ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εθνική Συνάντηση Νεολαίας 7-9 Μαρτίου - Η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα των Νέων

Τα ΑΣΚΙ διοργανώνουν από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου στην Αθήνα Εθνική Συνάντηση Νεολαίας με θέμα «Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης: Οι στάσεις των νέων απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα τον καιρό της κρίσης». Απευθύνεται σε φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι τοποθετούνται στην ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν τον πλήρη κύκλο της Εθνικής Συνάντησης Νέων θα χορηγηθεί βεβαίωση.

Εθνική Συνάντηση Νεολαίας
H ευρωπαϊκή ταυτότητα των νέων τον καιρό της κρίσης

Σάββατο 7 - Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» - Αίθουσα «Οδοιπορικό στην Παλαιά Αθήνα» (Ηρακλειδών 66, Θησείο)

Πώς οραματίζεται ένας νέος άνθρωπος το πρότυπο μιας Ενωμένης Ευρώπης; Υπάρχει χώρος έκφρασης, δημιουργικής δράσης και εργασίας των νέων στη «γηραιά» ήπειρο; Ποια είναι η γενικότερη στάση των νέων απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα εν μέσω μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που κλόνισε κεκτημένα και βεβαιότητες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο; 

Με κεντρικό άξονα τις παραπάνω προβληματικές και με στόχο την προαγωγή συγκροτημένου διαλόγου μεταξύ επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και νέων, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου στην Αθήνα Εθνική Συνάντηση Νεολαίας με θέμα «Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης: Οι στάσεις των νέων απέναντι στην κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα τον καιρό της κρίσης». Η Συνάντηση διοργανώνεται με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ / Τομέας Νεολαία και πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα με τη στήριξη του ΟΠΑΝΔΑ-Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

«Η Ευρωπαϊκή ταυτότητα προϋποθέτει ισότητα και ενότητα. Σε εποχή οικονομικής και γενικότερης κρίσης είναι επόμενο να γίνεται αντιφατική η έννοια ευρωπαίος πολίτης. Είναι επίσης επόμενο την αντιφατικότητα αυτή να την εκφράζουν οι νέες γενεές που δεν βλέπουν να ισχύουν όσες κανονικότητες ή συμβατικότητες ίσχυαν πριν. Αξίζει οι νέοι να αρθρώσουν τη φωνή τους και να αναγάγουν τα ατομικά τους πάθη αλλά και τις ατομικές επιθυμίες στα πάθη και στις επιθυμίες μιας συλλογικότητας».
Σπύρος Ασδραχάς, ιστορικός, πρόεδρος Δ.Σ. ΑΣΚΙ

«Στη σύγχρονη Ελλάδα, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία των νέων ανθρώπων αποτελεί ένα πρωτόγνωρο σε ένταση και έκταση, κοινωνικό φαινόμενο, την ώρα που ένα σημαντικό τμήμα τους γοητεύεται από νεοναζιστικά κηρύγματα σε μια κοινωνία σε κρίση. Τα ΑΣΚΙ με βάση τις συλλογές τους και το ερευνητικό έργο που έχουν εκπονήσει αναφορικά με την ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα, διοργανώνουν αυτό το συνέδριο επιθυμώντας να προσεγγίσουν μέσα από τις εργασίες τους σύγχρονους νέους και νέες, να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους, να τους δώσουν τη δυνατότητα, με βάση μια σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων, να ξεδιπλώσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα», επισημαίνει ο κος Βαγγέλης Καραμανωλάκης Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας της Ιστορίας και Ιστοριογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Γενικός Γραμμματέας του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ.

Στην Εθνική Συνάντηση Νέων θα συμμετέχουν ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί επιστήμονες καθώς και νεότεροι ερευνητές και θα εισάγουν στις εργασίες του συνεδρίου ζητήματα που αφορούν τη νεότερη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία, την έννοια του Ευρωπαίου Πολίτη, τις έμφυλες πολιτικές της Ε.Ε., την έννοια νεολαία στη μεταπολεμική Ευρώπη και την ανεργία των σημερινών νέων. 

Γενικότερα, θα θέσουν προς ανοιχτή συζήτηση από τους συμμετέχοντες μια σειρά εννοιών και σκέψεων γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η Συνάντηση θα αποτελέσει έναυσμα για την υλοποίηση ευρύτερων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διάδοση των αποτελεσμάτων της και την ανάπτυξη του διαλόγου σχετικά με το ρόλο της Ευρώπης στη ζωή των νέων ανθρώπων, την ανάγκη τους να συμμετάσχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και τις αξίες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που σχηματίζουν την κοινή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Στο Συνέδριο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν νέοι φοιτητές από όλη την Ελλάδα, 18-30 ετών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, διδακτορικού επιπέδου με επιστημονικό ενδιαφέρον στο θέμα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές και νέους που αντιμετωπίζουν αυξημένα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και οικονομικές δυσχέρειες. Η Εθνική Συνάντηση Νεολαίας θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά μέσω live streaming.

Για αιτήσεις συμμετοχής επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.aski-europeancitizen.gr καθώς και την ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ www.askiweb.eu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εθνική Συνάντηση Νεολαίας 7-9 Μαρτίου - Η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα των Νέων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">