ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δένδιας: Η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία υπερβαίνει τα εσκαμμένα


Στην απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Όλοι μας είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι για αυτή την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα, αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Πρέπει να θυμίσω ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 και γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες, δήλωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Κύπρος, είναι η Λιβύη, είναι η Αίγυπτος. 

Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου ο Πρόεδρος Ερντογάν. Πρέπει να υπογραμμίσω και έναν κίνδυνο, τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε. Ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό, είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. 

Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκική διαφορά και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πέσουμε σε αυτό, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Την Δευτέρα, αύριο, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας... Αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. 

Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα, αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

Αυτό που περιμένουμε να συζητήσουμε και θα συζητήσουμε αύριο είναι το πώς θα αντιδράσει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε μία παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μίας χώρας μέλους όπως η Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις και ικανές Ένοπλες Δυνάμεις. Άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμείνουμε αδρανείς με κανέναν τρόπο.

Οφείλω να πω, άκουσα το λόγο του Τούρκου Προέδρου, υπήρχε σε αυτόματη
μετάφραση προχθές, ήταν ένας λόγος πάρα πολύ μακρύς περίπου 45 λεπτά,
ορισμένα από τα επιχειρήματα ειλικρινά ήταν τρομερά. Αν κατάλαβα καλά
κατηγόρησε έμμεσα τον Κεμάλ Ατατούρκ, αναφέρθηκε «σε κατάρες» κατά
όποιων είχαν μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Μουσείο. Πράγματα τα οποία
υπερβαίνουν τη δική μου δυνατότητα αντίληψης πραγμάτων, εν πάση
περιπτώσει όμως από εδώ και πέρα αυτή είναι η κατάσταση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δένδιας: Η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία υπερβαίνει τα εσκαμμένα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">