ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

EKTAKTO: Βαρουφάκης - Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη

Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, και χαρακτηριστικά όπως είπε ο πρώην υπουργός οικονομίας  «Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη»

Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης, υποστήριξε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής.

Αμφιβολίες κατά πόσο η επικείμενη συμφωνία θα γίνει δεκτή από το αυριανό Eurogroup ή οι δανειστές μας θα ζητήσουν νέο πακέτο μέτρων, διατύπωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν διότι οι εταίροι δεν προχώρησαν σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα με τα 6 δισ. προβλεπόμενο πλεόνασμα θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ονομαστικού ΑΕΠ κατά 20 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

«Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική, χωρίς χρηματοδότηση», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης, σαν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας», συνέχισε προσθέτοντας πως «δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη». «Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους.

Το Ταμείο αυτό υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, ήδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει την ώρα που ο ESM την απαιτεί», εξήγησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Επανέλαβε, δε, ότι πρόκειται για «μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών».
Αποκάλυψε δε ότι ο ίδιος με την γερμανική κυβέρνηση σχεδίαζαν «έντιμη» -όπως την χαρακτήρισε- συμφωνία προκειμένου να αποτραπούν οι επιδιώξεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά δεν έκανε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοεί.

«Εμείς προτείναμε έντιμη συμφωνία – γέφυρα που από κοινού σχεδιάσαμε με την Καγκελαρία της Γερμανίας για να αποτρέψουμε τον δόκτορα Σόιμπλε» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «όμως η τρόικα με τους θεσμούς και τον δόκτορα Σόιμπλε εργάστηκαν σκληρά για να επαναφέρουν τα σκληρά και τοξικά μνημόνια».

«Η Ευρώπη πλήττει τον εαυτό της, αποδομώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Αντενάουερ, τον Χέλμουτ Κολ», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: EKTAKTO: Βαρουφάκης - Δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">