ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νηστικό αρκούδι δε χορεύει, αλλά αποφασίζει καλύτερα

Αν και η λογική λέει ότι είναι καλύτερα να παίρνουμε αποφάσεις με γεμάτο στομάχι, νέα έρευνα δείχνει ότι είναι ίσως καλύτερα να παίρνουμε ρίσκο όταν γκρινιάζει το άδειο μας στομάχι. 

Στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, ερευνητές εντόπισαν ότι οι «θερμές καταστάσεις», ένας όρος που περιγράφει υψηλά επίπεδα συναισθημάτων όπως η πείνα, βελτιώνουν την ικανότητά μας να λαμβάνουμε μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Μεταξύ των ψυχολόγων, τέτοιες καταστάσεις προκαλούν απερίσκεπτη συμπεριφορά και αύξηση παρορμητικότητας.
Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν την άμεση ικανοποίηση όταν είναι συναισθηματικοί, πεινασμένοι, έχουν διεγερθεί σεξουαλικά ή αλλιώς βρίσκονται σε θερμή κατάσταση. Αλλά τα στοιχεία αυτής της έρευνας δείχνουν ότι οι «θερμές καταστάσεις» όχι μόνο δε θέτουν σε κίνδυνο, αλλά μάλλον βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν οι αποφάσεις αυτές είναι πολύπλοκες και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αβέβαια. Τρία ξεχωριστά πειράματα σε μια ομάδα φοιτητών έλεγξαν αν η πείνα οδηγεί σε πλεονεκτική λήψη αποφάσεων.
Σε όλα τα πειράματα, οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η ομάδα που έτρωγε και η ομάδα που έκανε δεν έτρωγε. Η πρώτη ομάδα ξεκινούσε με ένα μεγάλο πρωινό και ήταν ελεύθερη να φάει και να πιει όσο ήθελε εκ των προτέρων. Η δεύτερη δεν έτρωγε τίποτα για 10 ώρες πριν από τη συμμετοχή σ’ ένα παιχνίδι με χαρτιά που αντικατοπτρίζει τη λήψη αποφάσεων στην πραγματική ζωή, σχετίζεται με τυχερά παιχνίδια και περιλαμβάνει πολλά ρίσκα και ανταμοιβές.
Νηστικό αρκούδι αποφασίζει πιο σωστά
Νηστικό αρκούδι αποφασίζει πιο σωστά
Παραδόξως, η ομάδα που δεν έτρωγε είχε καλύτερες επιδόσεις από αυτήν που έτρωγε ελεύθερα, καθώς αντιλήφθηκε καλύτερα τις μακροπρόθεσμες ανταμοιβές έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών που προτίμησαν οι χορτάτοι. Οι άνθρωποι που πεινούν, λόγω της αίσθησης της πείνας, έχουν καλύτερες επιδόσεις σε πολύπλοκες αποφάσεις από ότι οι χορτάτοι. Αυτό είναι ένα πρώτο αποδεικτικό στοιχείο ότι η «θερμή κατάσταση» της πείνας βελτιώνει, παρά συμβιβάζεται, στην επιλογή συμφέρουσας λήψης αποφάσεων.
Στο τρίτο πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους υποχρέωναν να επιλέξουν μεταξύ του να πάρουν ένα μικρό ποσό χρημάτων εκείνη τη στιγμή και ενός μεγαλύτερου ποσού στο μέλλον. Οι νηστικοί επέλεξαν τα περισσότερα χρήματα αργότερα και οι χορτάτοι τα λιγότερα άμεσα. «Η πείνα και η όρεξη δεν κάνει τους ανθρώπους απαραίτητα πιο παρορμητικούς. Τους βοηθάει όμως να παίρνουν αποφάσεις ανάλογα με τη διαίσθησή τους, κάτι που ωφελεί τη λήψη πολύπλοκων αποφάσεων με αβέβαια αποτελέσματα.
Από την άλλη, μπορεί «θερμές καταστάσεις» να αυξάνουν την παρορμητικότητα, αλλά η παρορμητικότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό» είπαν οι ερευνητές, καθώς και ότι χρειάζεται επιπλέον μελέτη για τα χειροπιαστά αποτελέσματα της επίδρασης των συναισθημάτων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μέχρι τότε, τα σημαντικά να τα αποφασίζετε νηστικοί. Καθώς μεγαλώνουμε, καταλαβαίνουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για τί σημαίνει να είμαστε άνθρωποι, ενώ σαν νεότεροι, πιστεύαμε ότι πολλά έπρεπε να ήταν ήδη γνωστά…
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νηστικό αρκούδι δε χορεύει, αλλά αποφασίζει καλύτερα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">