ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Σωκράτης Σινόπουλος (trailer)

ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Σωκράτης Σινόπουλος (trailer)
 Κάθε Τρίτη, στις 18:00 
«ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ »

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

Eπεισόδιο 10: Σωκράτης Σινόπουλος.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος εκφράζει με τον πληρέστερο τρόπο την συνάντηση των παραδόσεων με την σύγχρονη δημιουργική μουσική πραγματικότητα της χώρα μας. Είναι ένας μουσικός, που βηματίζοντας στην ροή των δημιουργικών του χρόνων και συμμετέχοντας με την λύρα του σε δεκάδες σχηματισμούς από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, διαμόρφωσε και αποκρυστάλλωσε το προσωπικό του μουσικό ύφος και ήθος, κατακτώντας περίοπτη θέση στην νέα μουσική εποχή.
Στα χέρια του η πολίτικη λύρα, ένα όργανο με βαθιά και ευρεία ιστορία, αναγεννήθηκε. Μέσα από την ελάχιστη έως μηδαμινή παρουσία της στα νεότερα χρόνια, έφτασε να πρωταγωνιστεί με μια νέα μουσική ταυτότητα, με νέα ηχοχρώματα, να συνοδεύει και να μετασχηματίζει στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, με το προσωπικό του ύφος, σε μουσικές συνέργειες παγκόσμιου βεληνεκούς.
Οι αρχαίοι και νέοι μαζί ήχοι των χορδών του Σωκράτη Σινόπουλου, δονούν την ίδια την ιστορία… διαπερνώντας αφηγηματικά τόπους και χρόνους.
Η ανοιχτή ματιά του στις σύγχρονες προσεγγίσεις των μουσικών παραδόσεων, που για πολλά χρόνια εργάστηκε με αφοσίωση στην έρευνά τους και στην καταγραφή τους, εμφανίζει τα αποτελέσματά της στο δημιουργικό του έργο και στον προσωπικό του ύφος. Οι δρόμοι από τον πολίτικο λυγμό της λύρας του έως τις φωνές και τους κραδασμούς της δύσης περιπλέκονται αριστοτεχνικά, δημιουργώντας διαδρομές και ιστορικές αλληλουχίες με διευρυμένα συναισθήματα και εναγκαλισμούς στους μουσικούς τόπους.
Ο Σωκράτης Σινόπουλος αφηγείται στο φακό της εκπομπής την βιογραφική του πορεία και μας αποκαλύπτει την διαδικασία της προσωπικής του δημιουργικής διαδικασίας.
Μας ερμηνεύει στοιχεία από το σύνολο του έργου του όπου αναδεικνύει τις ιδιαίτερες εκφραστικές όψεις της πολίτικης λύρας του, συμπράττοντας με τους συναδέλφους λυράρηδες Στρατή Ψαραδέλλη, Χρυσάνθη Γκίκα και Δημοσθένη Καραχριστοδούλου.
Μας ερμηνεύει επίσης τη νεότερη αναγνωρισμένη διεθνώς μουσική του παραγωγή, συνεργώντας στο μουσικό του σχήμα Metamodal με τους Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (μπάσο), Δημήτρη Εμμανουήλ (τύμπανα).
Ενώ η φωνή της Κατερίνας Παπαδοπούλου αναδεικνύει την άμεση σχέση της «ψυχογενούς» συγγένειας των «φωνητικών» χορδών της λύρας με την τραγουδιστική της έκφραση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ –φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ –οργάνωση παραγωγής

Το επεισόδιο της εκπομπής αναρτάται στη διεύθυνση: class="m_-4030164368958861980gmail-sctemp">, την ημέρα προβολής του.
 Δείτε το trailer 

 

 

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/ert3/ert3-protaseis/ert3-ellhnon-dromena-sokraths-sinopoylos-a-thleoptikh-metadosh-trailer/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΡΤ3 – «Ελλήνων Δρώμενα»: Σωκράτης Σινόπουλος (trailer) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">