ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Καμπανάκι για τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης πόρων

Στην έκθεση του ο Χορστ Ράιχενμπαχ τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 4,2 δισ. ευρώ για έργα που έχουν μείνει ημιτελή και πρέπει να ολοκληρωθούν

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης προανήγγειλε πακέτο κονδυλίων με στόχο την ανάκαμψη και την απασχόληση. «Καμπανάκι» για τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης πόρων. Ικανοποίηση για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην έκθεση του ο Χορστ Ράιχενμπαχ τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 4,2 δισ. ευρώ για έργα που έχουν μείνει ημιτελή και πρέπει να ολοκληρωθούν
«Πακέτο» μέτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Απριλίου, γνωστοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ κατά την παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης για την Ελλάδα.

Μίλησε για μία νέα αρχή πάνω σε διαφορετική βάση μετά την εφαρμογή του PSI, γνωστοποίησε πως από το ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμα 14,5 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μέχρι τώρα επιδόσεις στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, από τις αναφορές του αλλά και από τμήματα της έκθεσης προκύπτουν ενστάσεις για τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουν να χαθούν πόροι 4,2 δισ. ευρώ, το «πάγωμα» των μεγάλων έργων και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στη Δημόσια Διοίκηση που φρενάρουν την οικονομική δραστηριότητα και κυρίως τις εξαγωγές.

Ο κ. Ράιχενμπαχ παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες και πως το εισόδημα των πολιτών έχει μειωθεί σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για τον δημόσιο τομέα τόνισε πως «η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν αποτελεί κριτήριο για απόλυση».

Για το ίδιο θέμα, στην έκθεση αναφέρεται η σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην οποία προΐσταται ο πρωθυπουργός και τονίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης κέντρου διυπουργικού συντονισμού. Παράλληλα επισημαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω οι θέσεις ευθύνης στο κράτος.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης σημείωσε πως από το ΕΣΠΑ είναι διαθέσιμα 14,5 δισ. ευρώ και από αυτό το ποσό μπορούν να διατεθούν φέτος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας, οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν κυρίως μέσω της καλύτερης κατανομής των κονδυλίων που έχει ήδη στη διάθεσή της η Ελλάδα, καθώς και τη βελτίωση της απορροφητικότητας.
Αλλωστε, στην έκθεση τονίζεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 4,2 δισ. ευρώ για έργα που έχουν μείνει ημιτελή και πρέπει να ολοκληρωθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Μείωση έπειτα από αξιολόγηση


Τη μείωση των δομών του δημόσιου τομέα, μέσω της αξιολόγησης των υπηρεσιακών μονάδων που θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, επισημαίνει στην έκθεσή της η Ομάδα Δράσης της ΕΕ.
Για τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, η Task Force αναφέρει ότι οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές, παρέχοντας τη βάση για την αναγκαία συμμετοχή και λογοδοσία για τις μεταρρυθμίσεις.
Στους στόχους των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική δημόσια διοίκηση περιλαμβάνονται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η ύπαρξη ισχυρού κέντρου αποφάσεων και η δημιουργία των απαραίτητων δομών στα υπουργεία για την παρακολούθηση των δαπανών.

ΣΤΗΡΙΞΗ
Ενεση 500 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Νέο σχέδιο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 500 εκατ. Ευρώ, εξετάζει η Ομάδα Δράσης. Τα κεφάλαια αυτά θα πάρουν τη μορφή εγγυήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με σκοπό τη στήριξη της χορήγησης πρόσθετων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να χορηγούν δάνεια σε ΜΜΕ και ειδικότερα σε αυτές που ήδη έχουν λάβει οικονομική στήριξη. Κάθε ευρώ υπό τη μορφή εγγύησης από τα διαρθρωτικά ταμεία θα καθιστά δυνατή τη χορήγηση δανείου 2 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ
Προβλέψεις για 60.000 νέα λουκέτα


Περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τα λουκέτα στο διπλάσιο για τους επόμενους μήνες του έτους. Οι προβλέψεις της «Ομάδας Δράσης» κάνουν λόγο για επιπλέον 60.000 επιχειρήσεις οι οποίες θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του 2012. Επιβάλλεται άμεσα να διαμορφωθούν συνθήκες για μελλοντικές επενδύσεις, επισημαίνεται στην έκθεση. Το σχέδιο δράσης της ελληνικής κυβέρνησης έχει τίτλο «Η Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις».

ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Φρένο από χρονοβόρες διαδικασίες


Προβλήματα στις διαδικασίες των εξαγωγών εντόπισε ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», Χορστ Ράιχενμπαχ. Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι ο χρόνος ελέγχων φθάνει τις 20 ημέρες για τις ελληνικές τελωνειακές υπηρεσίες όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται μόλις σε 10 ημέρες. Υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί άμεσα το σύστημα των τελωνείων, το οποίο είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΒΟΗΘΕΙΑ
Σύμβουλοι για έλεγχο των δαπανών


Δύο νέοι μόνιμοι σύμβουλοι ένας, από το ΔΝΤ και ένας από την Ομάδα Δράσης, εγκαθίστανται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το βάρος πέφτει στον έλεγχο των δαπανών. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια για τον περιορισμό των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι προσπάθειες στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών εστιάζονται στη σύσταση ομοιόμορφων διευθύνσεων δημοσιονομικών υπηρεσιών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο, των οποίων οι προϊστάμενοι θα είναι υπόλογοι.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Καμπανάκι για τους αργούς ρυθμούς απορρόφησης πόρων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">