτική και από Βεστερβέλε

Κριτική στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Die Welt".
Ο κ. Βεστερβέλε αναφέρθηκε σε "σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας", αλλά και σε "πολλά λόγια" που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη η οποία αποκαθίσταται με το πακέτο βοηθείας που ψηφίζεται σήμερα από την γερμανική Βουλή. "Δεν καταλαβαίνω την πολιτική σπέκουλα σχετικά με μια Ελλάδα έκτος Ευρωζώνης. Ό,τι έχουμε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει πρέπει να ισχύσει και μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Το πακέτο βοήθειας έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη, μόνο εάν δεν διαλυθεί άμεσα με τα πολλά λόγια", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Κατά της έγκρισης του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας τάσσεται το 63% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται στην «Bild am Sonntag». Αντίθετα, το 33% των ερωτηθέντων επιθυμεί την έγκριση του πακέτου βοήθειας. Επιπλέον, το 64% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ αντίθετη άποψη διατηρεί μόλις το 31%.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στη γερμανική Βουλή το νέο πακέτο - Κατά της έγκρισης το 63% των Γερμανών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">