ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κρέας που παράγεται στο… εργαστήριο (Video)

Κρέας που παράγεται στο… εργαστήριο (Video)

Το 2013 ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ  Μαρκ Ποστ απέδειξε πώς μπορούσε να φτιάξει ένα μπέργκερ όχι από το κρέας μιας αγελάδας αλλά από το κρέας που δημιούργησε μέσα στο εργαστήριο. Ο Ποστ έδωσε έτσι μια νέα τροπή στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη από το 2000 για το λεγόμενο τεχνητό ή καλλιεργημένο κρέας.

Εδώ και μια 20ετία, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές βλέποντας τις συνέπειες της μαζικής κατανάλωσης κρέατος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το 26% της γης χωρίς πάγο του πλανήτη χρησιμοποιείται για βοσκή και το 33% όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Οι αλυσίδες εφοδιασμού ζωικού κεφαλαίου εκτιμάται επίσης ότι ευθύνονται για εκπομπές 7,1 gigatonnes ισοδυνάμου CO2 ετησίως, που αντιπροσωπεύουν το 14,5% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα βοοειδή, που εκτρέφονται τόσο για το βόειο κρέας όσο και για το γάλα, ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών και συγκεκριμένα για το περίπου 65% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και περίπου το 44% των εκπομπών ζώων έχουν τη μορφή μεθανίου.  Στον τομέα των δραστηριοτήτων, η παραγωγή και επεξεργασία ζωοτροφών είναι οι δύο κύριες πηγές εκπομπών, που αντιπροσωπεύουν το 45 και το 39% των συνολικών εκπομπών, αντίστοιχα.

Ο όρος τεχνητό κρέας αναφέρεται αρχικά σε τρόφιμα που παράγονται από ορισμένα φυτά που, μετά τον μετασχηματισμό, θα έχουν πολύ παρόμοια γεύση με το παραδοσιακό κρέας . Το πρώτο κύμα «τεχνητού κρέατος» φτιάχτηκε από φασόλια σόγιας, σιτάρι ή άλλα είδη οσπρίων, δημητριακών ή μυκήτων.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο η επιστήμη προχώρησε στο τεχνητό κρέας που παρασκευάζεται από τα βλαστικά κύτταρα του πραγματικού κρέατος από ζωντανά ζώα.

Στη σελίδα της εταιρείας του, ο Μαρκ Ποστ δείχνει ακριβώς πως παρασκευάζεται το καλλιεργημένο κρέας από τον μυικό ιστό της αγελάδας. Ο ερευνητής διαχώρισε τον μυ από το λίπος και έπειτα απομόνωσε τα κύτταρα, τα οποία κατάφερε να πολλαπλασιάσει. Από ένα κύτταρο, κατάφερε να δημιουργήσει 1 τρις κύτταρα που ενώνονται μεταξύ τους φτιάχνοντας μυοσωλήνες που έπειτα μας δίνουν το τεχνητό κρέας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Blue Horizon, εταιρείας που επενδύει στις εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών, η αγορά καλλιεργημένου κρέατος αναμένεται να φτάσει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια ανα έτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το ποσό ακούγεται υψηλό, όμως ωχριά μπροστά στην βιομηχανία κρέατος, της οποίας ο τζίρος έφτασε πέρυσι τα 1,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Global Data.

Η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε την πώληση τεχνητού κρέατος που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα, δίνοντας πράσινο φως στην αμερικανική start-up εταιρεία Eat Just για την πώληση κρέατος κοτόπουλου που έχει παρασκευασθεί σε εργαστήριο.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία «Μέγας Γύρος» ανακοίνωσε πως παράγει περίπου 80 κωδικούς προϊόντων με πρόσφατη καινοτομία τα προϊόντα χωρίς κρέας.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος ΚΑτσαρός, τα κτηνοτροφικά ζώα είναι ο κύριος υπεύθυνος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κτηνοτροφία δαπανά τεράστιες ποσότητες νερού, χημικών και ενέργειας.

Τα ζωικά προϊόντα σχετίζονται με το 60% των ασθενειών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτό ώθησε στην παρασκευή τεχνητών τροφίμων, που είτε έχουν βάση φυτά είτε τα βλαστοκύτταρα ζώων. Από βλαστοκύτταρα παράγονται και αστακοί, σωλωμοί, κρέας από κοτόπουλο ή βοοειδή. Δεν έχουν την ίδια γεύση, όμως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι είναι περισσότερο υγιεινά. Όπως και να έχει είναι τρόφιμα επεξεργασμένα και περιέχουν χρωστικές και αλάτι και η Ε.Ε. πρέπει να θέσει όρια και προδιαγραφές ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει το ποσοστό των πρωτεϊνών και την προέλευσή τους.

Στην Ινδία υπάρχουν εγκεκριμένες εταιρείες που κυκλοφορούν τεχνητό κρέας κοτόπουλου και στην Κίνα τεχνητό αστακό, σολομό και άλλα ψάρια.

Ο κ. Κατσαρός προέβλεψε ότι σε 50 χρόνια θα γίνει υποχρεωτική η κατανάλωση τεχνητών τροφίμων γιατί ο πλανήτης δεν αντέχει.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/roi-idiseon/kreas-poy-paragetai-sto-ergastirio-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κρέας που παράγεται στο… εργαστήριο (Video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">