ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΞΩΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Επτά φορές ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης «μοίρασε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε 21κατηγορουμένους για το σκάνδαλο της καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης στη θέση Αιξωνή στη Γλυφάδα.


Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τους κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής και δημόσιας έκτασης στην Αιξωνή της Γλυφάδας. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε απόψε να επιβάλλει ποινές ισοβίων και πολυετούς κάθειρξης στους 21 από τους 26 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, ανάμεσά τους γνωστοί δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και επιχειρηματίες.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία, το δικαστήριο με την ετυμηγορία του κατένειμε την ποινική ευθύνη που αναλογεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους και επέβαλε ποινές ισοβίων και δεκάδων ετών πρόσκαιρων καθείρξεων, για την υπόθεση ιδιοποίησης, με αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις, μιας τεράστιας δασικής έκτασης που ανήκε στο Δημόσιο.

Στο εδώλιο για την υπόθεση κάθισαν 26 κατηγορούμενοι εκ των οποίων το δικαστήριο κήρυξε αθώους τρεις δικηγόρους και μία επιχειρηματία, ενώ ανέστειλε την διαδικασία για μία συμβολαιογράφο.

Από τους 21 κηρυχθέντες ενόχους, οι έξι είναι συμβολαιογράφοι, οι πέντε δικηγόροι, οι δύο επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και οι υπόλοιποι επτά ιδιώτες.

Η υπόθεση απασχόλησε την δικαιοσύνη, όταν στο πλαίσιο των ερευνών για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», εντοπίστηκε δικαστική απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, με την οποία επιτρεπόταν να γίνει μεταγραφή συμβολαίων μεταβίβασης σε δύο Κύπριους επιχειρηματίες της επίμαχης έκτασης.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε έρευνα, καθώς για την περιοχή της Αιξωνής είχε εκδοθεί εισαγγελική εγκύκλιος που απαγόρευε στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε μεταγραφές συμβολαίων, αφού η έκταση ανήκε στο Δημόσιο και είχε κηρυχθεί αναδασωτέα το 1939.

Ενοχοι κρίθηκαν από το δικαστήριο οι εξής:

Οι συμβολαιογράφοι: Σωτηρία Κατσαγιάννη, Δημήτρης Μητρέλης, Κωνσταντίνος Μητρέλης, Σταύρος Παπαδογεωργής, Δέσποινα Σεχιώτη, Αθηνά Τσατσαρώνη.

Ο μηχανικός Θωμάς Παλαιογιάννης.

Οι δικηγόροι: Βασίλης Αγιασοφίτης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πέτρος Σφαλακάτος.

Οι επιχειρηματίες Τζων Κωνσταντινίδης και Κωνσταντίνος Γεωργίου

Οι ιδιώτες: Θεόδωρος Δουσαϊτης, Κωνσταντίνος Μανιόπουλος, Γεώργιος Μπασούκος, Ιωάννης Σκιτζής, Χρήστος Τοπούζης, Αναστάσιος Πρίτσας και Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 5 φορές ισοβίων και επιπλέον 19 χρόνων και 5 μηνών κάθειρξη στον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον κάθειρξης 8 ετών στον επιχειρηματία Τζων Κωνσταντινίδη και επίσης ισόβια και επιπλέον 23 ετών κάθειρξη στον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γεωργίου.

Στον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο επιβλήθηκε ποινή 5ετούς φυλάκισης και στον συνάδελφο του Βασίλη Αγιασοφίτη φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών.
Σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 ετών.
Στους καταδικασθέντες που δεν αντιμετωπίζουν ισόβια, δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την δευτεροβάθμια δίκη, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Το δικαστήριο έδειξε μάλιστα το δρόμο της φυλακής για τρεις από τους καταδικασθέντες που φέρονται ότι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.


Πρόκειται για τον δικηγόρο Δημήτρη Παρασκευόπουλο στον οποίο επιβλήθηκαν 5 φορές ισόβια, 19 χρόνια και 5 μήνες, τον επιχειρηματία Τζον Κωνσταντινίδη που καταδικάστηκε σε ισόβια και 8 χρόνια και τον επίσης επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γεωργίου στον οποίο επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη 23 ετών. Σε άλλους 16 κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές από 10 έως 18 χρόνια κάθειρξη με αναστολή εκτέλεση της ποινής τους έως τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό.


Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για την καταβολή εγγυοδοσίας αλλά υποχρέωσε και τους 16 καταδικασθέντες να εμφανίζονται στο Αστυνομικό Τμήμα ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.


Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή και ο επίσης δικηγόρος Βασίλης Αγιασοφίτης σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 9 μηνών. Οι δύο δικηγόροι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.


Τέλος, θυμίζουμε ότι το έγκλημα στην Αιξωνή έχει γίνει ούτως η άλλος με δεκάδες βίλες και μεζονέτες οι οποίες φυτεύτηκαν στον Υμηττό. Αυτό που διασφαλίστηκε εν μέρει είναι να μην υπάρξει καθολική δόμηση σε ολόκληρη την πλαγιά του Υμηττού.

Δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί με το ''σινικό τοίχος'' στη πλαγιά του Βουνού και που έχουν χτίσει...

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΞΩΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">