ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Φάμελλος: "Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερα δημοτικά τέλη"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση ATLAS TV της Κεντρικής Μακεδονίας o Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στην ΚΥΑ που θα υπογραφεί άμεσα από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση την οποία οι Δήμοι που θα κάνουν την μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον ΦοΔΣΑ της περιοχής τους, ενώ οι Δήμοι που θα επιλέγουν την ταφή των απορριμμάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα. 

«Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω 100 εκατ. πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν ανακυκλώνει», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί στους Δήμους νέος πρότυπος κανονισμός καθαριότητας, με υποχρεωτική διαλογή στην πηγή και των οργανικών.

Εμείς από την ''ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ'' , οι οποίοι θέσαμε πριν από δεκαετίες στη τοπική κοινωνία της Γλυφάδας τον όρο ανακύκλωση και κομποστοποίηση καθώς και ανταποδοτικότητα , σας γνωστοποιούμε ότι σε τοπικό επίπεδο σήμερα απέχουμε ακόμα και από το πρώτο στάδιο , ενώ σε σειρά άλλων Δήμων ήδη έχουν υλοποιηθεί οι κάδοι κομποστοποίησης , όπως και της οικιακής σε πιλοτικό επίπεδο.

Σε πλήρη αντιδιαστολή αρκετών δήμων όσα μεταδώσαμε πριν από 20 - 25 χρόνια δεν έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο Γλυφάδας διότι έχουμε στα έδρανα και την διοίκηση είτε επαγγελματίες πολιτικούς , χωρίς γνώση του αντικειμένου , είτε στο τομέα καθαριότητας τα μέλη του εμπορικού συλλόγου οι οποίοι/ες από επιχειρηματίες ασχολούνται με τα κοινά και την καθαριότητα !

Θέτουμε στη κρίση σας , και κυρίως σε όσους/ες άκουγαν τις εκπομπές μας πριν από 20 - 25 χρόνια του κατασχεμένου ΓΛΥΦΑΔΑ FM , αν έτυχε έστω μια φορά εκείνη τη περίοδο , είτε πολλά χρόνια στη συνέχεια , να ακούσετε έστω μια φορά, είτε να δείτε μια ανακοίνωση , από τη πλευρά τόσο του τέως ευρωβουλευτή δημάρχου , όσο και από τη πλευρά της επιχειρηματίας κ. Καυκά η οποία διατελεί αρμόδια καθαριότητας αναφορικά με την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.




Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.


45903051 - composting the kitchen waste
Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολέιμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.
skoupidia kompostopoihsh 2
Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των απορριμάτων, καθώς έχει υπολογιστεί ότι το 35% αυτών μπορούν να κομποστοποιηθούν.  

Επισήμανση: Aπο τη δική μας πλευρά  τέθηκε επανειλημμένα το ζήτημα της κομποστοποίησης πριν από δεκαετίες , όπως και τα τελευταία χρόνια, από τη πλευρά του Δήμου έγινε έστω μια ενέργεια ; Απο τη πλευρά του Δήμου πανυγυρίζουν και διαφημίζουν δια μέσω των συνεργαζόμενων σελίδων τoυς ωφέλεια του Δήμου , ενώ πληρώνουμε για 35% απορριμμάτων τα οποία μπορούν να γίνονται κομπόστ με σημαντικό όφελος του κοινωνικού συνόλου και να χρησιμοποιούνται ως λίπασμα σε χώρους πρασίνου.

Για εμάς αποτελεί σημαντικό να δοθεί έμφαση και στην οικιακή κοσμοστοποίηση με χορηγία ειδικών κάδων από τον δήμο σε όσες οικίες αιτηθούν να συμμετάσχουν, και το είχαμε θέσει δημόσια πριν από 20 χρόνια. 

Προσωπικά χρησιμοποιούμε ένα κάδο όπως της τελευταίας φωτογραφίας ο οποίος έπειτα από ένα χρονικό διάστημα παρέχει σχεδόν 50 κιλά λιπάσματος, ενώ στον αντίποδα για όλους μας δεν υπάρχει η απαιτούμενη παιδεία και η έμφαση της πολιτείας , και ειδικότερα του Δήμου , και ακόμα και οικίες με χώρους πρασίνου οτιδήποτε μπορεί να γίνεται κομπόστ καταλήγει με το σύνολο όλων των υπολοίπων σκουπιδιών στους κοινούς κάδους.

Ο Ελληνικός λαός πολύ δύσκολα θα αλλάξει συνήθειες αν δεν υπάρχει έμφαση από τη πλευρά της πολιτείας και των δήμων. Τα κανάλια - δημόσια - ιδιωτικά του Ν.Αττικής είναι ανύπαρκτα επί δεκαετίες αναφορικά με αυτό το σημαντικό ζήτημα το οποίο μας έχει κοστίσει εκατοντάδες εκ. ευρώ. Δεν έπιαναν τόπο καλύτερα κάπου αλλού εκατοντάδες εκατομμύρια επί μια 20 ετία ;
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Φάμελλος: "Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερα δημοτικά τέλη" Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">