ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διαλυμένη η Ευρωζώνη

Θρυμματισμένη Ευρωζώνη


Η κατάσταση μοιάζει να απέχει έτη φωτός από τις ισορροπίες των προηγούμενων μηνών, με την πολυδιάσπαση να κυριαρχεί από το Νότο μέχρι το Βορρά.

Πριν από ένα χρόνο υπήρχε η αίσθηση ότι τα νήματα των εξελίξεων στην Ευρωζώνη κινεί ο Γαλλογερμανικός Αξονας με τη Γαλλία στο ρόλο του ήσσονος αλλά προσχηματικά θεσμικά ισότιμου εταίρου. Στις αρχές Δεκεμβρίου η θριαμβευτική καταρχήν επικύρωση του Δημοσιονομικού

Συμφώνου από τους «26» της Ε.Ε, πλην Βρετανίας δηλαδή, έδωσε την ψευδαίσθηση ότι ζούμε την εγκαθίδρυση αν όχι της γερμανικής Ευρώπης, τουλάχιστον της γερμανικής Ευρωζώνης.

Σήμερα η κατάσταση πραγμάτων στην Ευρωζώνη μοιάζει να απέχει έτη φωτός από τις ισορροπίες των προηγούμενων μηνών με την πολυδιάσπαση να κυριαρχεί από το Νότο μέχρι το Βορρά με χαλαρές, ασταθείς και ευκαιριακές συμπλεύσεις και συμμαχίες που καθιστούν τη διαπραγμάτευση και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε νέα στροφή προβληματική.

Πρώτα από όλα ο Νότος ή ακριβέστερα η περιφέρεια προσεγγίζεται από το Βορρά αλλά και αυτοπροσδιορίζεται σε πολλές ομάδες:

Οι καλοί μαθητές της δημοσιονομικής προσαρμογής Ιταλία και Πορτογαλία. Η Λισαβόνα διατηρεί σε πολιτικό επίπεδο την εμπιστοσύνη του Βερολίνου παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της προσαρμογής της ενώ έχει αρχίσει να αποσαρθρώνεται και η πολυδιαφημισμένη βεβαιότητα για σύντομη επιστροφή της Ιρλανδίας στις Αγορές.

Η προβληματική Ισπανία που ήδη κατονομάσθηκε από το Μόντι ως θρυαλλίδα μιας νέας αποσταθεροποίησης-ντόμινο με το Ραχόι να καλείται να εξαντλήσει ό,τι του έχει απομείνει από τη μετεκλογική του αξιοπιστία με νέα μέτρα λιτότητας σε μια κοινωνία που δείχνει ότι οι αντοχές της εξαντλούνται.

Η Ελλάδα η οποία έχει μεν φύγει από το προσκήνιο της δημοσιότητας αλλά η οποία θεωρείται ως εξαίρεση που στην πρώτη απόκλιση ή πρόβλημα μπορεί να συγκεντρώσει τα πυρά των δανειστών, ώστε ως παράδειγμα να σωφρονίσει τους υπόλοιπους και κατά κύριο λόγο τη Μαδρίτη.

Ισπανικά χαστούκια στον Ραχόι Μεταξύ Βορρά και Νότου η Γαλλία που έχασε πρόσφατα την αξιολόγηση ΑΑΑ και με την πολύ πιθανή νίκη Ολάντ θα πυροδοτήσει συνολική αποσταθεροποίηση με την απαίτηση επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Εικόνα διάσπασης εμφανίζει και ο Βορράς όπου κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι ότι το Βερολίνο μιλά εξ ονόματος όλων:

Η Γερμανία προσπαθεί να βραχυκυκλώσει προκαταβολικά τη σύμπηξη Ομάδας Χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία του Ολάντ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνάντηση την Τρίτη 20/3 στο Βερολίνο οκτώ υπουργών εξωτερικών χωρών από το Βορρά και το Νότο της Ευρωζώνης.

«Δύναμη πυρός» 1 τρισ. ευρώ κατά της κρίσης ζητά ο ΟΟΣΑ

 Στην Ολλανδία αρχίζει και κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι η χώρα θα ήταν πιο ασφαλής αν επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα Γκίλντερ.
Τέλος στη Φινλανδία ξετυλίγεται ένας σκληρός αυτονομημένος από το Βερολίνο ευρω-σκεπτικισμός των πλεονασματικών με κυρίαρχο το φόβο ότι η στήριξη των ελλειμματικών χωρών υπονομεύει την εθνική ευημερία.

Η πρόσφατη συνάντηση στη Λαπωνία εκπροσώπων χωρών της Ευρωζώνης με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κατάινεν είναι ενδεικτική του μικρομεγαλισμού μιας νεόπλουτης χώρας που πριν από δύο δεκαετίες ήταν ο παρίας της Σκανδιναβίας.

Προς νέο «Μεγάλο Συνασπισμό» στο Βερολίνο; Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω δεν χρειάζεται ιδιαίτερες επεξηγήσεις: και στην καλύτερη δυνατή περίπτωση προσαρμογής του Βερολίνου στην πρόκληση θωράκισης της Ευρωζώνης, και στην καλύτερη δυνατή έκβαση μιας νέας γαλλο-γερμανικής διαπραγμάτευσης μια ουσιαστική ομοφωνία στην Ευρωζώνη θα παραμένει ζητούμενη καθώς τόσο ο ελλειμματικός Νότος όσο και ο πλεονασματικός Βορράς δεν έχουν ο καθένας διαμορφώσει κοινούς παρονομαστές ζωτικών συμφερόντων.

Προβληματική διαπραγμάτευση

Σήμερα η κατάσταση πραγμάτων στην Ευρωζώνη μοιάζει να απέχει έτη φωτός από τις ισορροπίες των προηγούμενων μηνών με την πολυδιάσπαση να κυριαρχεί από το Νότο μέχρι το Βορρά με χαλαρές, ασταθείς και ευκαιριακές συμπλεύσεις και συμμαχίες που καθιστούν τη διαπραγμάτευση προβληματική.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διαλυμένη η Ευρωζώνη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">