ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χ. Καρυδόπουλος: Ψάλτης 43 χρόνια στην ίδια εκκλησία

Χ. Καρυδόπουλος: Ψάλτης 43 χρόνια στην ίδια εκκλησία

Από τα 18 του χρόνια στο ψαλτήρι ο Χρήστος Καρυδόπουλος. «Από μικρά παιδιά πηγαίναμε στην εκκλησία, στεκόμασταν δίπλα στους ψαλτάδες και μαθαίναμε.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Στα 18 του χρόνια παρακολούθησε δύο χρόνια μαθήματα βυζαντινής μουσικής, ανέλαβε βοηθός ψάλτη στο πλευρό του Ηρακλή Τζουλιάγκα. Στη συνέχεια μετανάστευσε στη Γερμανία, εκεί εργάστηκε εννέα χρόνια, αλλά παράλληλα  συνέχισε να ψέλνει.

«Γυρίσαμε το 1977 στο χωριό. Είχε ψάλτη ο Άγιος Αθανάσιος, η εκκλησία μας, ενώ στο Γλυκονέρι όχι κι ανέλαβα το ψαλτήρι του Γλυκονερίου. Ανέλαβα από το 1978 μέχρι σήμερα, δηλαδή 43 χρόνια είμαι συνέχεια στην εκκλησία του Απόστολου Παύλου του Γλυκονερίου. Δεν έχω φύγει από εδώ, δεν θέλησα να αφήσω το Γλυκονέρι και θα συνεχίσω όσο το μπορώ να το εξυπηρετώ.» σημειώνει.
Στο ερώτημα «ποια συναισθήματα τον συντροφεύουν την ώρα που ψέλνει;» απαντά: «Δεν μπορείς να περιγράψεις πώς είναι. Είναι κάτι μαγικό, σε «τραβάει». Τα λόγια τους μόνα τους έρχονται. Τα περισσότερα τα θυμάμαι απέξω, ψέλνοντας έρχεται η επόμενη λέξη. Δεν έτυχε να κάνω κάποιο σημαντικό λάθος, αλλά έχω ακούσει ότι ακόμη και στο Πάτερ Ημών άλλοι έχουν κάνει λάθος. Καλά είναι να μην αφήνεις το βιβλίο, να προσέχεις και να το λες από μέσα. Το βιβλίο πάντα ανοικτό μπροστά σου.»

Τέλος δεν παραλείπει να ευχηθεί για τη νέα χρονιά. «Να είναι 2021 έτος διαφορετικό από το 2020» λέει σημειώνοντας: «Να περάσει ο κορονοϊος γρήγορα και να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας.»
Φώτο:Ο κος Χρήστος Καρυδόπουλος, ψάλτης 43 χρόνια στην ίδια εκκλησία ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/ch-karydopoylos-psaltis-43-chronia-stin-idia-ekklisia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χ. Καρυδόπουλος: Ψάλτης 43 χρόνια στην ίδια εκκλησία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">