ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

NASA: Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2013

Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2013

Πολύ κοντά από τον πλανήτη μας θα περάσει ένας μεσαίου μεγέθους αστεροειδής στις 15 Φεβρουαρίου του 2013, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA, η Γη δεν κινδυνεύει, παρά τη σχετική ανησυχία που έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς.

Ο αστεροειδής, που εκτιμάται ότι έχει πλάτος περίπου 45 μέτρων, ονομάζεται 2012 DA14 και, σύμφωνα με το Space.com θα πλησιάσει τόσο πολύ τη Γη, που θα βρεθεί σε μικρότερη απόσταση από τους τεχνητούς δορυφόρους που έχουν τεθεί σε γεωστατική τροχιά.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει από τη Γη σε απόσταση έως 20.400 χιλιομέτρων περίπου, ενώ οι γεωστατικοί δορυφόροι κινούνται σε ύψος 35.800 χιλιομέτρων. Αλλοι μη γεωστατικοί δορυφόροι βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινείται σε απόσταση περίπου 386 χλμ. από τη Γη.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα από αστρονόμους στη νότια Ισπανία. Η τροχιά του γύρω από τον Ηλιο μοιάζει με αυτή της Γης και πραγματοποιεί στενές προσεγγίσεις στον πλανήτη μας δύο φορές κατά την εκτέλεση μιας πλήρους περιφοράς του.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο 2012 DA14 στις 16 Φεβρουαρίου του περασμένου μήνα πέρασε σε απόσταση 2,5 εκατ. χλμ. από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές όσο η απόσταση Γης - Σελήνης. Επειδή τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους η τροχιά του θα τον φέρει σε πολύ πιο στενή επαφή με τη Γη, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα πανικού, το οποίο επιχειρεί να διαλύσει η NASA με την καθησυχαστική ανακοίνωσή της.

Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει σοβαρό το πρόβλημα των αστεροειδών και άλλων ουρανίων σωμάτων που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω στη Γη με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα, γι΄ αυτό απαιτείται αυξημένη ετοιμότητα και σχέδια προληπτικής δράσης.

Είναι θέμα χρόνου, κατά τους αστρονόμους, η Γη να βρεθεί ακριβώς πάνω στην τροχιά ενός τέτοιου σώματος. Μια παρόμοια πρόσκρουση, άλλωστε, εκτιμάται ότι ήταν αυτή που πριν από 65 εκατ. χρόνια εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και παράλληλα άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση των θηλαστικών και του ανθρώπου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: NASA: Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2013 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">