ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με αντάρτικο θα λυθεί το ζήτημα των ερτζιανών;

Σε κομβικό πολιτικό ζήτημα και κεντρικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας αναδεικνύεται η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου. Το πρόγραμμα της ελεύθερης ΕΡΤ με αντάρτικο εκπέμπεται ψηφιακά στην ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΑΛΙ 34, και στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ & ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΝΑΛΙ 58.

Η ΕΡΤ 'επέστρεψε', είναι εδώ. Ελεύθερη, αυτοδιαχειριζόμενη και άρτια δημοσιογραφική. Η εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ 3 στο 68% της χώρας, έχει προκαλέσει πανικό στο στρατόπεδο του “μαύρου” στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του,  δεσμεύεται για την έρευνα και την απόδοση πολιτικών ευθυνών για το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Παράλληλα, η υπόθεση θα κριθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο οποίο προσέφυγε η ΠΟΣΠΕΡΤ μετά την απορριπτική απόφαση του ελληνικού ΣτΕ.

Γιάννης Κουρδομένος: Σε αυτό το σημείο σας θυμίζω ότι εγώ δεν κάνω πλέον αντάρτικο επιθυμώ πολιτική - κυβερνητική λύση: Έπειτα από σειρά διώξεων και κατασχέσεων, (ακόμη και καταχρηστικών κατά παράβαση των θεσπισμένων) ενώ η ενδεδειγμένη οδός ήταν η προσφυγή μου στην δικαιοσύνη, και στην συνέχεια στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, δεν προσέφυγα διότι υπάρχει προσωπικό κώλυμα. Το συγκεκριμένο προσωπικό κώλυμα μου απαγορεύει την προσφυγή στα δικαστήρια για οτιδήποτε υπάρξει εις βάρος μου.

1) Αυτό σημαίνει ότι ως πολίτης μιας χώρας, ποτέ, δεν πρέπει να δικαιωθώ;
2) Οι εκάστοτε εκλεγμένοι, που σε ειδικό καθεστώς φρόντισαν και φροντίζουν για τις χιλιάδες διορισμένων στην ΕΡΤ, ΝΕΡΙΤ, κ.τ.λ, δεν οφείλουν να παρέχουν τις πολιτικές λύσεις που απαιτούνται;
3) Οι δίκαιες προτάσεις ενός (1) πολίτη δεν πρέπει να εφαρμοστούν;
4) Μια κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την Δημοκρατία πρέπει να φροντίσει για όσους έπονται η για όσους πρωτοστάτησαν;
5) Μια κυβέρνηση της Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να φροντίσει πρωτίστως για όσους/όσες διαβιούσαν επί χρόνια με τα χρήματα του συνόλου, η για τον πολίτη που του στέρησαν το δικαίωμα διαβίωσης στη χώρα του;

Είναι σαφή ερωτήματα, τα οποία καθορίζουν τις προδιαγραφές μιας αυριανής κυβέρνησης. Αν τελικά γίνει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ, πρέπει να υφίσταται και ανάλογη ρύθμιση για όσους πρωτοστάτησαν στα FM πριν την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Επίσης, η όποια ρύθμιση γίνει για την ΕΡΤ, πρέπει να περιλαμβάνει ισοκατανομή δημόσιων μέσων στο Ν.Αττικής. Ως πολίτης, και παράλληλα Αριστερός θεωρώ απαράδεκτο να λειτουργούν 15 δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις στα βόρια προάστια Αττικής, ενώ στα νότια δεν υπάρχει ούτε (1) μία. 

Η προσφυγή της Ομοσπονδίας των εργαζομένων έγινε «παραδεκτή» από τη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι που σημαίνει πως η υπόθεση θα εκδικαστεί με την παραδοχή καταρχήν των σημείων που έθεσε η ΠΟΣΠΕΡΤ για το λουκέτο στην ΕΡΤ, τα οποία η πλειοψηφία του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως το κλείσιμο της ΕΡΤ παραβιάζει το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που περιλαμβάνει την ανεξαρτησία από οικονομικές και πολιτικές πιέσεις.


Αν διαβάσει κανείς την πρόταση λειτουργίας της ΕΡΤ, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη ΓΣ των εργαζομένων της ΕΡΤ3, αλλά και την αντίστοιχη άτυπη και λίγο πιο "λάιτ" των εργαζομένων της ertopen, θα καταλάβει ότι η ΕΡΤ αποτελεί ένα πρώτο "κρας τεστ" για τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, στην Αγία Παρασκευή, οι ομάδες έχουν πάρει θέσεις.
Από τη μια ο Καλφαγιάννης με πολλούς τεχνικούς και λίγους δημοσιογράφους.
Από την άλλη οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός ομάδων ένα μικρό, αλλά δυναμικό κομμάτι της "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" συνεπικουρούμενο από κάποιους ανένταχτους αριστερούς.
Προς το παρόν οι δύο πρώτες ομάδες φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαμάχη, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα συμμαχήσουν το βράδυ των εκλογών.

Στην τελευταία ΓΣ, στον ΕΔΟΕΑΠ, η συμμετοχή ήταν μικρή, αλλά ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, κάποιες από τις οποίες ελπίζουμε να περιέχονται στο τελικό κείμενο των εργαζομένων της ertopen.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στέλεχος της ΕΡΤ, που σύμφωνα με πληροφορίες προορίζεται για διευθυντική θέση, εναντίον δύο στελεχών της παράταξης των "Crimes", τους οποίους κατηγόρησε ότι προωθούν την άποψη για κατάληψη του Ραδιομεγάρου το βράδυ των εκλογών.

Σημαντική παράμετρος παραμένει το ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιά είναι ακριβώς τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν είναι στα πρώτα επτά (7) νομοσχέδια της μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό πολλοί προτείνουν να γίνει αυτό με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αλλά και η λύση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού αφενός υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και αφετέρου η νέα κυβέρνηση μπορεί να μην θέλει να επαναλάβει κάτι που η ίδια είχε καταδικάσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν.


Το “αντάρτικο” στις τηλεοπτικές συχνότητες συνεχίζεται με συνεχείς επιθέσεις από την πλευρά του νεοδημοκρατικού μπλόκ εξουσίας. Είτε με καταγγελίες “γειτόνων” για …ραδιονεργές κεραίες, είτε με απαιτήσεις Μουρούτση να ρίξει η …Διακομματική Επιτροπή το σήμα της ελεύθερης ΕΡΤ λόγω “αθέμιτου ανταγωνισμού”. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά στις προσκλήσεις των δημοσιογράφων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ προς τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων, έδωσαν αρνητική απάντηση μόνο οι υποψήφιοι της Ν.Δ και συμφώνησαν να μετέχουν οι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αμέσως όμως έπεσε γραμμή και οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με αντάρτικο θα λυθεί το ζήτημα των ερτζιανών; Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">