ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Foreign Policy: Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ έχουν δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο στην επίλυση των εθνικών ζητημάτων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή στη διεθνή πολιτική επιθεώρηση Foreign Policy.

Οι δύο ηγέτες αξίζουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενώ δεν συναντήθηκαν αυτή τη βδομάδα στη Σιγκαπούρη. 

Αντ 'αυτού, θα συναντηθούν την Κυριακή στις όχθες μιας λίμνης γλυκού νερού που συνορεύει με την Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Αλβανία. Οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας και ο Ζόραν Ζάεβ - μια χώρα που θα είναι γνωστή επισήμως ως Βόρεια Μακεδονία - θα υπογράψουν συμφωνία για την επίλυση της επί δεκαετίες μακροχρόνιας διαμάχης και συγκρούσεων για το όνομα της πΓΔΜ.

Στην πραγματικότητα, η συμφωνία κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Δημιουργεί ένα πρότυπο για την αντιμετώπιση συγκρούσεων ταυτότητας που οδηγούν σε σύγκρουση όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια επίμονη επίπληξη στη Ρωσία και στους λαϊκιστές της στην Ευρώπη, η συμφωνία εισάγει μια έγκαιρη ώθηση εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο το δυτικό σχέδιο για τα Βαλκάνια. 

Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολίες και αντιδράσεις από εθνικιστές και στις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στον πρωθυπουργό της χώρας τους ως προδότη. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι επείγον να κερδίσουν ο Τσίπρας και ο Ζάιεφ όχι μόνο υποστήριξη, αλλά και παγκόσμια αναγνώριση.

Αυτό που κάνει την υπόθεση της Μακεδονίας τόσο ενοχλητική είναι η επίμονη πρόκληση για την ίδια την ύπαρξη μιας μακεδονικής ταυτότητας από τους τρεις μεγαλύτερους, ισχυρότερους γείτονές της, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. 

Μολονότι αναγνωρίζει ονομαστικά το μακεδονικό κράτος, κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει προωθήσει μια αφήγηση που υπονομεύει την ονομασία . Η Βουλγαρία αμφισβητεί τη μακεδονική γλώσσα, η Σερβία την ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ , και στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μια μη ελληνική Μακεδονία. 

Η πΓΔΜ δεν είναι μόνο "ελληνική", αλλά η "Ελλάδα" υπό αυτή την έννοια αποκλειστικότητας έχει τις ρίζες της στον φαύλο Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Κάτω από τις προκλήσεις ταυτότητας υπάρχουν λανθάνουσες εδαφικές διεκδικήσεις και φόβοι. Εάν οι ''Μακεδόνες'' των Σκοπίων θεωρείται ότι δεν έχουν γλώσσα, δεν έχουν εκκλησία, καμία πραγματική εθνική ταυτότητα, κάποιοι μπορεί να καταλήξουν ότι δεν έχουν και κανένα δικαίωμα στο έθνος-κράτος τους. 

Οι εδαφικές απειλές είναι περισσότερο από υποθετικές. Τα σύνορα στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνα και θεωρούνται εύπλαστα. Σέρβοι στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο ονειρεύονται να αποχωρήσουν. Ένα Αλβανικό κόμμα στο Κοσσυφοπέδιο ανοιχτά καλεί για ένωση με την Αλβανία. Το 2001, οι Αλβανοί και οι ''Μακεδόνες'' συγκρούστηκαν βίαια σε μια διαμάχη η οποία θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε έναν άλλο χωροταξικό αγώνα των Βαλκανίων. 

Για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, οι πλειοψηφικοί ''Μακεδόνες'' έπρεπε να παραχωρήσουν στη μεγάλη αλβανική μειονότητα πολλές παραχωρήσεις ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να πετάξουν την αλβανική σημαία.

Εκτός από την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια, οι προσδοκίες της πΓΔΜ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποτραπεί από την Ελλάδα, η οποία άσκησε βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ πριν από μια δεκαετία, και εκμεταλλεύτηκε επίσης την ένταξή της στην ΕΕ για να εμποδίσει την πΓΔΜ να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ένωση. Το ελληνικό εμπάργκο για την ένταξη στην πΓΔΜ έχει προκαλέσει εντάσεις, καθώς οι Αλβανοί στη Μακεδονία δεν επιθυμούν να τιμωρηθούν για ένα θέμα που δεν τους ενδιαφέρει.

Η διαμάχη για το όνομα έχει εξασθενήσει τόσο καιρό για τον απλό λόγο ότι έχει προκαλέσει λιγότερο πόνο στο μεγαλύτερο, ισχυρότερο κόμμα, στην Ελλάδα. Αυτό καθιστά το όραμα του Τσίπρα  ασυνήθιστο. Σε αντίθεση με όλους σχεδόν τους προκάτοχους, ο Τσίπρας αντιλήφθηκε, πρώτον, το όφελος από την απαλλαγή της Ελλάδας από ένα περιττό βάρος στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και τις σχέσεις του με έναν γείτονα. Δεύτερον, ο Τσίπρας είδε την ευκαιρία για την άφιξη του ρεφορμιστικού ομόλογου στη Σκόπια, του Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι απελπισμένος να δει τη χώρα του να εισέλθει τελικά στο ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στην ΕΕ, να σταθεροποιηθεί και να προσελκύσει επενδύσεις.

Όπως και στις περισσότερες μακροχρόνιες διαφωνίες, οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύπλοκες και αφορούσαν πολύ περισσότερα από το όνομα της χώρας. Έπρεπε να συμφωνηθεί μια λεπτή ακολουθία - συμπεριλαμβανομένου ενός εθνικού δημοψηφίσματος στη Μακεδονία και μιας ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, που εξακολουθεί να δίνει σε άλλους, όπως η Ρωσία, την ευκαιρία να διαταράξουν τη συμφωνία.

Για τους διαμαρτυρόμενους στα Βαλκάνια που θα ήθελαν να επανασχεδιάσουν τα σύνορα, η συμφωνία είναι επίσης ένα σοβαρό πλήγμα. 

Με την ένταξη του ΝΑΤΟ τα σύνορα της ''Μακεδονίας'' είναι εξασφαλισμένα, δημιουργώντας μια σοβαρή επιπλοκή σε εκείνους που θα επιχειρήσουν να καταστρέψουν το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. 

Η συμφωνία προμηνύει πρόοδο και για τη Βοσνία, η οποία μπορεί τελικά να προχωρήσει στο προτελευταίο στάδιο πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται τα σχέδια για τη διάσπαση της χώρας. 

Με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να αναζωπυρώνεται, η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή, η Σερβία, μπορεί τελικά να ασκήσει επιρροή στη Ρωσία και να επιλέξει οριστικά να συμμαχήσει με τη Δύση.

Επισήμανση του Γιάννη Κουρδομένου: Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο Α. Τσίπρας  αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης , διότι από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δημιουργήσει μέτωπο τόσο με την Αριστερά, όσο και με την κοινωνία. Το ανάλογο ισχύει και στη πόλη της Γλυφάδας, ενώ τόσο οι κάτοικοι όσο και εμείς αναμέναμε την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που αποτελούσαν τα θεμελιώδη της προεκλογικής περιόδου.

Να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. τα Σκόπια ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και να προσελκύσουν ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ως Μακεδονία , και δεν μας φτάνουν οι Τούρκοι με τις προκλήσεις τους , οι οποίοι διαφημίζουν τον Τουρισμό της χώρας τους δείχνοντας Αρχαιοελληνικές κολώνες ; Αυτά σήμερα , το 2018 , οι Τούρκοι διαφημίζουν το Τουρισμό τους κάνοντας ρεκλάμα και δείχνοντας αρχαιοελληνικές κολώνες. Ποιοι μας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα ισχύσει κάτι ανάλογο αύριο από την ''Βόρεια Μακεδονία'' ώστε να προσελκύουν Τουρισμό ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Foreign Policy: Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">