ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πρεμιέρα Τζο Μπάιντεν στην ψηφιακή «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια»

Πρεμιέρα Τζο Μπάιντεν στην ψηφιακή «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια»

ανταπόκριση από το Βερολίνο για την ΕΡΤ: Γιώργος Παππάς

«Η Αμερική επέστρεψε. Η Ατλαντική Συμμαχία επέστρεψε. Και δεν κοιτάζουμε πίσω. Κοιτάζουμε μαζί μπροστά». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την διαδικτυακή «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19/2. Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε στην Διάσκεψη του Μονάχου, χρησιμοποίησε το βήμα αυτό για να τονίσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην πολυμερή αντίληψη για την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων και προβλημάτων.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Από την ομιλία του Μπάιντεν συνάγεται ότι θεωρεί την Κίνα τη μεγαλύτερη πρόκληση της Αμερικής και της Δύσης γενικότερα με τα χαρακτηριστικά της συστημικής αντιπαλότητας. «Μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα για το μέλλον», είπε ο Μπάιντεν.

Ταυτόχρονα άσκησε σκληρή επίθεση στη Ρωσία επικρίνοντας την ηγεσία του Κρεμλίνου ότι επιτίθεται στους δημοκρατικούς θεσμούς των δυτικών χωρών. Επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιδιώκει να αποδυναμώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και υποσκάπτει την ατλαντική συνεργασία.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε την ανάγκη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για νέες απειλές βιολογικού πολέμου. Δήλωσε επίσης έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην παρέμβασή της δήλωσε ικανοποημένη από την επιστροφή των ΗΠΑ στην πολυπολική θεώρηση της διεθνούς συνεργασίας και διαπίστωσε οι κινήσεις του Μπάιντεν και της κυβέρνησής του δείχνουν ότι δεν είναι μόνον λόγια αλλά και έργα. Ανέφερε ως παραδείγματα την επιστροφή στο Σύμφωνο του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς και την ετοιμότητα για συνομιλίες με το Ιράν.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανήλθαν από 1,2 στο 1,5% του ΑΕΠ και υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν στο 2%. Σε σχέση με τη Ρωσία όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά την προοπτική νέων κυρώσεων, τήρησε ηπιότερη στάση έναντι της Μόσχας από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέπτυξε στην παρέμβασή του την πρότασή του για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας. Για να διασκεδάσει τους φόβους των Αμερικανών ότι η πρότασή του στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ επιχειρηματολόγησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλειά της για να μπορέσει να συμβάλει επί ίσοις όροις στην κοινή προσπάθεια με τις ΗΠΑ. Εάν η Ευρώπη είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Αμερική, θα είναι και αξιόπιστος εταίρος, είπε ο Μακρόν, θα γίνει και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο όταν γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη.

Οι ομιλίες Μπάιντεν, Μέρκελ, Μακρόν είχαν ως κοινό παρονομαστή την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας στη βάση της πολυμέρειας, γεγονός που συνιστά σημαντική αλλαγή σε σχέση με την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα όμως έδειξαν και τις διαφορές στρατηγικών προτεραιοτήτων που έχουν Ουάσιγκτον, Παρίσι, Βερολίνο.

www.ert.gr



source https://www.ert.gr/eidiseis/diethni/kosmos/premiera-tzo-mpainten-stin-psifiaki-diaskepsi-toy-monachoy-gia-tin-asfaleia/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρεμιέρα Τζο Μπάιντεν στην ψηφιακή «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">