ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τελείωσε η σύσκεψη, Αδιέξοδο

Σε εξέλιξη είναι η πολυαναμενόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπο τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη καλούνται και οι υπουργοί οικονομίας και εργασίας οι οποίοι και ενημερώνουν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μπαίνοντας στο Μαξίμου ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: "Ερχομαι με την ελπιδα οτι δεν θα χρειατσεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο πρώην καγκελάριος Σμιτ". Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν στις 19.00 και τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Με ποιες θέσεις προσέρχονται οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να έχει αναλάβει προσωπικά την όλη υπόθεση, σε σημείο που στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένος αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα καταθέσει την εντολή! Μέχρι στιγμή πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που βάζει κ. Παπαδήμος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη ΚΟ του κόμματος αποτύπωσε με τη κρισιμότητα των στιγμών θέτοντας προς του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το δίλημμα «ή επώδυνα μέτρα ή επώδυνη καταστροφική πορεία;». Ο κ. Παπανδρέου όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει αυτές εστιάζοντας ως επί το πλείστον στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με «πραγματικές κοινές μετοχές» όπως είπε στην ΚΟ, ενώ για τα εργασιακά-μισθολογικά επικαλείται τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων καλώντας την τρόικα να την σεβαστεί. Στη συνάντησή του μάλιστα με την τρόικα τόνισε ότι η μείωση των μισθών πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα. Και για τον κ. Παπανδρέου δεν σαφές ποια θα είναι η τελική του θέση κατά τη διάρκρεια της σύσκεψης.


Και για το πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το τοπίο για τις «κόκκινες γραμμές» του είναι θολό καθώς δημόσια φέρεται να υποστηρίζει απόλυτα τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ στο παρασκήνιο συζητά παραλλαγές επί του 13-14 μισθού και για το κατώτατο μισθό. Για τις τράπεζες δεν έχει ως «κόκκινη γραμμή» τις «κοινές μετοχές» καθώς προτείνει και εναλλακτικούς τρόπους για την ανακεφαλαιοποίηση.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καραζαφέρης είναι αρνητικός στις προτάσεις της τρόικας για κατάργηση του 13-14 και κατώτατου μισθού αντιπροτείνοντας αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα, ενώ τηρεί επιφυλακτική στάση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι στο μείζον θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων, ο κ. Παπανδρέου δεν φέρεται σε γενικές γραμμές να έχει πρόβλημα, εν αντιθέσει με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη, αν και οι τρεις υποστηρίζουν ότι η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια δέσμευση.

Και ξαφνικά συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ

Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης ο Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεδριάσει το συγκεκριμένο κομματικό όργανο και ίσως να λάβει και αποφάσεις.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του κινήματος φανερώνει και την κρισιμότητα της κατάστασης που βρίσκεται αυτή την στιγμή η χώρα
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τελείωσε η σύσκεψη, Αδιέξοδο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">