ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Υπεγράφη από 25 χώρες το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας

Υπεγράφη το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας

Υπεγράφη από 25 χώρες, πλην Βρετανίας και η Τσεχίας- το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» που έστειλαν οι αγορές και «επιδιώκουμε ένα μέλλον σε μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το Σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου προώθησε φορτικά το Βερολίνο ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να επιδεικνύει οικονομική αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προβλέπει την καθιέρωση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» για τη δημοσιονομική ισορροπία και επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπερνάνε το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή. Οποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Η διαδικασία επικύρωσης είναι πιθανόν να περιπλακεί κυρίως στην Ιρλανδία, που ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.


Τα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου
Την ανάγκη να συνδυαστεί η συνεχής δημοσιονομική εξυγίανση με αποφασιστική δράση για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης διατυπώνουν στα επίσημα συμπεράσματά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Η ΕΕ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επάνοδο της Ευρώπης σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν οι 27. Τονίζουν επίσης ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την επάνοδο σε υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και ανάπτυξης και ότι πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις συνθήκες κάθε κράτους-μέλους.

Σημειώνεται, ωστόσο ότι τα κράτη-μέλη στα οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα βοήθειας, θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στους στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα. Παρομοίως, τα κράτη-μέλη που τελούν υπό τη στενή παρακολούθηση των αγορών θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και να είναι διατεθειμένα να λάβουν και περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αν χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για υψηλά επίπεδα απασχόλησης ως το 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι προσανατολισμοί που χάραξαν οι 27 ηγέτες στις 30 Ιανουαρίου, παρέχουν συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη, ιδίως όσον αφορά την ανεργία των νέων και την εκπόνηση των εθνικών σχεδίων απασχόλησης, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων που καταρτίζουν.
«Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτεί την εφαρμογή ενεργών στρατηγικών ένταξης που συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και στήριξη του εισοδήματος», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη- μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες να καταστήσουν τις προσλήψεις ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους εργοδότες (όπου απαιτείται, με βελτίωση των μηχανισμών διαμόρφωσης μισθών και ημερομισθίων). Επίσης, τονίζεται ότι τα κράτη μέλη, θα πρέπει να άρουν τους φραγμούς για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να εφαρμόσουν ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραχωρηθεί στη Σερβία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον χώρο Σένγκεν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι έχουν πληρωθεί όλες οι νομικές προϋποθέσεις ώστε να ληφθεί η απόφαση για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ζητεί, επίσης, από το Συμβούλιο να προσδιορίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα που θα συμβάλουν στην επιτυχή διεύρυνση του χώρου Σένγκεν με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Υπεγράφη από 25 χώρες το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">