ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα νέα δεδομένα από το 2021 στις αγγελίες ακινήτων

Τα νέα δεδομένα από το 2021 στις αγγελίες ακινήτων

από τον Θεμιστοκλή – Ανδρέα Μπάκα
Πρόεδρο Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Σε κάθε ακίνητο που διατίθεται είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΕΝ στις 19 Νοεμβρίου με τίτλο  «Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων», αποτελεί υποχρέωση πλέον να αναφέρεται στην αγγελία η ενεργειακή κλάση του ακινήτου.

Ουσιαστικά, κάθε ακίνητο που διαφημίζεται σε αγγελία από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή/και από ιστοσελίδα κτηματομεσιτικού γραφείου θα πρέπει πλέον να φέρει την ενεργειακή κλάση.

Μέχρι σήμερα, το ενεργειακό πιστοποιητικό ήταν υποχρεωτικό κατά την μίσθωση ή την πώληση του ακινήτου και όχι κατά την διάρκεια προώθησης του.

Σίγουρα η άνωθεν τροπολογία αποτελεί προτροπή απόκτησης ενεργειακής κουλτούρας στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη που επιθυμεί να προωθήσει το ακίνητο του είτε προς μίσθωση, είτε προς πώληση, με «αβέβαια» αποτελέσματα στο αν τελικά πουληθεί ή νοικιαστεί σε ένα επιπλέον κόστος.

Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες πραγματοποιούσαν την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού όταν είχαν «κλείσει» προφορικά ή/και με προσύμφωνο είτε την μίσθωση, είτε την πώληση του ακινήτου τους, πλέον είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε έκδοση του πιστοποιητικού για να έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν το ακίνητό τους, ενώ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενεργειακό πιστοποιητικό και δεν αναγράφεται ενεργειακή κλάση, τότε προβλέπονται πρόστιμα.

Παράλληλα, από το νέο έτος στις αγγελίες ακινήτων δεν θα αρκεί μια αναφορά όπως «Τριάρι 85 τ.μ. στην Ν.Σμύρνη, κατασκευής 1995». Πλέον, από 1η Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει οι αγγελίες να λένε: «Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ. στην Ν.Σμύρνη, ενεργειακής κλάσης Β, κατασκευής 1995». Ενώ δεν θα ισχύει για τις αγγελίες που θα αναρτηθούν από το 2021, αλλά για όλες τις υφιστάμενες αγγελίες που είναι αναρτημένες και ενεργές και θα πρέπει είτε να συμπληρωθεί η ενεργειακή κλάση, είτε να κατέβουν από οποιαδήποτε ιστοσελίδα προώθησης.

Κατανοείται ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν οι αγγελίες ακινήτων που διαχειρίζεται ένα κτηματομεσιτικό γραφείο δεν είναι 10 ή 20 αλλά πολύ περισσότερες, ενώ μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και δίκτυα κτηματομεσιτικών γραφείων διαχειρίζονται χιλιάδες αγγελίες ακινήτων. Παράλληλα, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να επικοινωνήσουν οι κτηματομεσίτες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τους έχουν αναθέσει την προώθηση του ακινήτου τους προς πώληση ή/και ενοικίαση, ώστε να ενημερωθούν για την ενεργειακή κλάση του εκάστοτε ακινήτου, αλλιώς υποχρεούνται να την κατεβάσουν.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα την τροπολογία του ΥΠΕΝ υποχρεώνονται τα μεσιτικά να παίρνουν και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης. Στο σύστημα θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός για κάθε ακίνητο και έτσι ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ελέγχει ότι το πιστοποιητικό πράγματι συνδέεται με την εκάστοτε αγγελία.

Η άνωθεν τροπολογία «βάζει σε μια σειρά» την κτηματαγορά, αλλά απαιτείται χρόνος προσαρμογής τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους επαγγελματίες του κλάδου, που σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται μπορεί να κινδυνέψουν και με πρόστιμα.

Μην ξεχνάμε ότι η κτηματαγορά την δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

www.ert.grsource https://www.ert.gr/eidiseis/oikonomia/elladaoikonomia/ta-nea-dedomena-apo-to-2021-stis-aggelies-akiniton/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα νέα δεδομένα από το 2021 στις αγγελίες ακινήτων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">