ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χτύπημα κατά παραγγελία η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία;

Χτύπημα «κατά παραγγελία» εκτέλεσαν οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλείας.
Οπως προκύπτει από την κατάθεση της 48χρονης αρχαιοφύλακα, την οποία ακινητοποίησαν οι δράστες, αλλά και από τις κινήσεις τους που καταγράφηκαν από το κλειστό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αναζητούσαν συγκεκριμένα εκθέματα.
Η φύλακας που δέχθηκε την επίθεση των ληστών έφθασε πρώτη στο μουσείο, ενώ ο δεύτερος φύλακας έφθασε λίγη ώρα μετά τη ληστεία.
Σχετικά με τον τρίτο φύλακα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε άδεια.
«Μου ζήτησαν να τους δείξω τα χρυσά στεφάνια, τη συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου και ένα χρυσό δαχτυλίδι», κατέθεσε η αρχαιοφύλακας Αγγελική Κανελλοπούλου στους αστυνομικούς.

Οι δύο ληστές φάνηκε να ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι για τον τρόπο φύλαξης του Μουσείου, γι’ αυτό και επέλεξαν την ώρα που θα μπορούσαν να δράσουν ανενόχλητοι.
Δεν ήταν όμως εξίσου πληροφορημένοι για το πού φυλάσσονταν τα αντικείμενα που ήθελαν. Ετσι, η συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου που ήταν ένας από τους στόχους τους δεν φυλάσσεται στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά σε άλλο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Η βραδινή βάρδια στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τελειώνει στις 6 το πρωί. Ο νυχτοφύλακας, ο οποίος οπλοφορεί, παραδίδει τα κλειδιά στο φυλάκιο του νέου Μουσείου.
Ελλείψει πόρων, μεσολαβεί ένα νεκρό διάστημα 6 – 7.30 π.μ. στο οποίο δεν υπάρχει καμία φύλαξη και ο χώρος προστατεύεται μόνο από τον συναγερμό.
Στις 7.30 έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους 3 φύλακες στο Μουσείο. Ομως μόνο μία πήγε στην ώρα της. Το χρονικό αυτό διάστημα οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι δύο ληστές πέρασαν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Όσον αφορά στις έρευνες της Αστυνομίας εξετάζεται το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τους χώρους μέσα και έξω από το μουσείο, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία που ενδεχομένως τους οδηγήσουν στα ίχνη των δύο δραστών.

Επίσης δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα και πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα.
Στο μουσείο μετέβησαν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.
«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα», δήλωσε στον ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, έχουν κινητοποιηθεί οι τοπικές και γειτονικές Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, ενώ ενεργοποιήθηκαν κλιμάκια εξειδικευμένων αξιωματικών και προσωπικού της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και συνεργεία εξερευνητών και επιστημόνων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ευρύτερος χώρος που σημειώθηκε η ληστεία έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Στις έρευνες συμμετέχει εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, και ένα ελικόπτερο super puma.
Αρχαιοφύλακες: «Ελλιπές προσωπικό»
«Είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι στο προσωπικό φύλαξης των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Θα πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας δεν έγινε κλοπή, αλλά ληστεία που είναι τελείως διαφορετική κατάσταση.

Δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο Μουσείο με καλάσνικοφ και μάλιστα αφού πρώτα είχε απενεργοποιηθεί ο συναγερμός από τη φύλακα. Το περιστατικό της Εθνικής Πινακοθήκης, τον περασμένο Ιανουάριο, είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση» δήλωσε στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιώργος Δημακάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Δημακάκο, σήμερα παραμένουν κενές 1.200 οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων σε όλην την Ελλάδα, ενώ περίπου 130 φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2011, προκειμένου να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται και περαιτέρω μείωση του προσωπικού φύλαξης, καθώς οι αρχαιφύλακες δεν εξαιρέθηκαν από το μέτρο της εφεδρείας. «Το χειρότερο είναι ότι δεν αναμένονται προσλήψεις συμβασιούχων» λέει ο κ. Δημακάκος.
Προβλήματα φύλαξης αντιμετωπίζουν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως σε νησιά, ενώ και ο αριθμός φύλαξης του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας και των τεσσάρων Μουσείων δεν θεωρείται επαρκής από την Πανελλήνια Ένωση υπαλλήλων φυλάξεως αρχαιοτήτων.

Πώς έγινε η ληστεία

Ληστές χτύπησαν στις 7.30 το πρωί ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν υπήρχαν όμως στο Μουσείο.
Στη συνέχεια, αφού την έδεσαν και τη φίμωσαν έσπασαν τις προθήκες και έφυγαν αφού πήραν όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν να μεταφέρουν.

Οι δράστες αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα και πήλινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί με τι μέσο διέφυγαν οι ληστές, αλλά εκτιμάται ότι είχαν κάποιο όχημα κοντά στο μουσείο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χτύπημα κατά παραγγελία η ληστεία στην Αρχαία Ολυμπία; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">