ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αλαλούμ με το τέλος ακινήτων (Αυτοπόδεικτα οίκος Ανοχής η Ελλάδα)

Οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν μαζί τα ποσά για το τέλος και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Οπως καταγγέλλει το υπ. Οικονομικών, στελέχη της ΔΕΗ καλλιέργησαν την εντύπωση πως αν κάποιος πληρώσει μόνο τον λογαριασμό ρεύματος, γλιτώνει το «χαράτσι» και τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, αυτό θεωρείται «έναντι» της συνολικής πληρωμής (ΕΕΤΗΔΕ και ηλεκτρικό ρεύμα). Επιπλέον, η μη εξόφληση του ειδικού τέλους μεταφέρεται έπειτα από 4 μήνες στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν μαζί τα ποσά για το τέλος και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Νέο αλαλούμ και ταλαιπωρία προκλήθηκε στους πολίτες για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων. Αυτήν τη φορά, όπως καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, στελέχη της ΔΕΗ καλλιέργησαν την εντύπωση πως αν κάποιος πληρώσει μόνο τον λογαριασμό ρεύματος γλιτώνει το τέλος.

Ειδικότερα, στα γκισέ των καταστημάτων της ΔΕΗ σχηματίζονται ατελείωτες ουρές -φτάνουν κι έξω στους δρόμους- από καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά για το τέλος και την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ζητούν να καταβάλουν χρήματα μόνο για την ενέργεια που κατανάλωσαν, αφήνοντας εκτός το μέρος της οφειλής για το ειδικό τέλος των ακινήτων. Οι υπάλληλοι ικανοποιούν την απαίτησή τους, δηλαδή να πληρώνουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις κιλοβατώρες. Οι πολίτες θεωρούν, όμως, πως με αυτό τον τρόπο δεν διατρέχουν κίνδυνο. Δηλαδή ότι γλιτώνουν αφενός το «χαράτσι» και αφετέρου και τη διακοπή ηλεκτροδότησης.

Νέο αλαλούμ με την πληρωμή του τέλους ακινήτων

«Καμία εντολή»
Στελέχη της ΔΕΗ διευκρινίζουν στο «Εθνος» αφενός ότι «η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει δώσει καμία εντολή στους υπαλλήλους της, ώστε να μην εισπράττουν το ειδικό τέλος. Αυτό που κάνουν τα καταστήματα είναι ένα είδος διακανονισμού, που εφάρμοζαν και στις περιπτώσεις προ της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ».

Η ΔΕΗ δέχεται από τους καταναλωτές να πληρώνουν μόνο το ποσό της οφειλής που αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, αυτό θεωρείται «έναντι» της συνολικής πληρωμής (ΕΕΤΗΔΕ και ηλεκτρικό ρεύμα).

Ετσι, αν στον επόμενο λογαριασμό οι καταναλωτές επιλέξουν και πάλι να πληρώσουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις κιλοβατώρες, αυτό θα αφαιρεθεί από το σύνολο της προηγούμενης και της νέας οφειλής. Δηλαδή θα συνεχίζουν να χρωστούν το ΕΕΤΗΔΕ αλλά και την κατανάλωση ρεύματος.

Επιπλέον, η μη εξόφληση του ειδικού τέλους μεταφέρεται έπειτα από τέσσερις μήνες στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Η ίδια διαδικασία ισχύει και για όσους πληρώνουν μέσω ΑΤΜ των τραπεζών.
Και το υπ. Οικονομικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».

Ειδικό τέλος
Ρύθμιση από τον έφορο της ΔΟΥ

Το υπ. Οικονομικών υπενθυμίζει, επίσης, ότι όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση από τον έφορο της ΔΟΥ στην οποία υπάγονται. Σημειώνεται ότι ο έφορος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει διακανονισμό με πολλές δόσεις πληρωμής του ειδικού τέλους ή και μείωσή του.

Το υπουργείο λέει, επίσης, πως εφόσον έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, «είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ, προκειμένου να μην πληρώσει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει». Και τέλος το υπουργείο τονίζει ότι είναι προφανές πως δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής.

(Tι άλλο χρειάζεται ακόμα και ο πλέον δύσπιστος συντηρητικός, ώστε να αποδεχθεί οτι η Χώρα μας ήταν και παραμένει Μπορδέλο, ενω κάποιοι επαγγελματίες πολιτευτές ( βλέπε Φώτης Κουβέλης ) συνεχίζουν το παραμύθι των αλλαγών με την δική τους παρουσία)

Γλυφάδα Web

Γιάννης Κουρδομένος
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αλαλούμ με το τέλος ακινήτων (Αυτοπόδεικτα οίκος Ανοχής η Ελλάδα) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">