ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ψυχραιμία συνιστούν οι επιδημιολόγοι: Δεν ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ψυχραιμία συνιστούν οι επιδημιολόγοι: Δεν ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σε νέο συναγερμό βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα μετά την εμφάνιση μια μετάλλαξης του ιού SARS-CoV-2 που έχει εξαπλωθεί ευρέως στη Βρετανία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ιταλία, σε ασθενή στη Ρώμη που βρίσκεται σε απομόνωση, 9 στη Δανία, από ένα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, και ένα στην Αυστραλία. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός, με πιο ήπια συμπτωματολογία και λιγότερο θανατηφόρος. Οι λοιμωξιολόγοι ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία, καθώς είναι πολύ νωρίς και δεν πρέπει να προτρέχουμε σε συμπεράσματα. Παράλληλα εκτιμούν πως δεν υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και επαναλαμβάνουν πως ο καλύτερος τρόπος άμυνας είναι η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του σημειώνει πως δεν είναι γνωστό εάν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού και πως υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Ωστόσο “ακόμα και αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης”, σημειώνει.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Αγγλία: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Ανάλογη η τοποθέτηση και του καθηγητή και μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως από την αρχή υπήρξαν αρκετές μεταλλάξεις και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. “Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, είπε.

Σε σχέση με τα εμβόλια διευκρίνισε εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του εμφανίστηκε καθησυχαστικός : « Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα). Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.

Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.

Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα «καμπανάκια» λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει».

Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την…

Δημοσιεύτηκε από Gkikas Magiorkinis στις Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020

Ο Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Open TV τόνισε πως όποια μετάλλαξη και αν προκύψει στον κορονοϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/psychraimia-synistoyn-oi-epidimiologoi-den-anisychoyn-gia-tin-apotelesmatikotita-ton-emvolion/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ψυχραιμία συνιστούν οι επιδημιολόγοι: Δεν ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">