ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στα κάγκελα του Μεγάρου Μαξίμου πήγε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για μια συζήτηση με τους πολιτικούς συντάκτες που περίμεναν απ'έξω, λίγα λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέβη σε «διαρροές» για πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών δεν έγινε την τελευταία στιγμή αφού ο Γκίκας Χαρδούβελης πληρούσε από την αρχή όλα τα προσόντα για να αναλάβει τη θέση. 

Εκανε λόγο για «προσεχτικές και στοχευμένες επιλογές» σε μια, εντελώς, νέα κυβέρνηση, αναφέροντας και κάποια άλλα ονόματα. Ξεκίνησε ο ανασχηματισμός, όπως δείχνουν τα πρώτα τηλεφωνήματα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Συνολικά εννέα υπουργοί τέθηκαν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος ενώ χαρακτηριστικό της συνολικής αναδόμησης είναι ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ξήλωσε» εξ ολοκλήρου τις πολιτικές ηγεσίες σε ορισμένα κρίσιμα υπουργεία όπως αυτά της Υγείας, των Εσωτερικών και της Παιδείας.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Επίσης απομακρύνθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.


Σε άλλο υπουργείο από αυτό της Δημόσιας Ανάπτυξης, σε αυτό της Ανάπτυξης, μετακινήθηκε ο Νίκος Δένδιας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε ολόκληρη η πολιτική ηγεσία, όπως και στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέμεινε μόνο ο Νότης Μηταράκης.

Ακλόνητοι στα υπουργεία τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Άμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χαράλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας).

Αλλαγή στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, από τον Σίμο Κεδίκογλου στην Σοφία Βούλτεψη, ενώ καταργήθηκε η θέση του Π.Καψή (υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης)


ΣΥΡΙΖΑ: Ο ανασχηματισμός δε θα επηρεάσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει»

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό:

"Κανείς δεν πιστεύει πως ο σημερινός ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει.

Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, «καμιά σκέψη για χαλάρωση». Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών".
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">