ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αλ Τσίπρας: Σε λίγο η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας


Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, "θα υποδηλώνει μια βαθιά ρήξη με το παρελθόν της Ελλάδας", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Λουμπλιάνα ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως "εντολή ελπίδας και αλλαγής στην Ευρώπη".

Μιλώντας σήμερα στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας σε εκδήλωση της "Ενωμένης Αριστεράς", ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε εκτενή αναφορά του στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα,ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στους επόμενους λίγους μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον κυβέρνηση εν αναμονή, αλλά θα είναι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας. Και θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν,ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Ο λαός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσουν μαζί τον μακρύ, δύσκολο, αλλά γεμάτο ελπίδα και θετικές προσδοκίες δρόμο της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης, είπε ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και με αφορμή και την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την στάση των ευρωπαϊκών χωρών έναντι της κρίσης στην Ουκρανία όπου, όπως είπε, στήριξαν αντιδημοκρατικές και νεοναζιστικές δυνάμεις να ανέλθουν στην εξουσία. Η Ευρώπη, ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν , από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ήταν τόσο ευρωσκεπτικιστές.

Ασκώντας έντονη κριτική για μια ακόμη φορά στην κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι τώρα απορρίπτουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και προτιμούν να δανείζουν στις κυβερνήσεις ώστε εκείνες να διασώζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες κάθε χώρας —προς το παρόν τουλάχιστον. Και με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, υποχρεώνουν τους φορολογούμενους στο Νότο να χρηματοδοτούν τα κέρδη των τραπεζών του Νότου. Έτσι, και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο, υποχρεώνουν τον Νότο να πληρώνει για το τραπεζικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Παλεύουμε για μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και συνοψίζοντας την εσωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματός του, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

Υποστηρίζει την άμεση ακύρωση των μνημονίων και την συντονισμένη αναθέρμανση όλων των Ευρωπαϊκών οικονομιών.
Θέλει μια γνήσια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μονό για τις τράπεζες άλλα και για τα κράτη.
Πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την δική της νομοθετική πράξη "Glass-Steagall" για να διαχωριστεί η εμπορική από την επενδυτική τραπεζική και να αποτραπεί η συγχώνευση των αντίστοιχων κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.

Θέλει αποτελεσματική Ευρωπαϊκή νομοθεσία που φορολογεί τις εξωχώριες οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Υποστηρίζει την συλλογική, αξιόπιστη και οριστική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, μέσω μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, βασισμένης στην Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αλ Τσίπρας: Σε λίγο η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ιστορία της Ελλάδας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">