ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Τη λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της λεγόμενης «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για να στηρίξουν τη δημιουργία νέων αλλά και υφιστάμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, των περίφημων ΚΟΙΝΣΕΠ, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε  το υπουργείο Εργασίας. 

Από το σύνολο των ωφελουμένων, οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι κοινωνικοί επιχειρηματίες, και οι 6.000 θα είναι κοινωνικοί επιχειρηματίες με επιχειρήσεις που ήδη υφίστανται.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 19.466.000.00 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η 28η Νοεμβρίου 2014


Η πρόσκληση έχει τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της κοινωνικής οικονομίας». 

Στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα συμμετάσχουν εταιρείες από το δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη δημιουργία δομών στήριξης λειτουργίας και ανάπτυξης κοινωνικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών. 

Οι περιφερειακοί μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, και θα αναλάβουν, ανάλογα με τις ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιφέρειας αναφοράς, τη λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα καλύπτει ανάγκες στο σύνολο της περιφέρειας, με δομές υποστήριξης σε κάθε περιφερειακή ενότητα. 

H διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των πράξεων ορίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και του αντίστοιχου οικονομικού αντικειμένου έως τις 31 Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με το υπουργείο - οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί «θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας. 

Η κυβέρνηση, την ώρα που αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων και προωθεί την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, δε φείδεται πόρων όταν πρόκειται να προωθήσει άλλο ένα εργαλείο επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, υποσχόμενη μάλιστα στους άνεργους και στις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες ότι θα τους μετατρέψει σε επιχειρηματίες!

Γιατί οι περίφημες ΚΟΙΝΣΕΠ, που νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»), δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης σε όσους απασχολούνται σε αυτές, φορώντας μάλιστα το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας», οι οποίες αναλαμβάνουν να παρέχουν κυρίως κοινωνικές υπηρεσίες, αντί αυτές να εξασφαλίζονται δωρεάν από το κράτος. 

Οι θιασώτες της προπαγανδίζουν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Εμπνευστής της είναι ο ΟΟΣΑ και η κεντρική φιλοσοφία αυτών των σχημάτων είναι ότι «το κράτος το οποίο ρυθμίζει το κοινωνικό περιβάλλον, αντί του κράτους που χορηγεί κοινωνικές παροχές». 

Δηλαδή, το κράτος απλά καθορίζει ποιοι και πώς θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, αφού το ίδιο σταματά να το κάνει. 

Την «κοινωνική οικονομία» υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ («αλληλέγγυα οικονομία») ως βασική μορφή στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» που προτείνει για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, μυρίζοντας κέρδη, στις ΚΟΙΝΣΕΠ ήδη επιχειρούν να μπουν και διάφοροι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματικών ομίλων και πρώην μεγαλοστελέχη Δημοτικών Αρχών

Ηδη, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας, «οι 678 ήδη εγγεγραμμένες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μαζί με τις δεκάδες νέες που δημιουργούνται από τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν τον νέο πυλώνα επιχειρηματικότητας».

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ- αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

Γιάννης Κουρδομένος: Αυτά, και άλλα πολλά επικαλούνται οι κομμουνιστές στον Ριζοσπάστη, χωρίς να δίνουν καμία απολύτως λύση στα υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ελλήνων.

Ασκούν εντονότατη κριτική κατά όσων αποφασίζονται από την κυβέρνηση, και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχουν προτάσεις και λύσεις, και χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ελλήνων σήμερα.

Τέλος, δεν γνωρίζω πότε και πόσο χρονικό διάστημα εργάστηκαν χωρίς πληρωμή οι φίλτατοι κομμουνιστές, που βρίσκονται τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στη τοπική αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας το δημόσιο χρήμα. 

Υ.Γ: Έπειτα από δεκαετίες πραγματικά - αποδεδειγμένης - ανιδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, κάποιοι  'αριστεροί', που ελάμβαναν και λαμβάνουν το δημόσιο χρήμα πολλά χρόνια, με ''τίμησαν'' πέραν του δέοντος με κατάχρηση του καταστατικού, ώστε να τύχουν της εκλογής τους, άρα ο δημότης με ανιδιοτελή προσφορά εκτός, και εντός αυτοί που ελάμβαναν το δημόσιο χρήμα ώστε να λαμβάνουν περισσότερα χωρίς να παρέχουν λύσεις.
(Βλέπε δέκα χρόνια αιτήσεων στο δήμο Γλυφάδας και δέκα χρόνια παρανομίας δημάρχων και αιρετών)

* Δεν πρόκειται να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην τυποεκδοτική και τις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες κομμάτων, διότι θα καταστεί σαφές ότι όλα τα κόμματα εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και την διαπλοκή._

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">