ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στέλιος Δίβαρης: Το φιάσκο με την εκλογή του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Παρέμβαση  του Δημοτικού Συμβούλου Στέλιου Δίβαρη

Το φιάσκο με την εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη και της Δημοτικής Επιχείρησης.

Ο θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη και της Δημοτικής Επιχείρησης είναι πράγματι μια καινοτόμος ιδέα που χρειάζεται στην Τοπική αυτοδιοίκηση. 

Δίνει την ευκαιρία στους δημότες να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν  σε μια ,κατά γενική ομολογία , δαιδαλώδη και απαιτητική γραφειοκρατία με οδηγό έναν θεσμικό παράγοντα που για να διορισθεί απαιτείται η ευρύτερη συναίνεση του Δημοτικού Συμβουλίου (τα δύο τρίτα των εδρών των δημοτικών συμβούλων) που από κοινού θα συμφωνήσουν σε μια τοπική προσωπικότητα να υπηρετήσει τον ρόλο.

Ο θεσμός αυτός δίνει στο Δημότη την ευκαιρία να δικαιωθεί σε τοπικό επίπεδο εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα και από τον δημότη αλλά και από το κράτος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι διαφορές λύνονται εξωδικαστικά και διοικητικά, ακολουθώντας την κειμένη διοικητική διαδικασία και τους νόμους του κράτους, που πολλές φορές είναι η αιτία των διοικητικών συγκρούσεων πολιτών και αρχών.

Δυστυχώς και αυτή η Δημοτική αρχή του τόπου , ακολουθώντας το παράδειγμα της προηγούμενης απαξιώνει στην πράξη τον θεσμό, ενώ στα λόγια τον τιμά. Πολιτική αφέλεια και αδυναμία, ή πολιτική πονηρία και σκοπιμότητα, αυτή είναι μια ερώτηση που την απάντηση της θα μας την δώσει ο χρόνος. 

Όπως και να' χει η ζημιά για τους Δημότες είναι η ίδια. Ο Δήμαρχός κ. Παπανικόλαου είτε δεν έχει την ικανότητα να οδηγήσει την ετερόκλητη ομάδα του σε συμφωνία, είτε με έμμεσο πλην αριστοτεχνικό τρόπο καταργεί έναν ελεγκτικό μηχανισμό που θα είχε απέναντι του.

Όπως αναφέρουμε και στην αρχή, ο Νομοθέτης έχει προβλέψει αυξημένη πλειοψηφία , δηλαδή συνεργασία δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για να προβούν στην εκλογή μιας από κοινού (άρα και για την πόλη) προσωπικότητας , ουδέτερης και ευρέος αποδεκτής όπως γίνετε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως είναι λογικό, η μόνη περίπτωση να εκλέγει κάποιος, είναι μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση ενός ή περισσότερων προσώπων αναγνωρισμένου κύρους, ώστε στην τελική ψηφοφορία να υπάρξει συναίνεση στο πρόσωπο αυτού που συγκεντρώνει τους περισσότερους ψήφους στο σύνολό των Δημοτικών Συμβούλων. 

Υποστηρίζοντας έτσι στην ουσία τον θεσμό και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες «βολέματος» δικών μας ανθρώπων.  Ο νομοθέτης με την αυξημένη πλειοψηφία, καθιστά αδύνατη την εκλογή ανθρώπου μικρής ή μονομερούς αποδοχής.
Αυτό που ζήσαμε στο συμβούλιο της 18/2 ήταν η καθολική και πλέον αποτυχημένη προσπάθεια υποστήριξης του θεσμού ακόμα μια φορά.

Η συμβολική δε πράξη του Δημάρχου να κάτσει στα έδρανα του κοινού και να παρακολουθήσει από εκεί την διαδικασία , αποστασιοποιημένος από τους υποψηφίους, και μην εκδηλώνοντας οποιαδήποτε προτίμηση της Δημοτικής Αρχής (που έχει και την πλειοψηφία ) οδήγησε σε μια ψηφοφορία άγονη και σε ναυάγιο του θεσμού.

Τους λόγους όπως αναφέραμε που οδήγησαν σε αυτήν την πολιτική φαιδρότητα, όπου σοβαροί άνθρωποι , καλέστηκαν να «πείσουν» και να κερδίσουν τα δύο τρίτα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους γνωρίζουμε, όμως ο Δήμαρχος επικαλείται διαφάνεια και δικαιοσύνη, στις πρώτες όμως απτές εξετάσεις αποτυγχάνει. Καταργεί τον θεσμό που εκφράζει την διαφάνεια  και τη δικαιοσύνη,  και μάλιστα με την εκπνοή της προθεσμίας για την λειτουργία του.

Στα βήματα του προκατόχου σας κ. Δήμαρχε έχετε δυνατότητα να υπερασπιστείτε τον αξιόλογο αυτό θεσμό, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου , στο δικό σας χέρι είναι να εξασφαλίσετε την εκλογή του. Σας προκαλώ να δώσετε ένα δείγμα ότι έγινε ένα θετικό βήμα στον Δήμο με την εκλογή σας, υποστηρίζοντας τον θεσμό του συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης.

Είναι ευκαιρία να αποδειχτεί ότι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν επικρατούν απέναντι στο όφελός της πόλης. Σας καλούμε να εξαντλήσετε τις επιλογές συναίνεσης με πρωτοβουλία σας, ώστε να καθιερώσετε για πρώτη φορά τον θεσμό στην πόλη. 

Υποσημείωση του Γιάννη Κουρδομένου:  Ο Σύριζα από την κυβέρνηση επέλεξε ένα Νεοδημοκράτη για πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ όπως είδαμε στη πόλη μας, η κάθε παράταξη ήθελε ένα δικό της πρόσωπο, η και ακριβώς το αντίθετο, δεν ήθελαν κανένα. Ευθέως,  τα δυο μέτρα και σταθμά, όπως και οι ελεγχόμενες καταστάσεις - συμφέροντα - υπερνικούν, και αποδεικνύεται ότι τοπικά οι συμπολίτες μας υπολείπονται ορθής νοοτροπίας.

Όπως ακούστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, από τον τέως δήμαρχο Κ.Κόκκορη - και προσωπικά έχει λεχθεί επανειλημμένα από τον υποφαινόμενο - στη Γλυφάδα κανείς δεν αναγνωρίζει το έργο των άλλων, ότι και να κάνεις για τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στέλιος Δίβαρης: Το φιάσκο με την εκλογή του συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">