ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί: Ο χρόνος σας τελείωσε

Το μαχαίρι στον λαιμό από Μέρκελ - Σαρκοζί

Η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να λυθεί άπαξ διά παντός, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Δεν θα δεχθούμε μια ελληνική χρεοκοπία, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Ο χρόνος σας τελείωσε». Αυτό διεμήνυσαν χθες στην Αθήνα με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ τον κλοιό των πιέσεων έσφιξαν ακόμη περισσότερο οι Βρυξέλλες τονίζοντας σε έντονο ύφος ότι η Ελλάδα υπερέβη την προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επεσήμανε ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και υπογράμμισε με νόημα ότι η διορία, που εξέπνευσε, συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη αναχρηματοδότησης της χώρας και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκκληση για την άμεση επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο των νέων μέτρων απηύθυνε εξάλλου ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λέγοντας «η Ελλάδα έχει ευθύνη απέναντι στην Ευρωζώνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου κοινού υπουργικού συμβουλίου των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.
«Δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία εάν οι προτάσεις της τρόικας δεν εφαρμοστούν, οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι, ο χρόνος πιέζει πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και δεν καταλαβαίνω ποιο το όφελος των καθυστερήσεων», τόνισε καταρχήν η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η χώρα της δεν μπορεί να δεχτεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Ερωτηθείς πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απάντησε: «Η κ. Μέρκελ και εγώ εργαζόμαστε μήνες γι' αυτή τη συμφωνία και δεν είμαστε σήμερα εδώ για να αποδεχθούμε μια αποτυχία. Τη θέλουμε αυτή τη συμφωνία. Με την ίδια ένταση όμως λέμε ότι η ελληνική ηγεσία έχει ορισμένες δεσμεύσεις που με σχολαστικότητα θα πρέπει να τις σεβαστεί. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να λυθεί άπαξ και δια παντός».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες και εάν υπάρχει ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το παράδειγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που πετυχαίνει «αξιόλογα αποτελέσματα».

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» «Είναι ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας, τώρα επαφίεται στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος όπου ο καθένας έχει δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις» εξήγησε ο Νικολά Σαρκοζί.

«Ξεκάθαρα»
Παίρνοντας τον λόγο η καγκελάριος πρόσθεσε: «Να το πούμε ξεκάθαρα, και οι δύο θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όμως δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα. Η θέση μας είναι κοινή και όλη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε γνώμη».

Κρούγκμαν: Είναι ανέφικτο το πρόγραμμα Οι δύο ηγέτες πρότειναν ακόμη να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ώστε τα χρήματα να είναι μονίμως διαθέσιμα.

Σύμβουλος του Γάλλου προέδρου σημείωσε ότι η ιδέα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι προβλέπει την απομόνωση μέρους της βοήθειας προς την Ελλάδα σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό που θα προορίζεται για την πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Associated Press, αυτός θα μπορούσε να είναι ένα τρόπος για μπει και η ΕΚΤ στο «παιχνίδι», καταθέτοντας δηλαδή τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στον συγκεκριμένο λογαριασμό ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί: Ο χρόνος σας τελείωσε Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">