ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)

του Νάσου Μπράτσου

Με το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στα πρώτα βήματα που έκαναν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νέα Ιωνία Αττικής, στον αθλητισμό, ολοκληρώνουμε την έρευνά μας. Ξεκινάμε αυτό το τρίτο μέρος από το 1935 όπου ο αθλητισμός χρησιμοποιήθηκε εμφανώς για πολιτικούς λόγους.

AΚΡΟΠΟΛΙΣ 25-3-1935

Η ήττα του κινήματος των Βενιζελικών, έδωσε την ευκαιρία στην τότε κυβέρνηση Τσαλδάρη, να προκηρύξει (μέσω ανακοίνωσης του Δημάρχου Αθηναίων Κοτζιά, αθλητική παρέλαση την Κυριακή 24 Μαρτίου 1935 στο γήπεδο του Απόλλωνα (έδρα του εκείνη την εποχή στο Ρουφ). Όποια σωματείων δεν έπαιρναν μέρος στην παρέλαση που ήταν παρέλαση «εθνικής μετανοίας», όπως την χαρακτήριζε ο Κοτζιάς, «τίθενται αυτομάτως στο αριστερόν της κυβερνήσεως». Σε απλά ελληνικά η ήττα των βενιζελικών του έδωσε την αφορμή «να καθαρίσει το τοπίο». Παράλληλα οι διεργασίες για σύσταση ανεξάρτητης ομοσπονδίας με αφορμή διάφορα παρατράγουδα στην ΕΠΟ, έδωσαν την αφορμή στο καθεστώς να ονοματίσει την ομοσπονδία «εθνικήν» να ορίσει στρατιωτικό σαν υπεύθυνο των σπορ και να κινηθεί στο δρόμο του Μουσολίνι, του Χίτλερ και του Μεταξά που ακολούθησε στην Ελλάδα, δηλαδή στην υποταγή των σπορ σε λογικές μιλιταρισμού και καθεστωτικής προπαγάνδας. Σε επίσκεψή του στη Νέα Ιωνία ο Τσαλδάρης, στο παρασκήνιο των συναντήσεών του, έθεσε το θέμα να πάρουν μέρος τα αθλητικά σωματεία της περιοχής στην «εθνική αθλητική παρέλαση».

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 18-3-1935
26-1-1935 Αθλητική Φωνή

1935 AΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

26/1/1935 Ελπίς Ν. Ιωνίας – Παμβυζαντινός: 2-0
26/1/1935 για το πρωτάθλημα Μέσης Εκπαίδευσης το Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας κερδίζει το Βαρβάκειο Λύκειο στο βόλλεϋ με 13-8 και 13-11 στα δύο σετ.

Η σύνθεση ήταν Σαριδάκης, Καπάδαης Α., Καπάδαης Ε., Μέγκουλας, Δημητριάδης, Στεφανίδης.
στο ίδιο φύλλο της 26/1/1935 μαθαίνουμε ότι έγινε γενική συνέλευση του Φυσιολατρικού Ομίλου Νέας Ιωνίας.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 25-3-1935

27/2/1935 αναφορά στην προσχώρηση των αθλητικών σωματείων Ελευθερούπολης, Ατρομήτου και Απόλλωνα στην ανεξάρτητη ομοσπονδία, αναφορά στο χορό που ετοίμαζε ο Απόλλωνας στον «Αστέρα, με πλούσιο πρόγραμμα, αλλά και στον ανώμαλο δρόμο που θα γίνει στις 3 Μαρτίου και τη συμμετοχή σε αυτόν του Πανιώνιου Αθλητικού Ομίλου Ελπίς Ν. Ιωνίας.

8/3/1935 διαβάζουμε ότι μεταξύ των σωματείων που συμμετέχουν στην ομοσπονδία ανεξάρτητων είναι ο Ατρόμητος Νέας Ιωνίας, ο Απόλλων Νέας Ιωνίας, η Ελπίς Ν. Ιωνίας, ο Εθνικός Καλογραίζης, η Ένωσις Ελευθερούπολης
20/3/1935 » Η επανάστασις είχε παύσει κάθε αθλητικήν κίνησιν εις τον Δήμον, αφ ενός μεν λόγω του Στρατιωτικού Νόμου, αφ ετέρου ο διότι πολλοί αθληταί επανήλθον εις τας τάξεις του στρατού. ήδη μετά την καταστολήν του κινήματος, αρχίζει ζωηρά να παρατηρείται μία αρκετά παρηγορητική κίνησις των συλλόγων του δήμου μας».

Ακολουθεί αναφορά στον αγώνα Ατρόμητος Νέας Ιωνίας – Πανιώνιος Αθλητικός Σύλλογος η Ελπίς: 4-2, που είχε γίνει την Κυριακή 17/3 στο γήπεδο του ΟΦΝΙ. οι συνθέσεις ήταν, Aτρόμητος: Οδυσσέας, Λεωνίδου, Δασκάλου, Αγιάννης, Κόκοτζης, Χρηστίδης, Δασκάλου ΙΙΙ, Δασκάλου Ι, Ποιμενίδης, Ρίμπας, Ιωαννίδης. Ελπίδα: Καρεγλίδης, Τσιράκογλου, Πετρίδης, Πατεράκης, Τζινιέρης, Λαζαρίδης, Γεωργιάδης Γιαουρτάς, Τραβασάρος, Κρητικάκης, Λεοντιάδης

29/3/1935 Ένωσις Ελευθερουπόλεως – Ελπίς: 1-0 στο γήπεδο Ζηρίνειο της Κηφισιάς. Οι συνθέσεις ήταν για την Ελευθερούπολη, Τσάκωνας, Λενάκης, Κυρένης, Ψυχιώτης, Παπαδόπουλος, Καραμπουρνής, Νικήτας, Καρυτάκης, Τζανετής, Τσαγκανιός, Μπουλμπέσης και για την Ελπίδα: Παυλής, Βελκόπουλος, Τσιράκογλου, Τζηνιέρης, Πετρίδης, Κρητικάκης, Γεωργιάδης, Λαζαρίδης, Τραβασάρος, Πατεράκης, Λεοντιάδης.

29/3/1935 στο ίδιο δημοσίευμα και στο ίδιο γήπεδο αναφέρεται η νίκη του Ατρομήτου Ν. Ιωνίας επί του Γ.Σ. Ερυθραίας μα 1-0 και με σύνθεση: Κασούρης Λεωνίδου, Δασκάλου ΙΙ, Δασκάλου Ι, Ποιμενίδης, Αγιάννης, Ιωαννίδης, Κόκοτζας, Ρίμπας, Αιγύπτιος, Δασκάλου ΙΙΙ.
22/5/1936 Λευκός Αστήρ Πευκακίων – Μικτή Ηλυσιακού & Δάφνης Ηλυσίων: 9-3. Η σύνθεση των νικητών: Μ. Ρούσος, Π. Καλαμάς, Ε. Βενιοράκας, Ε. Βαλλινδράς, Β. Μπερεκέτης, Α. Παναγιώτου, Δ. Παναγιωτόπουλος, Θ. Ιστράκης, Φ. Λούβαρης, Π. Παππάς, Ζ. Κόρδρος

18 Ιουνίου 1938 εφημ.Αθλητισμός

10/7/1935 Ένωσις Καλογραίζης – Άτλας Θυμαρακίων: 3-1
10/7/1935 στο ρίγκ της αίθουσας του κινηματογράφου «Κρόνος» στη Ν.Ιωνία, αγώνες ελευθέρας πάλης «την παρελθούσαν Κυριακήν».

28/8/1035 τουρνουά ομάδων Νέας Ιωνίας (την παρελθούσαν Κυριακή) με συμμετοχή της Ελπίδας, του Ατρομήτου, του Απόλλωνα και της Καλογρέζας. Ο δήμαρχος αθλοθέτησε κύπελλο και οι ομάδες θα βαθμολογούνταν σε διπλούς αγώνες. Στον πρώτο αγώνα ο Απόλλωνας Ν.Ιωνίας κέρδισε τον Ατρόμητο Ν. Ιωνίας με 2-1.

20/9/1935 Π.Ο. Χολαργού – Εθνικός Καλογρέζας: 2-1
27/9/1935 προαναγγελία του τελικού κυπέλλου Δήμου Αθηναίων στο γήπεδο του Απόλλωνα μεταξύ του Ολυμπιακού Πετραλώνων και του Ατρομήτου Νέας Ιωνίας. Να θυμίσουμε ότι τότε ο Απόλλωνας δεν είχε έρθει στη Ριζούπολη και είχε γήπεδο στο Ρουφ.

31-12-1935 Αθλητική Φωνή

30/9/1935 Α.Ε.Καλογρέζας – Απόλλων Ν. Ιωνίας: 3-0 (κύπελλο Νέας Ιωνίας ) χατ τρικ ο Τζανετής. Η σύνθεση: Καμπουργιάννης, Βουνός, Γ. Κοσμίδης, Ραντίδης, Γιουτάν, Α. Κοσμίδης, Ι. Μαρόπουλος, Κλ. Μαρόπουλος, Ευτυχιάδης, Βουδούρης, Στάθης, Τρ. Τζανετής
2/10/1935 Ένωσις Αγίου Νικολάου Καλλιθέας – Ήφαιστος Καλογραίζης: 1-0 κατόπιν τεχνικού και θεαματικού αγώνα την παρελθούσαν Κυριακήν.

4/10/1035 αγώνες στίβου «την παρελθούσαν Κυριακή εις το γυμναστήριον της Ν.Ιωνίας μεταξύ των ομάδων Σμυρναϊκού Γ.Σ. και Α.Ο. Καισαριανής. Κατά την ανωτέρω αθλητικήν συνάντησιν νικήτρια ανεδείχθη η ομάς του Σμυρναϊκού, ήτις επί επτά αγωνισμάτων κατόρθωσε να αποσπάσει ισαρίθμους πρώτας και δεύτερας νίκας».
4/10/1935 φιλικός αγώνας Ολυμπιακός Πετραλώνων – Ατρόμητος Νέας Ιωνίας: 3-0

16/10/1935 Αθλητική Ένωσις Γαλατσίου – Βόσπορος Καλογραίζας: 3-2. Ο αγώνας έγινε την Κυριακή 13/10 στο γήπεδο Γαλατσίου.

30/10/1935 Αθλητική Ένωσις Γαλατσίου – Βόσπορος Καλογραίζας: 2-0. Ο αγώνας έγινε την παρελθούσα Κυριακή.
19/12/1935 Αχιλλεύς Ν. Ιωνίας – Απόλλων Ν. Φιλαδέλφειας: 4-3. O αγώνας έγινε την Κυριακή 16/12 στο γήπεδο της AEK.

1936 εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

29/1/1936 Ελπίς Νέας Ιωνίας – Ατρόμητος Νέας Ιωνίας: 5-4. «Η νίκη της Ελπίδος καθαρά και δίκαια υπήρξεν αποτέλεσμα ενός υπερόχου αγώνος και ενός συναρπαστικού παιχνιδιού της που ενεθύμιζεν ομάδας Εθνικής Κατηγορίας.
Η νικήτρια κατήλθεν εις τον θριαμβευτικόν της αγώνα με την κάτωθι σύνθεσιν: Καρεκλίδης, Πετρίδης, Κρητικάκης, Δοξόπουλος, Μελαχροινός, Λαζαριδης, Πατεράκης, Παυλής, Τραβασάρος, Παπαπαευθυμίου και Βακαλάκης».

31/1/1936 Ένωσις Πευκακίων – Λευκός Αστήρ: 6-4. Η σύνθεση των νικητών: E.Πελεκάνος, Ι. Συνναφόπουλος, Σ. Βούβουρος, Ι. Χιονίδης, Α. Αριστοτέλης, Π. Βούλλησις, Ε. Βλαχάκης, Γ, Χιονίδης, Γ. Γεωργακόπουλος, Θ. Γιαρούκαλης, Β. Τανάκογλου.
15/3/1936 Μικρασιατική – Ένωσις Ελευθερουπόλεως: 4-1

20/3/1936 Αστήρ Πευκακίων – Αίας Αμπελοκήπων: 5-1. Στον αγώνα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια και τραυματίστηκε ο παίκτης Καπαρός. Η σύνθεση των νικητών: Κεφαλλονίτης, Μένανδρος, Τσουκαλάς, Καπαρός,Καλαμάς, Σταματίου, Ρεμούνδος Γ., Ρεμούνδος Α., Τσούκας και (δυσανάγνωστο) Πλευράς.
23/3/1936 Εθνικός Πευκακίων – Ατρόμητος Τσακαγιάννη: 4-3 στο γήπεδο του Πενελληνίου. Η σύνθεση των νικητών: Γιαννακάκης, Πελεκάνος (αρχηγός), ΧιονίδηςΙΙ, Χιονίδης Ι., Βλαχάκης, Γεωργακόπουλος, Βασιλόπουλος, Αριστοτέλης, Συννεφόπουλος, Νάκογλου.
23/3/1936 Ελπίς Νέας Ιωνίας – Ένωσις Αγίου Δημητρίου: 4-2 . Η σύνθεση της Ελπίδας ήταν Καρεκλίδης, Παπαδόπουλος, Τσιρακόπουλος, Πετρίδης, Δοξόπουλος, Δασκάλου, Βελκόπουλος, Παπαευθυμίου, Ζιντερλαρπόλης, Τζινιέρης, Μπουγάτσας.
Δύο γκολ πέτυχε ο Ζιντερλοπόλης και ένα ο Παπαευθυμίου.

3/4/1936 Εθνικός Πευκακίων – Ολυμπιάς Αμπελοκήπων: 7-1 «Η νικήτρια εις τον αγώνα κατήλθεν ως εξής: Bάβουρας, Πελεκάνος, Βασιλόπουλος Αριστοτέλης, Βλαχάκης, Χιωνίδης, Β. Χιωνίδης, Γ. Συνεφόπουλος, Χιωνίδης Α., Γωργακόπουλος, Βοιλόσης.
Τα τέρματα της νικητρίας επέτυχον Χιονίδης Β. (2), Πελεκάνος (2) Χιονιδης Γ. (3) εις τα πρώτα λεπτά του αγώνος. Μετ’ ολίγον η ομάς της Ενώσεως ηύξησε το σκορ υπέρ αυτής επιτυχούσα έτερα δύο τέρματα δια των Γαλίτη και Γαβρίλου. Η νικήτρια ομάς ήτο η εξής: Tσάκωνας, Γαλίτης, Λινάκης, Σιδέρης, Ανδρέας, ΜάγειραοςΙΙ, Καραμπουνής, Κόκοτζης (αρχηγός), Γαβρίλος, Τζανέτης, Τσαγανός.

22/5/1936 προαναγγελία αρχαιρεσιών της Αθλητικής Ενώσεως Καλογρέζας για τις 24/5/1936.

25/5/1934 Αστραπή Ριζοπόλεως – Ένωσις Ελευθερουπόλεως: 3-0
17/6/1936 A.E. Kαλογραίζας – Xαλκηδών Κοκκινιάς: 1-1. «Ο αγών υπήρξε θεαματικός καθ’ ότι αμφότεραι αι ομάδες ηγωνίσθησαν με ορμήν και τέχνην. Το α΄ημιχρόνιον έληξεν άνευ αποτελέσματος. Κατά το β’ όμως ημιχρόνιον ο τερματοφύλαξ της Ενώσεως Καλογρέζας αποσπά τον θαυμασμόν με τις αιλουροειδείς εκτινάξεις του. Οι αποτελούντες την Ένωσιν Καλογραίζας ήσαν οι κάτωθι: Καμπουργιάννης, Γ. Μαυρίδης, Σ. Καλλιγάς, Ι. Μαυρόπουλος, Μάγειρας, Ραντίδης, Γ. Κοσμίδης, Τρύφων, Τζανετής, Γ. Μητσόπουλος, Ι. Πανταζίδης, Μ. Μορόπουλος.

22/6/1936 Άρης Νέας Ιωνίας- Ατλαντικός Πατησίων: 2-1. H σύνθεση των νικητών: Π. Σκαφίδας, Κ. Καραγκιαούρης, Β. Καραγκιαούρης, Ι. Κουμπής, Χ. Χριστοφορίδης, Α. Μακρόγλου, Α. Αθανασιάδης, Δ.Χ. Βασιλείου, Λ. Βλαχάκης, Β.Χ. Βασιλείου, Ε. Λεοντιάδης
26/6/1934 Δόξα Πατησίων – Ελπίς Ν. Ιωνίας: 4-2
26/6/1836 στο γήπεδο της ΑΕΚ αγώνας μεταξύ της Ελπίδας Νέας Ιωνίας και Ένωσις Γαλατσίου με σκοπό οι εισπράξεις να πάνε στις παιδικές εξοχές του σωματείου «Οι φίλοι του Παιδιού». Η Ελπίδα κέρδισε με 3-0 και στον αγώνα παρευρίσκοντο και αρκετοί επίσημοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας. Η σύνθεση της Ελπίδας: Ψυχιώτης, Πετρίδης, Κρητικάκης, Παπαδόπουλος, Μελαχροινός, Τσιράκογλου, Παπαευθυμίου, Πατεράκης, Τραβασάρος, Γαλήτης, Μπαλακάκης, Ψαρός.

20/7/1936 Ένωσις Φιλάθλων Αθηνών – Αθλητική Ένωσις Καλογραίζας: 4-1
31/7/1936 Αθλητική Ένωσις Ελευθερουπόλεως (πρωταθλήτρια Ν. Ιωνίας) – Ατρόμητος Ν. Ιωνίας: 5-2
«Ο ανωτέρω αγών διεξήχθη εις το γήπεδον του Ηρακλείου υπό την διαιτησίαν του κ. Α.Παλή. Εις το πρώτον ημιχρόνιον η Ένωσις δια της θυελλώδους τριπλέτας της επέτυχεν τρία αλλεπάλληλα τέρματα. Κατά το δεύτερον ημιχρόνιον η ομάς του Ατρομήτου ενισχυθείσα επέτυχεν δύο τέρματα κατόπιν φάουλ και πέναλτυ”.

12/8/1936 Ατρόμητος Νέας Ιωνίας – Aστραπή Άρεως: 3-2 στο γήπεδο Ηρακλείου, με πολλές διαμαρτυρίες των φιλοξενουμένων για τη διαιτησία, απειλές για αποχώρηση από τον αγώνα και νέες διαμαρτυρίες για τη στάση μελών της διοίκησης του Ατρόμητου, ότι αν αποχωρήσουν δεν θα τους πληρώσουν τα μεταβατικά (οδοιπορικά). Η Αστραπή αρχικά ήταν μπροστά με 0-2 ακολούθως της ακυρώθηκαν τέρματα και υποστηρίζει ότι δέχθηκε σε βάρος της τέρματα από θέσεις οφσάιντ. Διαιτητής στη φιλική κατά τα άλλα συνάντηση ήταν μέλος του Δ.Σ. των γηπεδούχων.
24/8/1936 αναφορά σε αποτελέσματα που έφερε «η αρίστη ομάς της ΑΕ. Ελευθερουπόλεως, πρωταθλήτρια Ν. Ιωνίας. Νίκησε τον ΠΑΟΚ Σφαγείων με 4-1, τον Παμβυζαντινό Καλογραίζας με 4-0, τον Κρόνο Αβερωφείου με 3-1, την Ελπίδα Νέας Ιωνίας με 5-2, τον Αίολο Αθηνών με 5-1 την Άμυνα Αμπελοκήπων με 1-0. Αναφορά και στους παίκτες που την αποτελούσαν και συγκεκριμένα τους Τσάκωνα, Γαλίτη, Λινάκη ΙΙ, Μάγειρα ΙΙ, Καραμπούρη, Γρηγοριάδη, Κόκοτζη, Βασιλείου, Τζανετή, Τσαγανό, Σιδέρη και Πυρένη.

14/9/1936 Α.Ε. Ελευθερουπόλεως (πρωταθλήτρια Ν. Ιωνίας) – Απόλλων Ν.Ιωνίας: 5-1. O αγώνας έγινε στο γήπεδο της AEK παρουσία χιλιάδων θεατών και η σύνθεση των νικητών ήταν: Παυλής, Λινάκης, Γαλίτης, Παπαδόπουλος Α., Παπαδόπουλος Γ., Μάγειρας, Τσαγανός, Κόκοτζης, Βασιλείου, Τζανετής, Γρηγοριάδης, Ζεκής.

23/9/1934 Νέα Μάδυτος – Α.Ε. Καλογρέζας: 3-1

27/9/1936 Παλαίμαχοι Α.Ε. Ελευθερουπόλεως – Ατρόμητος Ν. Ιωνίας: 2-1. «Την παρελθούσην Κυριακήν εις το γήπεδο του Ηρακλείου εδόθη ο ανωτέρω αγών ενώπιον 2.000 και πλέον θεατών. Η ομάς των Πλαιμάχων κατήλθεν ως εξής: Τσάκωνας, Πυρένης, Μπουλπάσης, Μάγειρας, Μπαλαδώρας, Νικήτας, Γρηγοριάδης, Τσαούσης, Τάμπος και Τσαγανός».

11/11/1936 Παμβυζαντινός – Ολυμπιάς Χαλανδρίου 3-1 «Tην παρελθούσαν Κυριακήν ο ομάς του Παμβυζαντινού συναντηθείσα εις φιλικόν αγώνα με την Ολυμπιάδα Χαλανδρίου ενίκησεν αυτήν με 3-1- κατελθούσα εις τον αγώνα ως εξής: Θ. Λουσίδης, Μανιταρίδης, Ελευθερίου, Κωνσταντινίδης, Χαμομτζής, Μαρόπουλος, Παπαευθυμίου, Παναγιωτόπουλος, Ι. Μαρόπουλος, Καούδης και Κοταρίδης.

11/12/1936 Μικρασιατική Ένωσις Δουργούτη – Παμβυζαντινός Καλογραίζης: 7-1 σε αγώνα εγκαινείων του νέου γηπέδου της Μικρασιατικής.
23/11/1936 συμμετοχή του Σμυρναϊκού Νέας Ιωνίας σε αγώνες στίβου με 34 αθλητές και συλλογική συμμετοχή σε σκυταλοδρομίες 4Χ1ΟΟ και 4Χ400. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Μιχαηλίδης και ο γραμματέας Ι. Παπαδάκης.
14/12/1936 Πράσινα Πουλιά – Εθνικός Πευκακίων: 6-0

1937 εφημερίδα Αθλητισμός
Στις 6/1/1937 αναφέρεται ο αγώνας Α.Ε. Καλογραίζης – Ένωσις Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας: 7-0. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Καλογρέζας παρουσία εκατοντάδων θεατών.
Επίσης στο φύλλο της 6/1/1937 διαβάζουμε: «Παμβυζαντινός- Πανθυμαρακιακός: 2-1. Tην παρελθούσαν Κυριακής και ώραν 2μμ παρουσία χιλίων και πλέον θεατών ετελέσθη φιλικός αγών μεταξύ των ομάδων Παμβυζαντινού Καλογραίζης και Πανθυμαρακιακού. Νικήτρια ομάς ανεδείχθη κατόπιν ωραίου και θεαματικού αγώνος η ομάς του Παμβυζαντινού δια 2-1. Η νικήτρια κατήλθεν ως εξής:
Γάλλος, Μακρόπουλος, Μανιατάρης, Κανέλλος, Μαρκόπουλος, Κοταρίδης, Τσαανός, Λινάκης, Πετρής, Καρύδης και Βυζαντινός.
Η εφημερίδα στις 12/5/1937 αναφέρει ότι η Β’ ομάδα του Παμβυζαντινού κέρδισε με 6-2 την Ελπίδα Νέας Ιωνίας και από το σκισμένο φύλλο της εφημερίδας, από τη σύνθεση των νικητών διασώζονται τα ονόματα των
Γ. Ελευθερίου, Δ. Χαματζής, Σ. Γεωργιάδης, Μ. Τσουνάκης, Ε. Ματθαίου, Σ. Μαρκόπουλος, Ε. Μαρκόπουλος
Στις 9/6/1937 γίνεται αναφορά σε αγώνες στίβου με συμμετοχή 400 αθλητών από τη Νέα Ιωνία, το Π. Φάληρο, την Κηφισιά, το Μοσχάτο, κλπ. Οι αγώνες ονομάζονται Α’ Παγκοινοτικοί.

Στις 25/6/1937 γίνεται προαναγγελία του αγώνα Ολυμπιακός Πετραλώνων – Ελπίδα Νέας Ιωνίας. Πρόκειται για τουρνουά που διοργανώνει η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ.

Στο δημοσίευμα της 28/6/1937 μαθαίνουμε ότι σε αγώνα κυπέλλου ο Απόλλων Νέας Ιωνίας κέρδισε «την παρελθούσαν Κυριακή, την Ένωσις Παγκρατίου δια τερμάτων 3-1. Με τον Απόλλωνα έλαβον μέρος και 4 παίκται της Καλογρέζας, οι Β. Καμπουργιάννης, Ι. Καμικέρης, Α. Κοσμίδης και Γ. Βουδούρης, εκ των οποίων ο τελευταίος εσημείωσε τα δύο εκ των τριών τερμάτων του συλλόγου».

1938 ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ
Στο δημοσίευμα της 4/5/1938 διαβάζουμε ότι έγινε σύσκεψη της ΟΠΑΣΑ στην οποία συμμετείχαν από τη Νέα Ιωνία η Ελπίς Νέας Ιωνίας, η Α.Ε. Ελευθερούπολης, η Α.Ε. Καλογρέζας, ο Σμυρναϊκός Νέας Ιωνίας, με στόχο την έγκριση ενεργειών της ομοσπονδίας για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

1/6/1938 ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ: Α.Ε.Καλογρέζης – Ολυμπιάς Χαλανδρίου: 2-2
«Ο αγών των ανωτέρω ομάδων εγένετο την παρελθούσαν Κυριακήν εις το γήπεδο της Ολυμπιάδος με διαιτητήν τον κ. Ιατρού, σκανδαλωδώς μεροληπτήσαντα υπέρ της Ολυμπιάδας.
Σχετικώς ελάβαμεν επιστολήν εκ μέρους του Προέδρου της Α.Ε. Καλογρέζης κ. Σταυρίδην εις την οποίαν ούτως περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την συμπεριφοράν των παικτών της Ολυμπιάδας οι οποίοι επετίθεντο και ετραυμάτιζαν σκοπίμως τους ποδοσφαιριστάς της Καλογρέζης, τους οποίους και εξύβριζον. Κατά την γνώμην μας εναπόκειται εις την ΟΠΑΣΑ να ενεργήση ανακρίσεις και να επιβάλλη τας κυρώσεις κατά των πρωταιτίων των ασχημιών αυτών.

Στο δημοσίευμα της 15/6/1938 μαθαίνουμε ότι Πανιώνιος Νέας Χαλκηδόνος και Ελπίς Νέας Ιωνίας (στο γήπεδο της Ελπίδας) ήρθαν ισόπαλοι 3-3- μετά από θεαματικό αγώνα.
Στο ίδιο φύλλο γίνεται αναφορά στις ενίσχυση του Δ.Σ. της Καλογρέζας με τριμελή επιτροπή και νέα μέλη τους Μιχάλη Μιχαηλίδη, Βασίλειο Κουρσούμη και Νικηφόρο Αλαντζόπουλο.
Στο δημοσίευμα της 20/5/1938 καλούνται τα μέλη της Καλογρέζας σε γενική συνέλευση στις 29/5/1938 και το κάλεσμα υπογράφουν ο πρόεδρος Στ. Σταυρίδης και ο γραμματέας Στ. Βουτσάς.
Σε φιλικό αγώνα στην Ελευσίνα, όπως γράφει η εφημερίδα στο φύλλο της 27/5/1938 ο Πανελευσινιακός ήρθε ισόπαλος με τον Απόλλωνα Νέας Ιωνίας.

Η εφημερίδα στις 20/7/1938 αναφέρει ότι η Α.Ε.Καλογρέζας δέχεται προτάσεις για αγώνες στην επαρχία και μάλιστα ήδη έχει προγραμματίσει μετάβαση στο Κιάτο με την τοπική ομάδα χωρίς να αναφέρει το πλήρες όνομα αυτής.

Στο δημοσίευμα της 7/9/1938 διαβάζουμε ότι σε τουρνουά κυπέλλου στη Νέα Ιωνία, πήραν μέρος οι ομάδες Ατρόμητος, Ελευθερούπολη, Ψυχαγωγικός Σαφραμπόλεως και Ελευσίνα. Δεν αναφέρονται αποτελέσματα και ο Ατρόμητος μάλλον είναι αυτός της Νέας Ιωνίας. Ο νικητής του τουρνουά είχε προκαταβολικά προσκληθεί σε αγώνα από την Α.Ε. Καλογρέζας που ήταν ήδη η πρωταθλήτρια της περιφέρειας Νέας Ιωνίας – Νέας Φιλαδέλφειας.
Στο δημοσίευμα της 10/8/1938 αναφέρεται ότι ο Ερμής Νέας Ερθραίας κέρδισε με 2-1 την Καλογρέζα σε έναν αγώνα που διεκόπη λόγω αποχώρησης του Ερμή με αιτιολογία ότι η Καλογρέζα επεδίωκε την ισοφάριση με αθέμιτα μέσα, εκτραχύνοντας τον αγώνα. Έτσι 13′ πριν τη λήξη αποχώρησε η ομάδα, που αργότερα κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Καλογρέζας κ. Σταυρίδης δεν τους κατέβαλλε τα οδοιπορικά που είχαν συμφωνήσει επειδή αυτοί αποχώρησαν πρόωρα.

1939 εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στις 8/2/1939 η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι στη Σαλαμίνα ο Αίας Σαλαμίνας κέρδισε τον Απόλλωνα Νέας Ιωνίας με 3-2.
Ο ΠΑΟΚ Σφαγείων που αναφέρεται σαν θυγατρική της ΑΕΚ και με τον Σ. Γιαλαμπίδη στη σύνθεσή του (στις μέρες μας έχει δοθεί το όνομά του στο γήπεδο του Φωστήρα), κερδίζει της Α.Ε. Καλογραίζης με 3-2.

Στο δημοσίευμα της 8/11/1939: Ολυμπιάς – Απόλλων Νέας Ιωνίας: 3-2 «Η Ολυμπιάς μετά δυσκολίας ενίκησε τον Απόλλωνα Νέας Ιωνίας, ο οποίος ηγωνίσθη με ορμήν. Ετέρα νίκην επέτυχε η Ολυμπιάς με τη β’ ομάδα της η οποία επεβλήθη καθαρώτατα με 3-0 της β’ Απόλλωνος. Τον αγώνα των α’ ομάδων παρηκολούθησαν υπεραρκετοί φίλαθλοι οπαδοί των δύο σωματείων.

1940 εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:
«Αδελφάτον αθλητισμού εις Νέαν Ιωνία, υπό την προεδρείαν του κ. Δημάρχου διετέθη ήδη ποσόν 400.000 δραχμών δια κατασκευή μεγάλου γυμναστηρίου», και όπως διαβάζουμε η σύσκεψη των συλλόγων έγινε στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αστήρ».

Η εφημερίδα αναφέρει στο φύλλο της 24/4/1940 ότι προχωρούν οι εργασίες επισκευής του γηπέδου Νέας Ιωνίας και θα αρχίσει και πάλι η χρήση του με αγώνα την Κυριακή μεταξύ της Ένωσις Νέας Ιωνίας και ισχυράς αθηναϊκής ομάδας, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα η Ένωσις Νέας Ιωνίας θα αγωνισθεί με τον πρωταθλήτρια β’ κατηγορίας ομάδα του Αρίωνα.
Στις 19/6/1940 διαβάζουμε ότι η Άμυνα Νέας Ιωνίας κέρδισε την Πρόοδο Πατησίων με 5-2 και η σύνθεση είναι: Θεόδωρος Κόντζογλου (προπονητής), Γεώργος Λουκάς, Θεμιστοκλής Γεωργιάδης, Ελευθέριος Χρηστίδης, Βασίλειος Πλητάς, Νικόλαος Μορφωνιός, Δημήτριος Κοντογεωργίου, Νικόλαος Χιώτης, Ηλίας Καρδιακός, Σπύρος Παπαδόπουλος, Ιωάννης Χατζηδημητρίου και Στέλιος Λιανός.

Στις 21/6/1940 το δημοσίευμα προαναγγέλλει τον αγώνα Ένωσις Νέας Ιωνίας – Ελληνορωσσικός για το κύπελλο ΕΠΣΑ (τελικός) που θα γίνει στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας

Η εφημερίδα αναφέρει στο φύλλο της 14/8/1940 ότι η Άμυνα Νέας Ιωνίας κέρδισε τον Εθνικό Καλογρέζας με 6-1 την προηγούμενη Κυριακή και αναφέρει ως σκόρερ τον Χιώτη με δύο τέρματα και από ένα οι Καρδιακός, Λιανός, Χατζηδημητρίου και Παπαδόπουλος. Προπονητής ο Κ. Τσατσαλιάρης.

17-5-1936 εφημ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Kαι η ιστορία συνεχίστηκε μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους και μετά την κατοχή.

21-4-1945 εφημ. Αθλητισμός
21 Μαΐου 1945 εφημ. Αθλητισμός
NEA ΓΕΝΙΑ ΜΑΗΣ 1945 εφημερίδα της ΕΠΟΝ

 

Σχετικά θέματα

ΠΑΟ Καλογρέζας: Η πρώτη ομάδα που διαλύθηκε από τη δικτατορία

Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)

Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)

A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»

«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018

ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων

Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020: Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα

Συνεχίζουμε με τα πρώτα αφιερώματα του 2021
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021: Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021: Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021: Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021: Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/dimosio-vima/arthrografia/ta-prota-athlitika-vimata-ton-mikrasiaton-prosfygon-sti-n-ionia-attikis-g-meros/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">