ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ψηφοδέλτια με 60% ανανέωση

Ψηφοδέλτια με 60% ανανέωση

Εντολές Βενιζέλου στην αρμόδια επιτροπή για αέρα αλλαγής στις λίστες με επιλογή και προσώπων από τις νεαρότερες ηλικίες. Σε ακτινογραφία η Κοινοβουλευτική Ομάδα ώστε να διασαφηνιστεί ποιοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι . Ποιοι αποσύρονται

Αν και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα ψηφοδέλτια που «κρίνονται» έχουν πάντα «αέρα» ανανέωσης, αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ βάζει στόχο να ξεπεράσει ακόμη και το 60%!
Η εντολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλο προς την Επιτροπή ανάδειξης των υποψήφιων βουλευτών είναι συγκεκριμένη και παραπέμπει στην «αποκάλυψη» ανθρώπων από την κοινωνία ανά την Ελλάδα, με έμφαση στις μικρότερες ηλικίες.


Την «επιχείρηση» αυτή διευκολύνει άλλωστε το γεγονός ότι αρκετοί νυν βουλευτές -που εκλέγονται επί χρόνια, συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα» των κορυφαίων στελεχών, ή που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν διεκδικούν την επανεκλογή τους- έχουν ήδη αποφασίσει να μη θέσουν ξανά υποψηφιότητα και το δηλώνουν ανοιχτά.

Ούτως ή άλλως τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2009 παραπέμπουν στην ανάλυση ότι από τους υπάρχοντες βουλευτές έχουν δυνατότητα επανεκλογής οι 50 - πράγμα που σημαίνει ότι ειδικά στις «δύσκολες» περιφέρειες οι βουλευτές προτιμούν την αποχώρηση από μια αδιέξοδη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και βουλευτές, όπως εκ των διαγραφέντων, που εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις από την κεντρική γραμμή και που «σκέφτονται» σοβαρά την «απόσυρσή» τους.
Ψηφοδέλτια με 60% ανανέωση

Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον κ. Γερανίδη θα ασχοληθεί με την «ακτινογραφία» της κοινοβουλευτικής ομάδας για να ξεκινήσει από μια συγκεκριμένη αφετηρία για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, χθες στις 7 το βράδυ, κατέληξε στο πολιτικό πλαίσιο, αφού ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Το σίγουρο είναι ότι, όπως κάθε φορά έτσι και τώρα, υπάρχουν οι «άνθρωποι του προέδρου», οι ισορροπίες και η ανάγκη ανανέωσης τελικά της ανθρωπογεωγραφίας στα ψηφοδέλτια - ειδικά σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία και για το ΠΑΣΟΚ.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε χθες η δημόσια «αποπομπή» από τα ψηφοδέλτια στελεχών με θέσεις ευθύνης από το 1980. Εγινε από τον Γιάννη Σγουρό, μέλος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε να αποχωρήσουν, έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Ξυνίδη που δήλωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι και δήλωσε στον Alpha: «Και οι άλλοι οι οποίοι είναι δεκαετίες καλό είναι να δώσουν τόπο. Θα κοπούν ή θα παραιτηθώ! Γιατί να καθίσω; Να συμμετάσχω στο ίδιο έργο; Να ισχύσει σε όλο το σύστημα δύο τετραετίες και δρόμο όλοι, για να πάρει ανάσα το πολιτικό σύστημα». Ο επί χρόνια επικεφαλής στα αυτοδιοικητικά ρωτήθηκε αν θα το πει και στον Απ. Κακλαμάνη και απάντησε με κοφτό τρόπο: «Βεβαίως, θα πάω να του πω «φτάνει»».

Το σίγουρο είναι ότι σ' αυτές τις εκλογές δεν θα κατέλθουν οι κ. Γερανίδης, Αργύρης και Σαλαγιάννης (ο πρώτος εκλέγεται από το 1989), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο Σ. Ξυνίδης (πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου), ο Χρ. Χάιδος, βουλευτής Τρικάλων, ο οποίος επιστρέφει στην Ιατρική, αρκετοί διαγραφέντες από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ που έχουν ήδη «μεταβεί» σε όμορα κόμματα ή έχουν ιδρύσει νέα (π.χ. οι κ. Κατσανίδης, Μίχος και η Λ. Κατσέλη), ενώ ακούγεται ότι και η Βάσω Παπανδρέου έχει επιλέξει τη μη κάθοδό της στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης ακούγεται ότι εκτός ψηφοδελτίων ίσως αποφασίσουν να είναι οι κ. Βρεττός, Χυτήρης, Βαλυράκης, Βούγιας κ.ά.

Εκλογική Επιτροπή

Την πολυμελή Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το ΠΑΣΟΚ, μετά από απόφαση του Β. Βενιζέλου. Θα συμμετάσχουν ο γραμματέας, Μ. Καρχιμάκης.
Το Πολιτικό Συμβούλιο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και γενικώς όλα τα κορυφαία στελέχη, εκτός από τον Γιάννη Ραγκούση (πρώην γραμματέα του κόμματος) και στελέχη που βρισκόντουσαν στην «πρώτη γραμμή» την προηγούμενη φορά.

Στην ίδια επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στη μία, μετέχουν νέα στελέχη αλλά έμπειρα, καθώς τα περισσότερα είναι ήδη μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ψηφοδέλτια με 60% ανανέωση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">