ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο Συνταγματικοί Στοχασμοί του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ένα σύγγραμμα με καίριους προβληματισμούς γύρω από το Σύνταγμα της Ελλάδας και την επικείμενη αναθεώρησή του.

Όπως δήλωσε ο κ.Βαρβιτσιώτης: «Διατυπώνω σ’ αυτό τις σκέψεις μου για μια νέα Αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία κρίνω επιβεβλημένη. Φοβάμαι όμως ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα ρίξουν πίσω ή θα ματαιώσουν αυτή την προσπάθεια» δήλωσε ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης μετά την παρουσίαση του βιβλίου του.

 Οι άξονες που κινείται η σκέψη του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής, η διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ των συνταγματικών οργάνων, μια νέα διαρρύθμιση των σχέσεων μεταξύ πολιτικής και δικαιοσύνης, η ενίσχυση του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και η επέκταση των θεσμών της δημοκρατικής συμμετοχής.

Επιγραμματικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, είναι ο «ρυθμιστής του πολιτεύματος»
Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο του ως ρυθμιστή, εφόσον του έχουν αφαιρεθεί όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες: «Η αναθεώρηση του 1985, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, μετέτρεψε τον Πρόεδρο σε κάποιον που παραδίδει ξίφη στους αποφοίτους των στρατιωτικών σχολών και εγκαινιάζει άνευ σημασίας εκθέσεις. Η επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Προέδρου μπορεί να είναι εφικτή μόνο εάν δημιουργηθεί ένα άλλο σώμα, μια 'Γερουσία', αποτελούμενη από 30-40 μέλη».

 Η «Γερουσία», μία από τις καινοτομίες που εισηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα εκλέγεται με κοινό ψηφοδέλτιο όλων των κομμάτων «ώστε ο ψηφοφόρος να κρίνει ποιος είναι ο καταλληλότερος από όλα τα κόμματα, να μπορεί να ψηφίσει»

Οι Γερουσιαστές θα συναποτελούν ένα όργανο υψηλού επιπέδου, θα εκλέγονται για μία και μόνη φορά χωρίς δικαίωμα επανεκλογής και δεν θα απολαμβάνουν κανένα από τα προνόμια των βουλευτών, παρά μόνο μία αποζημίωση ανά συνεδρίαση, σαν έξοδα παραστάσεως. Οι Γερουσιαστές αυτοί θα επικουρούσαν τον Πρόεδρο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του και θα παρείχαν θεσμική κάλυψη και προστασία. Πχ για να εκδώσει ένα διάγγελμα προς το λαό, ο Πρόεδρος θα έπρεπε να έχει την έγκριση της Γερουσίας. Διότι, εάν δεν έχουμε ένα τέτοιο όργανο που να προστατεύει τον πρόεδρο, κανένας πρόεδρος δεν θα ασκήσει ποτέ καμία αρμοδιότητα, όσες και εάν του δώσουν».

Υποσημείωση του Γ.Κ: Σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, ραδιοφωνικά, από τον κατασχεθέντα ΓΛΥΦΑΔΑ FM, πριν από  15- 20 χρόνια, είχα τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται Συνταγματικοί μετασχηματισμοί και μια αναθεώρηση  που να συμπεριλαμβάνει και τη Γερουσία όπως την εισηγείται ο κ. Βαρβιτσιώτης στο βιβλίο του.

Σήμερα δεδομένης μιας πολιτικοοικονομικής συγκυρίας με επιπτώσεις στο λαό, η απαξία προς την πολιτική με προεκτάσεις προς το πολίτευμα διευρύνεται, και διαπιστώνουμε βιώνοντας τις επιπτώσεις. 

Ειδικά στη Γλυφάδα, που τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν λογής λογής ''πολιτικές'' οντότητες (...) με νοοτροπίες καίσαρος και αυτοκράτορος, χωρίς να υπάρξει από τη πλευρά τους τίποτα καινοτόμο, άτομα που δεν αναγνωρίζουν τίποτα πλην του ατόμου τους, η πολιτική ολισθαίνει μέχρι εσχάτων.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">