ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Δεν θέλουμε νεκροταφείο σε αναδασωτέα έκταση κ.Μητροπολίτη


Γι' άλλη μια φορά τα ισχυρά συμφέροντα σκεπάζουν στη κυριολεξία την πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου, και ιστορία 6.000 χιλιάδων ετών.

Σκόπιμα έμμισθα συστημικά κέντρα παραπληροφορούν για επίλυση όσων αφορά το κοιμητήριο στη πόλη μας.

Επ' ουδενί αποτελεί λύση του προβλήματος το εκπρόθεσμο σχέδιο νόμου που πέρασε στο προοίμιο των εθνικών εκλογών η συγκυβέρνηση, ούτε πρόκειται να υπάρξει ένα σύγχρονο νεκροταφείο στη Γλυφάδα δεδομένου ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι χαρακτηρισμένη αναδασωτέα έκταση της Α.Ζώνης του Υμηττού.

Οι ελπίδες της Μητροπόλεως, για οριστική επίλυση του ζητήματος, θα πέσουν στο κενό, αν ευελπιστούν στη δημιουργία νεκροταφείου στο στρατόπεδο της Αεροπορίας.

Τόσο ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ.Παύλος, όσο και το σύνολο εκλεγμένων - παρατάξεων, όπως και οι διοικούντες κατά τόπους, όφειλαν να σέβονται το Τοπικό Πολιτισμό των Ελλήνων της περιοχής με ιστορική διαδρομή 6.000 χιλ. ετών, και αντί να στρέφονται ενάντια στη πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου, να συμπράξουν στην ενδεδειγμένη συνέχεια.

Πρόσφατα για τις ανάγκες του στημένου - χαλκευμένου - τοπικού κοινωνικού γίγνεσθαι - δόθηκε μια συνέντευξη του Μητροπολίτη για τους λιγοστούς αναγνώστες τοπικής φυλλάδας, στην οποία λέγονται τα ακόλουθα.

Μητροπολίτης Γλυφάδας - Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης - Παύλος: Επιτέλους η Γλυφάδα, αποκτά Κοιμητήριο. Η νέα Δημοτική αρχή υπό τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπανικολάου, πέτυχε σε σχετικά σύντομο διάστημα να υλοποιήσει το χρόνιο αίτημα για την ίδρυση νέου Κοιμητηρίου.

Η Πολεμική Αεροπορία -ο διοικητής της ΕΤΗΜ, ο αρχηγός ΓΕΑ, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Δένδιας, άλλοι υπουργοί και φορείς τους οποίους ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε από καρδίας-, προσέφεραν χώρο στο Δήμο Γλυφάδας για την κατασκευή Δημοτικού Κοιμητηρίου.

Ο συγκεκριμένος χώρος, αποτελεί λύση σε ένα μείζον πρόβλημα του Δήμου που εκκρεμούσε επί δεκαετίες. Τα 42 στρέμματα παραχωρήθηκαν με νόμο στο Δήμο Γλυφάδας για την λειτουργία του Κοιμητηρίου της πόλης.

Όλοι γνωρίζουν την πίεση που δέχεται ο Δήμος και η Μητρόπολη από τους δημότες που δεν έχουν που να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η έκταση αυτή είναι μακριά από τον ιστό της πόλης και μακριά από την τελευταία εντός σχεδίου κατοικία.

Επίσης εκεί υπάρχουν πολλές εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του στρατού οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του νέου Κοιμητηρίου, διότι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται.

Με τη βοήθεια του Θεού, πιστεύουμε πως οι εργασίες χωροθέτησης που ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν χωρίς εμπόδια σε εύλογο χρονικό διάστημα και η Γλυφάδα θα αποκτήσει,πολύ σύντομα ένα σύγχρονο Κοιμητήριο.

Δυστυχώς όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Φεβρουαρίου, υπήρξαν αδικαιολόγητες αντιδράσεις από την μειοψηφία ως προς την απόφαση του Κράτους να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό Κοιμητήριο.

Η απόφαση τελικά του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν 27 υπέρ έναντι 11 κατά.

Αυτά ειπώθηκαν από τη πλευρά του Μητροπολίτη, και παράλληλα, συμπλήρωσε όσων αφορά και την δωρεάν παραχώρηση  ενός από τα τρία οικόπεδα του Δήμου Γλυφάδας: Δοξάζουμε το Θεό για τη μεγάλη ευεργεσία που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με εισήγηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Παπανικολάου, αποφάσισε να παραχωρήσει νομίμως τον χώρο όπου θα στεγαστούν οι Διοικητικές, Ποιμαντικές και Πνευματικές υπηρεσίες της Μητροπόλεώς μας.

Η νέα Μητρόπολη μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ένα όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, δωρεάν, με εισήγηση τότε του αοιδίμου Τοποτηρητού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Ο χώρος έχει παραχωρηθεί για χρήση και δεν επαρκεί λειτουργικά και διοικητικά για τους επισκέπτες. Οι υπηρεσίες της Μητροπόλεως είναι γενικά διάσπαρτες εξαιτίας της ανεπάρκειας του σημερινού χώρου.

Επιπλέον βάσει της διχοτομήσεως της Μητροπόλεως, ρητώς αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ, ότι η έδρα της νεοσυσταθείσης Μητροπόλεως (με τους τότε πέντε δήμους) πρέπει να είναι η Γλυφάδα.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο , για να μην παραχωρηθεί ο χώρος, αλλά η πλειοψηφία έδωσε την πρέπουσα απάντηση.

Έτσι, επιτέλους, το χρόνιο πρόβλημα της έδρας της Μητροπόλεώς μας, έχει αίσιο τέλος. Σύντομα ξεκινάμε τις διαδικασίες για την ανέγερση του χώρου. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσουμε ότι ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που έδωσε λύση, σε αυτό το μείζον πρόβλημα.

Όμως ως τοπικός Επίσκοπος, ευλογώ και εκείνους που αντέδρασαν με την πρόταση της πλειοψηφίας και για το Κοιμητήριο και για το χώρο της Διοικήσεως της Μητροπόλεώς μας.

Προσωπικά δεν ξέρω τι σχέση έχει ο Θεός με τις συμφωνίες ανθρώπων των δυο μέτρων και σταθμών, αυτό που γνωρίζω, και παράλληλα γνωρίζουν συνολικά οι δημότες Γλυφάδας, είναι ότι Πολιτεία - Εκκλησία διαπλέκονται, ενώ ουδέποτε λειτούργησαν με γνώμονα την ωφέλεια  του τόπου μας και των κατοίκων - δημοτών, όπως και με σεβασμό στην πολιτισμική μας ταυτότητα.

Το αυταπόδεικτο είναι ότι οι συγκυβερνώντες γνώριζαν ότι θα χάσουν στις εκλογές, και λίγους μήνες προ των εκλογών έγινε μια συμφωνία κάλυψης κάποιων αιτημάτων της εκκλησίας ώστε να παρασχεθεί χείρα βοηθείας.

Τελικά η συμφωνία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και τώρα με όσα αποφασίζονται ερήμην των δημοτών, στο παρασκήνιο, και έπειτα περνούν στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, προσπαθούν δια της πλαγίας να τύχουν θετικών σχολίων, ώστε να κερδίσουν πόντους στη πολιτική σκακιέρα.

Το θέμα είναι ότι υφίσταται μια σχέση διαπλοκής ανάμεσα σε ισχυρά συμφέροντα, και καθολική αδυναμία να είναι συνεπείς ως προς το δημόσιο όφελος - συμφέρον - στο οποίο οι διοικούντες ορκίστηκαν παρουσία του Μητροπολίτη.

Όταν λοιπόν δίνετε λύση για τη στέγαση γραφείων της Μητροπόλεως, με δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου από τους διοικούντες Γλυφάδας το οποίο πληρώθηκε από το σύνολο των δημοτών, και την ίδια στιγμή κωφεύουν σε συγκεκριμένα πρωτοκολλημένα αιτήματα, τα οποία χρονίζουν, και έχουν άμεση σχέση με τον τοπικό πολιτισμό, καθίσταται σαφής η σχέση διαπλοκής ανάμεσα σε συγκεκριμένα κέντρα, οργανισμούς, συμφέροντα, όπως και τα δυο μέτρα και σταθμά.

Δεν είμαστε στον Μεσαίωνα, ούτε διαπρέπει ο Γουτεμβέργιος επί των ημερών μας, άρα με δεδομένη την υπηρέτηση του οικονομικού λόμπι, (ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ) ακόμη και σήμερα στη Γλυφάδα, τώρα, το οποίο προωθούσε επιλεκτικά συγκεκριμένες υποψηφιότητες στα νότια προάστια, καθίσταται σαφές ότι είχαν στόχο μια ελλειμματική δημοκρατία και πολιτισμό για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα.

ΓΛΥΦΑΔΑ FM 1977 - 2004 Ειδικές Διώξεις&Κατασχέσεις, από κυβερνήσεις και παράκεντρα αυτών, ενώ στήριζαν επιλεκτικά τη διαπλοκή ημέτερων και χρηματοδοτών.

Πείτε μας ως τοπικοί φορείς τι έχετε κάνει, τόσο η εκκλησία, όσο και ο δήμος;
Ζητήστε από τον τέως δήμαρχο κ. Σφακιανάκη τη μελέτη που είχε κατατεθεί στο Δήμο Γλυφάδας, ώστε να αντιληφθείτε και εσείς, όπως και το σύνολο των συμπολιτών μας, ποιοι βρίσκονται εντός του δήμου.

Τέλος, θεωρείτε ορθό έπειτα από 6.000 χιλ. χρόνια τοπικού πολιτισμού που επέλεξε διαχρονικά τα νεκροταφεία τους να βρίσκονται παραλιακά, εκκλησία και δήμος να αλλοιώνουν τη πολιτισμική ταυτότητα των αυτοχθόνων; 

Για ποιους λόγους δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν μια πολιτισμένη λύση επί παντός επιστητού, με κοινή συναίνεση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να μην υφίσταται καμία παραφωνία; 

Γιάννης Κουρδομένος
glyfadaweb@gmail.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Δεν θέλουμε νεκροταφείο σε αναδασωτέα έκταση κ.Μητροπολίτη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">