Μαζική η έκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών, οι οποίοι αποφάσισαν σύγκρουση μέχρις εσχάτων με το υπουργείο Υγείας. Απουσία αντιπροσώπων από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Συνεχίζουν την επ’ αόριστον απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βουλή.
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου:Κατάμεστη από 600 και πλέον γιατρούς ήταν χθες το μεσημέρι αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στην έκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών, οι οποίοι βαθαίνουν τη ρήξη με το υπουργείο μετά από 10 εβδομάδες αποφασιστικού αγώνα, ο οποίος έχει υποβαθμιστεί από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Η μορφή του αγώνα και η απόφαση για επέκταση των πενθήμερων κινητοποιήσεων σε απεργία διαρκείας δεν αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης στη χθεσινή συνέλευση. Η συνέχιση ήταν δεδομένη.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της πρότασης-παγίδα, όπως χαρακτηρίστηκε, του υπουργείου να κλείσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να μετατραπούν σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η πλειονότητα των ομιλητών συμφωνούσε πως επιχειρείται να ξηλωθεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, συμπαρασύροντας τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, με την κατάργηση των θέσεών τους.
«Εκβιασμός» της κυβέρνησης
Πρόκειται για γιατρούς που εργάζονται επί 20-25 χρόνια, χωρίς ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με εξευτελιστικές αμοιβές και με δυνατότητα που τους έδωσε το πολιτικό σύστημα να συμπληρώνουν τις αποδοχές τους με διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου. Συζητούν για τον «εκβιασμό» της κυβέρνησης που αφορά την ένταξή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά όχι με τους όρους των γιατρών του ΕΣΥ. Υποχρεώνονται, λένε, να κλείσουν άμεσα τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να εργαστούν, άγνωστο πού, περισσότερες ώρες, με τον ίδιο μισθό που παίρνουν τώρα εργαζόμενοι 5,5 ώρες στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Εξοργίζονται με τα 4,5 εκατομμύρια που δόθηκαν στην Task Force για να εκπονήσει το «know how της καταστροφής της υγείας». Προβληματίζονται για τους απεργοσπάστες που δείχνουν όψιμη ευαισθησία με ιδιοτελή κίνητρα στο θέμα της περίθαλψης των αναπήρων στα ΚΕΠΑ και παίρνουν δύναμη από το 80% που συνεχίζει επί 2 μήνες να απεργεί. Λέγοντας «όχι στις διαθεσιμότητες – αυτοαπολύσεις», τονίζουν πως ενδεχόμενη αλλαγή εργασιακών σχέσεων προϋποθέτει υγειονομικό σχεδιασμό με δημιουργία υγειονομικού χάρτη μετά από ειλικρινή διάλογο όλων των φορέων. Ο λόγος δόθηκε στην αρχή της συνέλευσης στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αγνόησαν επιδεικτικά την πρόσκληση διαλόγου.
Αποδοκίμασαν τη Χρυσή Αυγή
Ενταση επικράτησε όταν ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης κατηγόρησε το προεδρείο ότι δεν του δίνει τον λόγο λόγω κομματικής ταυτότητας. Ακολούθησαν φραστικές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από το σύνολο των παρευρισκομένων, που ανάγκασαν τον χρυσαυγίτη να αποχωρήσει άρον άρον από την αίθουσα. «Δίνουμε το αίμα μας για να πάει σε κάθε άνθρωπο, είτε είναι μετανάστης είτε Ελληνας, άνεργος ή εργαζόμενος» φώναζαν με μια φωνή προεδρείο και κοινό.
«Θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή; Δεσμεύεται το κόμμα σας για την εξασφάλισή μας στο μεταβατικό διάστημα; Και πόσο θα είναι αυτό;» ρωτούσε το ακροατήριο επίμονα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαρία. Θετικός στην πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας ο βουλευτής, απάντησε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια το μεταβατικό διάστημα, δεσμευόμαστε τουλάχιστον για 2 έτη. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κρατήσει πάντως ούτε μια στιγμή αυτόν τον νόμο».
Αγωνιστικό χαιρετισμό στους απεργούς και συναδέλφους του (γιατρός ο ίδιος) απηύθυνε συγκινημένος ο Σαββάς Μιχαήλ-Mάτσας: «Σας θεωρούσαν έναν συντηρητικό κλάδο. Κι όμως ο αγώνας σας εδώ και 9 εβδομάδες έχει κολλήσει στον τοίχο την κυβέρνηση».
«Πρώτον, προτείνω να δημιουργηθεί ονομαστικός κατάλογος βουλευτών που να μας πουν τι θα κάνουν πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και, δεύτερον, θεωρώ απαραίτητο και έναν κατάλογο απεργοσπαστών» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γιατρών, Γιάννης Χρονόπουλος.
Αυτοκριτική ασκήθηκε στη συνέλευση απέναντι στη στάση μερίδας των απεργών που ασχολούνται μόνο με την κατοχύρωση του μεταβατικού χρονικού διαστήματος και της διατήρησης των προσωπικών τους ιατρείων: «Ενας λαός που φτωχαίνει μέρα με τη μέρα πώς θα μας ταΐσει; Μόνη μας ελπίδα δεν είναι οι μεταβατικές περίοδοι αλλά η πολιτική ανατροπή. Είναι πολύ στενό να βλέπεις τη διάσωσή σου όταν βυθίζεται ο Τιτανικός. Η μόνη πρόταση που θα έχει σύμμαχο τον λαό είναι να μην κλείσει κανένα πολυϊατρείο, οι γιατροί να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο της υγείας», τόνισε ένας από τους αγωνιζόμενους γιατρούς.
«Δική μας η απεργία»
«Ο υπουργός είναι απόλυτα λογικός, αγωνίζεται για τα δικά του ιδιοτελή συμφέροντα. Η απεργία δεν είναι υπόθεση κανενός κόμματος αλλά δική μας. Να συνεχίσουμε το άνοιγμα και την ενημέρωση προς την κοινωνία, σε γειτονιές, πλατείες, ακόμα και πόρτα πόρτα» υπογράμμισε η Μαρία Ντάσιου, μία από τους 100 -πιο αποφασισμένους- απεργούς που είχαν μείνει μέχρι το τέλος της τετράωρης συνέλευσης.
«Να μην τολμήσουν να πάνε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή» σημείωσε η Βίκυ Κορβέση, πληροφορώντας το σώμα για τη συγκέντρωση-ενημέρωση του κόσμου στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου, όπου αντιπροσωπεία των απεργών συνάντησε 150 και πλέον κατοίκους καθώς και 10 τοπικούς φορείς. Αποφασίστηκε η συγκρότηση τοπικών επιτροπών αγώνα, ενώ σήμερα στις 11.00 στο ΙΚΑ Παγκρατίου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη ενημέρωση.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας με πορεία στη Βουλή προγραμματίζουν αύριο στις 13.00 οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε συντονισμό με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 15.00.
http://www.efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου