ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αίτημα Δήμου Κομοτηνής να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μαυρομάτι

Αίτημα Δήμου Κομοτηνής να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μαυρομάτι

Tο χωριό Μαυρομάτι έζησε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από την προχθεσινή κακοκαιρία και δέκα σπίτια αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης βρέθηκε έγκαιρα στον οικισμό διαπιστώνοντας την έκταση του προβλήματος εξαιτίας της πρωτοφανούς βροχόπτωσης και του μεγάλου όγκου του νερού. Χάρη στη σημαντική βοήθεια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκε από το σπίτι του όπου είχε εγκλωβιστεί ένα ζευγάρι ηλικιωμένων οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Κομοτηνής και ακολούθως φιλοξενούνται σε δομή του Δήμου. Εκεί εξυπηρετούνται και δέχονται φροντίδα από κοινωνική λειτουργό και νοσηλεύτρια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης, τους παρέχονται γεύματα από τις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε δέκα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν μέχρι την απομάκρυνση των νερών. Οι ένοικοι των σπιτιών ρωτήθηκαν εάν ήθελαν αν φιλοξενηθούν σε δομές του Δήμου και οι ίδιοι προτίμησαν να διαμείνουν στο τέμενος, όπου ο Ερυθρός Σταυρός τους διένειμε κουβέρτες. Από χθες 12 Ιανουαρίου, τους προσφέρονται γεύματα από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής μέσω catering. Τα γεύματα το Σαββατοκύριακο θα μεταφέρονται από τον Ερυθρό Σταυρό στους κατοίκους του Μαυροματίου.

Χθες, επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής αποτελούμενη από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Κοινωνικών Πολιτικών βρέθηκε στο Μαυρομάτι για να γίνει η αποτίμηση και η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις. Στόχος της καταγραφής είναι οι κάτοικοι να λάβουν πλήρη αποζημίωση με βάση και την έκθεση που θα συνταχθεί. Η συγκεκριμένη έκθεση συντάσσεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής και αποστέλλεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι πληγέντες κάτοικοι προηγούμενα οφείλουν να καταθέσουν αίτηση στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου καταγράφοντας τα άτομα που διαμένουν στο σπίτι.

Επίσης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας έστειλε έγγραφο προς την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ζητώντας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να οριοθετηθεί η συγκεκριμένη πληγείσα περιοχή. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι έχουν καταστραφεί οικοσκευές και δομικά στοιχεία σε κατοικίες και αποθήκες, προκλήθηκαν σοβαρές βλάβες στα παρόχθια αναχώματα, αλλά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο καθώς επίσης το αρδευτικό αντλιοστάσιο κοντά στο Μαυρομάτι έχει κατακλισθεί από νερό. Τέλος, αναφέρονται ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις κοντά στις όχθες των ποταμών Λίσσος και Βοζβόζης, στις περιοχές Παραδημή, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνι, Νέο Σιδηροχώρι, Καλαμόκαστρο, Μαυρομμάτι, Νέα Αδριανή, Καλλίστη, Παγούρια, Πόρπη, Γλυφάδα και έχουν προκληθεί ζημιές σε ποιμνιοστάσια.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/aitima-dimoy-komotinis-na-kirychthei-se-katastasi-ektaktis-anagkis-to-mayromati/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αίτημα Δήμου Κομοτηνής να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μαυρομάτι Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">