ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το Μπλόκο της Καλαμάτας στις 8/2/1944Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1944 όταν κυριολεκτικά το αίμα σχημάτισε ποτάμι στην Καλαμάτα, από τις μαζικές εκτελέσεις που έκαναν οι ναζί.

Τόσο πολλές ήταν οι εκτελέσεις, που ποτέ δεν υπήρξε βεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που ήταν αρκετές εκατοντάδες.

Oι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 520 εκτελέσεις. Είχαν γίνει μπλόκα των Γερμανών, που μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους, στις 6/2  συλλαμβάνουν κόσμο σαν αντίποινα για το θάνατο 10 Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έγινε μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωριό Αγ. Φλώρος. Παράλληλα καίνε τα χωριά Αγ. Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις.

Τα στρατεύματα κατοχής έκαναν τις εκτελέσεις στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι νεκροί ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή των παλιών Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. Για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από το Δήμο της Καλαμάτας, τις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και τους συγγενείς των θυμάτων.

Σε μία από τις προηγούμενες εκδηλώσεις εντυπωσιακή ήταν η μαρτυρία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Πότας Κακκαβά που αναφερόμενη στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, έλεγε: «το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944 οι Γερμανοί έκαναν γενικές συλλήψεις στην ανατολική πόλη, από την Υπαπαντή και πέρα. Συνέλαβαν 1.800. Το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου οι γείτονες άκουσαν τα πολυβόλα και τα καμιόνια πηγαινοέρχονταν. Στην πύλη μας είπαν, ότι τους στείλανε στη Γερμανία εργάτες. Όμως, φαινόταν το αίμα από τη Λακωνικής, που σταματούσε στη Φαρών. Σκυλιά τους ξέθαψαν αργότερα στην Παραλία κοντά στα παλιά σφαγεία. Με την απελευθέρωση ακούσαμε ότι ήταν 520. Δε μας άφησαν να τους πάρουμε. Εκτελέστηκαν αμέτρητοι. Κανείς δεν ξέρει πόσοι ήταν ακριβώς, γιατί όποιος είχε σκοτωμένο από τους Γερμανούς θεωρείτο προδότης».

Πηγή φωτο & στοιχείων: Δήμος Καλαμάτας

Διαβάστε από το αρχείο μας: Το Μπλόκο της Καλαμάτας και ο Διονύσης Χριστακόπουλος

www.ert.gr

source https://www.ert.gr/eidiseis/to-mploko-tis-kalamatas-stis-821944/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το Μπλόκο της Καλαμάτας στις 8/2/1944 Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">