ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη

«Φορολογήστε τη ζάχαρη, γιατί είναι εθιστική»

Ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανάλογο με του αλκοόλ και του καπνού, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό, προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες σε σε άρθρο τους με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη» στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο νέος ειδικός φόρος είναι απαραίτητος για να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Ρόμπερτ Λάστιγκ, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με το BBC και τον «Guardian», ζητούν να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην ακολουθούμενη δημόσια πολιτική σχετικά με τη ζάχαρη.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια.

Η ζάχαρη θεωρείται εξίσου τοξική για το ήπαρ όπως το αλκοόλ. «Ενας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασίες που οδηγούν στην τοξικότητα του ήπατος και σε μια σειρά από άλλες χρόνιες παθήσεις. Η λίγη ζάχαρη δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά η πολλή σκοτώνει με αργό τρόπο», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι ακόμα επισημαίνουν ότι σήμερα στον πλανήτη μας υπάρχουν 30% περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι σε σχέση με τους υποσιτισμένους.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει φόρους στις ανθυγιεινές τροφές, όπως, για παράδειγμα, η Δανία και η Ουγγαρία που φορολογούν τα κορεσμένα λίπη, ενώ η Γαλλία έχει εγκρίνει ένα φόρο στα αναψυκτικά. Τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν μια ανάλογη μεταχείριση για τη ζάχαρη και τα άλλα πρόσθετα γλυκαντικά, καλώντας τα κράτη να επιβάλουν φόρους, να περιορίσουν τις πωλήσεις ζαχαρωδών προϊόντων και αναψυκτικών στα σχολικά κυλικεία ή ακόμα και να απαγορεύσουν τελείως την αγορά τέτοιων τροφών και ποτών κάτω από μια ορισμένη ηλικία (προτείνονται τα 17 έτη).

Σύμφωνα με τον Λάστιγκ, η ζάχαρη «πληροί όλα τα κριτήρια για κοινωνική παρέμβαση όπως συμβαίνει με το αλκοόλ και τον καπνό», αν και, όπως είπε, οι επιστήμονες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να δώσουν «μια δύσκολη πολιτική μάχη ενάντια στο ισχυρό λόμπι της ζάχαρης».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">