ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με εντολή Σόιμπλε το νέο Μνημόνιο


Mε σφραγίδα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει όπως όλα δείχνουν το νέο Μνημόνιο που έρχεται στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την επόμενη τριετία. 

Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα και τη φορολογία, ακόμη και ρήτρα μεταρρυθμίσεων, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής το 2017, γράφει σήμερα η εφημερίδα Real News.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νέο σχέδιο για την Ελλάδα συντάσσεται από τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κατ’ εντολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βάση του νέου Μνημονίου θα αποτελέσει το σχέδιο για μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός φέρεται να πιστεύει πως «οι Έλληνες δεν έχουν κράτος» και ότι «απαιτείται αναδόμηση εκ βάθρων». 

Το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει δάνειο ύψους από 15 έως 17 δισ. ευρώ, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα εισπρακτικά μέτρα και θα έχει «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το 2017. 

Καταρτίζεται από ειδική ομάδα του γερμανικού δημοσίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και πρόκειται να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2014-2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί από τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το έχει ήδη προτείνει στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το χρηματοδοτικό κενό χωρίς την υπογραφή τρίτου μνημονίου. 

Η κατεύθυνση των παρεμβάσεων θα είναι προς τη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, για το οποίο συχνά οι δανειστές «φωνάζουν» στην Ελλάδα πως απαιτούνται αλλαγές.

Η πρόταση του Σόιμπλε σε γενικές γραμμές προβλέπει επιμήκυνση έως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τις άλλες χώρες και το ευρωπαϊκό ταμείο ESM, μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15-20 δισ. ευρώ, γράφει εξάλλου το Βήμα της Κυριακής. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με εντολή Σόιμπλε το νέο Μνημόνιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">