ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρόληψη των ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.
ΣΑΒΒΑΤΟ,3 Νοεμβρίου 2012.

 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΚΑ.Π.ΠΑ Δήμου Γλυφάδας και το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, στο πλαίσιο προσπάθειας για την προαγωγή της υγείας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, διοργανώνουν, με την ευγενική υποστήριξη της Interamerican, εκδήλωση για την πρόληψη των ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. στο Κ.Α.Π.Η. Γλυφάδας, Αρχιπελάγους 31, Γλυφάδα.

Η καινοτόμος προσπάθεια προαγωγής υγείας στην τρίτη ηλικία εστιάζει σε ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, όπως τα ατυχήματα στο χώρο του σπιτιού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πτώσεις αποτελούν την τρίτη αιτία χρόνιας αναπηρίας σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ η πλειοψηφία των τραυματισμών που καταλήγουν στο θάνατο προέρχονται από πτώσεις. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ηλικίας 65 ετών και άνω υφίστανται τραυματισμούς λόγω πτώσης. Οι σοβαροί τραυματισμοί και οι θάνατοι από πτώση αυξάνονται, μάλιστα, μετά την ηλικία των 70 και διπλασιάζονται μετά τα 78.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 αγγίζει το 17% και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πληθυσμός γηράσκει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, 173 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη θα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω και οι ηλικιωμένοι διπλάσιοι από τα παιδιά, η διαχείριση προβλημάτων υγείας, σε επίπεδο πρόληψης αλλά και θεραπείας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προαγωγή της υγείας και ευεξίας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην παράταση της παραγωγικότητας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί, θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό ειδικά διαμορφωμένο για άτομα τρίτης ηλικίας που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Alpha-to-Omega- New pathways towards volunteering and life learning for senior European citizens” στο οποίο το Ινστιτούτο συμμετείχε ως εταίρος. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν περισσότερα σχετικά με τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων στους χώρους του σπιτιού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατεύσουν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής τους. Κύριος στόχος είναι η ενημέρωσή τους αλλά κυρίως η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν τη μακρόχρονη υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών και στάσεων.

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, www.prolepsis.gr, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντολογικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
&
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρόληψη των ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">