ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στα 640 ευρώ θα κυμαίνεται ο νέος κατώτατος μισθός

Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασισθεί το ύψος του κατώτατου μισθού το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 640 ευρώ.

Ειδικότερα σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις κυρίως για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ωστόσο το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι ο υποκατώτατος λαμβάνεται από μικρό ποσοστό εργαζομένων. Ειδικότερα όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η αύξηση «θα είναι μεταξύ 5% και 10%, δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό «κάτω από το ελάχιστο» για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι' αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%», σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα,την άλλη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο η οποία θα τοποθετεί τον κατώτατο κοντά στα 640 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση για τους κάτω των 25 ετών φτάνει τα 130 ευρώ.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.

Συναντήσεις με δανειστές

Σήμερα πάντως οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν και πάλι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το πρώτο ραντεβού θα είναι συντονιστικό. Θα διαμορφώσει το πλέγμα των επαφών έως και την Παρασκευή που αναχωρούν οι θεσμοί από την Αθήνα.

Βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων των θεσμών, είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι:

-Οι μνημονιακές προβλέψεις αναφέρονται στην πρόβλεψη ενός κατώτατου μισθού. Δηλαδή, ενιαίου χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς.

-Οι εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι οι κατώτατες αποδοχές μπορούν να αυξηθούν έως και 10%, χωρίς να προκαλέσουν παρενέργειες στην απασχόληση, ενώ

-η επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, η εφαρμογή του μέτρου αυτού να προηγηθεί της ενίσχυσης των κατώτατων αποδοχών.

Σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο επιχείρησης εκ μέρους εργοδοτών να μετατρέψουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας προκειμένου να συμπιέσουν το εργατικό κόστος, στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τονίζουν ότι θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” και η όποια ασυνήθιστη μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις θα προκαλεί την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Επισήμανση του ΓΛΥΦΑΔΑ WEB: Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή σε αρκετούς Ο.Τ.Α υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και εργαζόμενοι στα 8 μηνα με 420 - 500 ευρώ μπορεί να μας εξηγήσουν από τη πλευρά της κυβέρνησης γιατί δεν υπάρχει ένα ενιαίο μισθολόγιο - τουλάχιστον αναφορικά με τον κατώτατο μισθό ;

22/01/2019 - 11:57
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στα 640 ευρώ θα κυμαίνεται ο νέος κατώτατος μισθός Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb