ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Με τους ιθαγενείς Muiscas και με άλλα κινήματα στην Κολομβία

Οι επαφές με τα κινήματα στην Κολομβία ξεκίνησαν με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε μια από τις κοινότητες των ιθαγενών Muiscas, που ζουν στην ορεινή περιοχή Cota-Cundinamarca. Η κοινότητα αποτελείται από 43 οικογένειες που ζουν σε έκταση 1400 στρεμάτων. 

Την επίσκεψη είχαν προετοιμάσει ο συναγωνιστής Rafael Enciso και η συναγωνίστρια Tadiana Morena, που ζουν στην Μπογκοτά και συμμετέχουν σε διάφορα κινήματα και με τους οποίους η Εναλλακτική Δράση έχει επαφές από τις Διεθνείς Συναντήσεις για την Οικονομία των Εργατών στο Μπουένος Άϊρες και το Μεξικό.

Κατά την ολοήμερη παραμονή μας στην κοινότητα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο με τον abuelo Fernando Castillo, τον σοφό της κοινότητας, όσο και με αλλά μέλη. Οι ιθαγενείς Muiscas ζουν στην Κολομβία από τον 6οπ.Χ αιώνα και υπέστησαν και αυτοί, όπως άλλωστε, όλοι οι ιθαγενείς σφαγές και διώξεις από τους Ισπανούς που ήθελαν να εκμεταλλευθούν τα πλούσια εδάφη και υπεδάφη τους. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο abuelo Castillo (έτσι ήθελε να τον αποκαλούμε), ”όλες αυτές τις σφαγές και τις καταστροφές τις έκαναν-όπως έλεγαν- για να μας εκπολιτίσουν, γιατί μας θεωρούσαν αμόρφωτους. Προσπάθησαν να μας επιβάλλουν να καταργήσουμε τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, τους δικούς μας θεούς, τη μητέρα γη, τον πατέρα ήλιο και άλλους και να δεχθούμε τη δική τους θρησκεία και τους δικούς τους θεούς. Ακόμη και σήμερα δε διδασκόμαστε οι ιθαγενείς τη γλώσσα και την ιστορία μας στα επίσημα σχολικά βιβλία. Και επιπλέον μας μας διδάσκουν ότι η ιστορία στη χώρα μας αρχίζει με την κατάκτηση από τους Ισπανούς. Λες και δεν υπήρχε ζωή και πολιτισμός πριν έλθουν αυτοί. 


Εμείς διεκδικούμε συνεχώς να διδασκόμαστε επίσημα και τη γλώσσα μας και την ιστορία μας. Και σε αυτό τον αγώνα ζητάμε και τη δική σας συμπαράσταση.” Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο abuelo Castillo, αρνήθηκε ευγενικά να φωτογραφηθεί μαζί μας. Δεν δέχεται να βγάλει φωτογραφίες που θα δημοσιοποιηθούν, μας ενημέρωσαν άλλα μέλη της κοινότητας, που δεν είχαν αντίρρηση να φωτογραφηθούν.

Η περιορισμένη λόγω χώρου παρουσίαση είναι μόνο ένα μέρος της πολύωρης συζήτησης, η οποία δεν περιορίστηκε στην ιστορία, τον πολιτισμό τους, αλλά κουβεντιάσαμε και για την καθημερινή ζωή στην κοινότητα, τα ήθη και τα έθιμά τους, τον τρόπο λειτουργίας της κοινότητας μέσα από τις συνελεύσεις, τις σχέσεις τους με τις άλλες κοινότητες ιθαγενών, τους αγώνες που κάνουν και άλλα θέματα, για τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πιο αναλυτικά στην Αθήνα


Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχαμε με Αφρικανούς και Αφρικανές, μέλη της οργάνωσης AFRODES www.afrodescolombia.org σε συνάντηση που έγινε στη συνοικία Llano Verde, της πόλης Cali, που βρίσκεται στα παράλια του Ειρηνικού Ωκεανού και το 70% του πληθυσμού είναι Αφρικανοί. Η οργάνωση AFRODES αγωνίζεται ενάντια στη βία που ασκείται στους Αφρικανούς και στους Ιθαγενείς κυρίως από παραστρατιωτικές ένοπλες οργανώσεις, που χρηματοδοτούνται από τη μαφία των ναρκωτικών, αλλά και από άλλους ρατσιστές. 


Όπως μας ενημέρωσαν στη συζήτηση, είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα δολοφονιών και εξαφανίσεων κυρίως γνωστών αγωνιστών και αγωνιστριών, όπως και εγκληματικών ενεργειών εναντίον απλών ανθρώπων ακόμη και παιδιών (κάψιμο σπιτιών, ληστειών, βιασμών και εξώθησης σε αναγκαστική πορνεία, μέχρι και δεκάχρονων κοριτσιών) και πολλών άλλων εγκλημάτων. Σκοπός τους είναι να μας εκτοπίζουν συνεχώς από τις περιοχές που ζούμε επί αιώνες, γιατί οι περιοχές αυτές είναι εύφορες και θέλουν να τις μετατρέψουν σε φυτείες ναρκωτικών. 

Σε ερώτηση τί κάνει η κυβέρνηση και το κράτος, μας απάντησαν ότι παρά το γεγονός ότι τι κράτος δε φαίνεται να εμπλέκεται άμεσα σε αυτά τα εγκλήματα, ουσιαστικά στηρίζει τη δράση των παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και αναπαράγοντας ταυτόχρονα το ρατσισμό, την ομοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις. Παράλληλα οι κοινωνικές υπηρεσίες (στέγη, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση κ.α) που μας παρέχει είναι πολύ κακές, με αποτέλεσμα, α ζούμε σε άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά θέλουμε να τα μεταφέρετε και στη χώρα σας και σε άλλες χώρες γιατί χρειαζόμαστε βοήθεια σε αυτό το σκληρό αγώνα, μας τόνισαν με έμφαση

Πολύ εποικοδομητικές ήταν και οι συναντήσεις; που είχαμε στα γραφεία της Οργάνωσης ECOMÚN και συμμετείχε στην 7η Διεθνή Συνάντηση στο Σάο Πάολο
https://www.elespectador.com/noticias/paz/ecomun-la-primera-cooperativa-de-las-farc.

Η ECOMÚN (Economía Social del Común-Κοινωνική Οικονομία των Κοινών) είναι μια εθνική κοοπερατίβα που με κέντρο τη Μπογκοτά συντονίζει τοπικές οικονομικές και παραγωγικές πρωτοβουλίες με στόχο την τοπικοποίηση της οικονομίας και της παραγωγής με βάση τον κοοπερατβισμό. Όπως μας ενημέρωσε ο συντονιστής των προγραμμάτων Fanny Castellanos, με τον οποίο συζητήσαμε, η Ecomún δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια από μέλη του FARC (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας) μετά από τη συμφωνία της Αβάνας (2016) για σταμάτημα της ένοπλης σύγκρουσης στην Κολομβία. Σκοπός της Οργάνωσης είναι να αναπτύξει αρχικά στην περιφέρεια και στη συνέχεια στις πόλεις την κοινωνικά ωφέλιμη και αυτοδιαχειριζόμενη οικονομία και παραγωγή. Προς το παρόν ασχολείται με την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, με έμφαση στον ιστορικό τουρισμό. Στο θέμα αυτό συμφωνήσαμε να έχουμε επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών, ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας και της διαχείρισης των ιστορικών μνημείων


Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνω ότι οργανώθηκε μια εξαιρετική ξενάγηση στην Μπογκοτά σε μνημεία, πλατείες και μουσεία που επικέντρωσε στην αντίσταση του Κολομβιανού λαού για την κατάκτηση της ελευθερίας του τόσο με τους αγώνες των ιθαγενών εναντίων των Ισπανών, όσο και με τον απελευθερωτικό ξεσηκωμό του Σιμόν Μπολιβάρ, αλλά και στα πρόσφατα χρόνια με τον αγώνα των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων ( FARC).

Δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει χώρος για μια πιο αναλυτική ιστορική παρουσίαση. Θα το κάνουμε όμως στην Αθήνα, είτε στα σεμινάρια ιστορίας, είτε στις ειδικές θεματικές εκδηλώσεις που θα οργανώσουμε.

Εναλλακτική Δράση για ποιότητα ζωής
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Με τους ιθαγενείς Muiscas και με άλλα κινήματα στην Κολομβία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb