ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ελένη Πορτάλιου: Το επενδυτικό σχέδιο στο Ελληνικό είναι πολλαπλά επιζήμιο

Το επενδυτικό σχέδιο στο Ελληνικό είναι πολλαπλά επιζήμιο για την Αττική και ανατρέπει την Ιστορική ταυτότητα της Πόλης όπως διασώζεται από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αναφέρει η Ελένη Πορτάλιου, και εμείς στον ''Γ'' συμφωνούμε απόλυτα.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήριζε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από τα κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι το 2014, ως μέγα ΣΚΑΝΔΑΛΟ , οφείλει να είναι προσεκτικός στους χειρισμούς του, και να γνωρίζει ότι υφίσταται και ένας επιπρόσθετος παράγοντας, ο οποίος ονομάζεται πραγματικοί Ιδιοκτήτες του Βοσπόρου Γλυφάδας - Ελληνικού, οι οποίοι ''απαλλοτριωθήκαμε'', η ευκρινέστερα, είχαμε εκδιωχθεί επί επταετίας από τις ιδιοκτησίες μας  χωρίς αποζημιώσεις.

Οι διώξεις - κατασχέσεις είχαν συνέχεια επί των ερτζιανών FM, και μάλιστα κατά των πρωτεργατών του χώρου, ώστε να εκδιώξουν τους πρωτοπόρους από τις συχνότητες που αιτήθηκαν σύννομα να λειτουργούν KAI να καταλήξουν σε διαπλεκόμενα και τον Καρατζαφέρη, ο οποίος ως καναλάρχης και κομματάρχης είχε ανάγκη και για ραδιοφωνικό σταθμό !! Κάτι θα γνωρίζεται, άρα αντιλαμβάνεστε κατά πόσον υπήρξε κάλυψη των προεκλογικών δεσμεύσεων και σ' αυτό το σκέλος. ( Αναπαραγωγής συνέχεια για τα ολιγαρχικά συμφέροντα ; )

Όσοι παρακάμψουν τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, όσο και να έχουμε πληγεί, θα μας βρουν μπροστά τους.

Αυτός ο τόπος είναι δικός μας . . . 

Η τοποθέτηση της Ελένης Πορτάλιου, µέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Α. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΑ ΕΠΙ∆ΙΚΑ 

Αυτές τις ηµέρες στο Ελληνικό εκδηλώθηκε µια µεγάλη σύγκρουση σε ένα από τα επίδικα θέµατα της υπόθεσης στα οποία εκφράζεται απροσχηµάτιστα η αρπακτικότητα των  «επενδυτών» και των αυτόκλητων πολιτικών συνηγόρων τους. 

Η σηµερινή Ελλάδα διαθέτει άτεγκτη νοµοθεσία για τα εκατοµµύρια των νεόπτωχων της µνηµονιακής πολιτικής αλλά οµνύει στο laisser faire της πρώτης περιόδου της καπιταλιστικής συσσώρευσης όταν πρόκειται γι’ αυτούς που υφαρπάζουν τη δηµόσια περιουσία, η διαχείριση της οποίας δεν αποτελεί αρµοδιότητα του Ελληνικού κράτους αλλά ταµείων και υπερταµείων, απολύτως ελεγχόµενων από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς και το ∆ΝΤ.

Πριν αναφερθούµε στις συνολικές καταστροφικές επιπτώσεις του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό αξίζει να σταθούµε στα θέµατα των ηµερών. 

Και πρώτα απ’ όλα στην απόφαση του ΚΑΣ να µην προβεί σε έγκριση ή µη του Σχεδίου Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) πριν από την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου των περιοχών εκείνων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις αρχαιολογικών ευρηµάτων. 


Στην περιοχή του ακινήτου Ελληνικού υπήρχαν στην αρχαιότητα 3 δήµοι : Αιξωνής, Αλιµούντος, Ευωνύµου. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 και από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες για τα ολυµπιακά έργα, το µετρό και το αµαξοστάσιο του τραµ έχουν εντοπιστεί αρχαία, οικιστικά κατάλοιπα, οικοδοµικά λείψανα, ταφικά σύνολα, λατοµεία, εργαστήρια κ.λπ. ενώ στο κτήµα Τραχώνων βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του δήµου Ευωνύµου. 

Η γραµµατέας του ΥΠΠΟ κα Βλαζάκη, η µεγάλη πλειοψηφία των µελών του ΚΑΣ που συνηγόρησαν στην εισήγησή της, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - που παρενέβη µε δύο εισηγήσεις στο ΚΑΣ (µία νοµικού περιεχοµένου και µία που αφορά την καταστροφική επίδραση της επένδυσης στις εκεί αρχαιότητες και το αττικό τοπίο) - ζητούν την τήρηση του αρχαιολογικού νόµου και την κήρυξη των περιοχών που υποδεικνύει η αρµόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ ως αρχαιολογικών χώρων. 

Ο «επενδυτής» όµως βλέπει το ακίνητο ως ένα γυµνό οικόπεδο : χωρίς αρχαία και νεώτερα µνηµεία, χωρίς βλάστηση, χωρίς όρια µε τη θάλασσα, πάνω στο οποίο θα εµφυτεύσει ένα ανάρµοστο και βάναυσο σχέδιο µιας εσωστρεφούς ιδιωτικής πόλης 35.000 κατοίκων και 3.600.000 τµ µε 6 ουρανοξύστες και θηριώδη κτίρια 50 και 70 µέτρων ύψους.

Στο ζήτηµα των αρχαιοτήτων εκδηλώθηκε µια πραγµατική σύγκρουση, ορατή τις τελευταίες ηµέρες. Στη µία πλευρά - αυτή του ανέλεγκτου «επενδυτή» - συντάχθηκε η αντιπολίτευση πρωτοστατούσης της Ν∆ και του αρχηγού της, αξιοποιώντας την µέχρι σήµερα επιλογή του Μαξίµου που έχει διορίσει στελέχη της απόλυτης εµπιστοσύνης του πρωθυπουργού στο ΤΑΙΠΕ∆ και την Ελληνικό ΑΕ, µε στόχο η «επένδυση» να προχωρήσει παραβιάζοντας κάθε εµπόδιο που δηµιουργεί η κείµενη νοµοθεσία. 

Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν - αλλά δεν έγινε δεκτό - το Μνηµόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας µεταξύ της Ελληνικό ΑΕ και του ΥΠΠΟ, το οποίο θεωρούν ότι υποκαθιστά τον αρχαιολογικό νόµο ενώ δεν δεσµεύει σε τίποτε τη Lamda Development, στην οποία θα µεταβιβαστούν οι µετοχές της Ελληνικό ΑΕ. 

Στον άλλο πόλο της αντιπαράθεσης - που πήρε ευρεία δηµοσιότητα - βρέθηκε η πλευρά εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, των µελών, των βουλευτών και των κυβερνητικών στελεχών, γενικά όσων δεν επιθυµούν να συναγωνιστεί το κόµµα και η κυβέρνηση τη Ν∆ σε όρκους πίστης και παραχωρήσεις απόλυτης κυριαρχίας στους «επενδυτές». Οι «επενδύσεις» είναι η νέα οδός σωτηρίας που έχει αντικαταστήσει τα σωτήρια µνηµόνια. 

Είναι το µέτρο επιστροφής στην κανονικότητα, δηλαδή η επιβολή της υφαρπαγής δηµόσιας και ιδιωτικής περιουσίας ως κανονικότητας. Στις απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες συναλλαγής κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συµβαίνει. 

Αυτό το πέπλο σιωπής / καταπάτησης του δηµοσίου συµφέροντος διαρρηγνύουν ενίοτε κινήµατα, ενεργοί πολίτες και επιστηµονικοί φορείς, διεξάγοντας έναν άνισο και δύσκολο αγώνα αντίστασης στην απώλεια της κυριαρχίας της χώρας και της δηµοκρατίας. Ενίοτε κερδίζουν διασώζοντας «οτιδήποτε αν σώζεται» και πάντως δεν αποσύρονται αµαχητί. 

Από τη σκοπιά αυτή είναι λυπηρό ότι τα περισσότερα περισσότερα σωµατεία του δηµόσιου τοµέα της  οικονοµίας, ο οποίος εκποιείται εκποιείται κοµµάτι- κοµµάτι, ολιγωρούν ή εκδίδουν καταγγελίες για την τιµή των όπλων. 

Αξίζει να αναφέρουµε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα που εκδόθηκε µετά την απόφαση του ΚΑΣ στις 28/9/2017 και αναφέρεται σε ορισµένα από τα πολλαπλά διακυβεύµατα της σύγκρουσης για τις αρχαιότητες στο Ελληνικό. 


Α2. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ∆ΑΣΗ, ∆ΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΙ∆Η ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ

 Παράλληλα µε τις αρχαιότητες τρέχουν δύο άλλα σηµαντικά θέµατα. Το ένα αφορά στο ζήτηµα των προστατευόµενων δασών και δασικών εκτάσεων, πάρκων, αλσών και ορεινών χορτολιβαδικών περιοχών που προστατεύονται από τον Ν998/79 και το άρθρο 24 του Συντάγµατος. 

Ο δασάρχης Πειραιά κήρυξε 37 στρ. ως δασική έκταση στο Κολλέγιο Αθηνών. Η άποψή του ήταν να χαρακτηριστούν ως δάσος άλλα 136 στρ. τεχνητών δασικών φυτειών τα οποία προστατεύονται από το σύνταγµα και βάσει της νοµολογίας του ΣτΕ. 

Για να ανατρέψει τη θέση του δασάρχη ο αρµόδιος υπουργός έκανε ερώτηµα στο Νοµικό Συµβούλιο του Κράτους το οποίο απεφάνθη ότι δεν προστατεύονται οι τεχνητές δασικές φυτείες, πράγµα που δεν ισχύει, υποχρεώνοντας τον δασάρχη να κηρύξει τις επιφάνειες µη δασικές. 

Αυτόν τον ισχυρισµό αµφισβητεί µε τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Η Επιτροπή προσέφυγε µε υπογραφές 56 µελών της στην Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων Πειραιά για το θέµα. 

Σύµφωνα µε τη φωτοερµηνεία φωτοερµηνεία των δύο δασολόγων  ∆ηµήτρη ∆ηµήτρη Παλάσκα Παλάσκα  και  ∆ηµήτρη Τσιάρα  ισχυριζόµαστε ότι προστατεύονται οι παρακάτω περιοχές : 423,78 στρ δάση και δασικές εκτάσεις, 21,7 στρ πάρκα ή άλση εντός σχεδίου πόλεως, 10 στρ. πάρκα ή άλση εντός ΓΠΣ, 131,34στρ ορεινά χορτολιβαδικά - σύνολο 586,82 στρ. 

Η ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων έχει ολοκληρωθεί όπως και η επιτόπια αυτοψία. Οι ασκούµενες πιέσεις, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι αφόρητες. Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αδιάσειστα στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα θα ακολουθήσει προσφυγή στο Εφετείο και το ΣτΕ.

Διαβάστε περισσότερα από την κ . Πορτάλιου: 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ελένη Πορτάλιου: Το επενδυτικό σχέδιο στο Ελληνικό είναι πολλαπλά επιζήμιο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">