ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ξάνθη:»Έφυγε» από τη ζωή ο Άγγελος Κολώνιας

Ξάνθη:»Έφυγε» από τη ζωή ο Άγγελος Κολώνιας

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, ο γνωστός αρχιτέκτονας Άγγελος Κολώνιας. Ήταν γνωστός τόσο από τη διαδρομή του ως Μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας και της Περιφέρειας, από όπου συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια, όσο και από την έντονη πολιτική και κοινωνική του δράση.

Καταγόταν από την Αθήνα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία την περίοδο της δικτατορίας και βρέθηκε από πολύ νωρίς ενταγμένος στην Αριστερά, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο χώρο της Λαϊκής Ενότητας Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, γνωστός φυσιολάτρης όπως και κυνηγός.

Τον Άγγελο Κολώνια, αποχαιρέτησε ο Αντώνης Κοσμίδης, συνοδοιπόρος του ως εξής:
¨»Ο σ. Άγγελος Κολώνιας ήταν και θα παραμείνει στην μνήμη μας ως παράδειγμα ιδεολογικής συνέπειας και ήθους προοδευτικού επαναστάτη αγωνιστή. Τον αποχαιρετήσαμε σήμερα, στο νεκροταφείο της Χρύσας Ξάνθης, μαζί με τους πολυαγαπημένους του οικείους και οικογενειακούς συγγενείς, με μεγάλη λύπη, πολλοί σύντροφοί του, πρώην συνάδελφοι και συναγωνιστές, καθώς και πολλοί προσωπικοί φίλοι του που εκτιμούσαν ιδιαίτερα την συνέπεια λόγων και έργων του. Η επάρατη νόσος χτύπησε τον Άγγελο και τον πήρε πάρα πολύ γρήγορα στην «γειτονιά των αγγέλων».
Παρά το ότι είμαστε συνομήλικοι και βρεθήκαμε αρκετές φορές πολύ κοντά στην γνωριμία μας ήδη από τα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα, η τύχη το έφερε να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε στον πολιτικό τομέα μόλις το 1985 στην Ξάνθη. Ήταν από τους συντρόφους που προσωπικά εκτιμούσα πολύ την άποψή τους, όταν έπρεπε να αποφασιστεί κάτι, καθόλη την διάρκεια της αγωνιστικής μας πορείας στην Ξάνθη. Η πολιτική οξυδέρκεια και η τετράγωνη λογική του στην αντιμετώπιση οργανωτικών ζητημάτων, με εντυπωσίαζαν ευχάριστα. Δεν θυμάμαι να έχω δυσκολευτεί ποτέ να συμφωνήσω μαζί του στην λήψη αποφάσεων πάνω σε ιδεολογικά θέματα, όπως και για την συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις υπεράσπισης των ιδεών της Αριστεράς και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ήταν επόμενο ότι θα υπήρχε σύμπτωση απόψεων και θα βρισκόμασταν στο ίδιο μετερίζι διάσωσης της τιμής της Αριστεράς, όταν η πλειοψηφία των τοπικών στελεχών της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης αποφάσισε να αποδεχτεί την συμβιβαστική στάση της ηγετικής ομάδας του μεταλλαγμένου κόμματος, να υπογράψει και να νομιμοποιήσει τα καταστροφικά για την χώρα μας μνημόνια. Ως συντονιστής της Λαϊκής Ενότητας Ξάνθης, ο Άγγελος άφησε ανεξίτηλα την τελική αγωνιστική του σφραγίδα στις λαϊκές κινητοποιήσεις των αριστερών αγωνιστών στην πατρίδα μας. Διαρκή παρακαταθήκη για όσους έχουμε την τύχη να είμαστε ακόμη εν ζωή, αλλά και για τους πολύ νεότερους.
Αλλά και ως εργαζόμενος στην Τεχνική Υπηρεσία του νομού μας, ανέλαβες -εκτός των άλλων- με μεγάλη υπευθυνότητα, προς εξαιρετική τιμή μας, Άγγελε, ένα σημαντικό έργο που επέλεξε να σου αναθέσει η Πολιτεία. Αυτό της ανακαίνισης και ανάδειξης του «Σπιτιού» που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της μουσικής του εκπαίδευσης ο μουσικοσυνθέτης της γενιάς μας Μάνος Χατζηδάκις.
Όπως μας ανέφερε και ο σύντροφος και φίλος σου από τα μαθητικά χρόνια, πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προγραμματίζει στην γενέτειρά σου Αθήνα, ως ελάχιστο φόρο τιμής, με τους άλλους τότε κοινούς συντρόφους σας, μόλις το επιτρέψουν οι απαγορευτικές συνθήκες, το οφειλόμενο πολιτικό μνημόσυνο.
Άγγελε, όλοι οι σύντροφοί σου κι εδώ στην Ξάνθη, θα σε θυμόμαστε πάντα και υποσχόμαστε να μην παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας που έθετες σε κάθε ευκαιρία: Την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών κι αδικημένων στην καθημαγμένη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο.»

www.ert.grsource https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/xanthiefyge-apo-ti-zoi-o-aggelos-kolonias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ξάνθη:»Έφυγε» από τη ζωή ο Άγγελος Κολώνιας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb