ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ροδόπη: Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος

Ροδόπη: Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος

Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο διοργανώνουν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, 18.00-19.30 με θέμα «Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος» οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

Το Κιρκινέζι
Το μικρό μεταναστευτικό γεράκι Κιρκινέζι ζει κοντά στον άνθρωπο, φωλιάζει στα σπίτια και τις αποθήκες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αναζητά τη λεία του στα γειτονικά χωράφια. Είναι πολύτιμος σύμμαχος των αγροτών καθώς τρέφεται κυρίως με ακρίδες και άλλους εχθρούς των καλλιεργειών. Είναι ευπρόσδεκτο σε εκατοντάδες οικισμούς του κόσμου. Σήμερα, λόγω των αλλαγών στις χρήσεις της αγροτικής γης, η εξάπλωσή του στην Ελλάδα είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Στη Λήμνο, οι αποικίες του είδους εντοπίζονται σε 16 χωριά, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στη Ροδόπη, φωλιάζει σε λίγα χωριά νότια της Κομοτηνής, ενώ στα Ιωάννινα φωλιάζει στο κέντρο της πόλης, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στους κατοίκους. Η σταθερή παρουσία του Κιρκινεζιού κάθε άνοιξη στη χώρα μας, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα απειλούμενο είδος, να το γνωρίσουν από κοντά, να παρακολουθήσουν τις συνήθειές του και να αναλάβουν δράση για την προστασία του.

Πρόγραμμα για την προστασία του απειλούμενου γερακιού
Στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας για την προστασία του απειλούμενου γερακιού που περιλαμβάνει ενημέρωση για το είδος και προτάσεις δημιουργικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη μελέτη και προστασία του. Προβλέπεται αποστολή του υλικού σε ψηφιακή ή/και έντυπη μορφή προς τους εκπαιδευτικούς που θα το παρακολουθήσουν και δυνατότητα επίσκεψης στις τάξεις που θα το αναλάβουν –ιδανικά τη νέα σχολική χρόνια, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην παρακάτω φόρμα: Ο σύνδεσμος για το διαδικτυακό σεμινάριο θα σταλεί στα e-mail των ενδιαφερόμενων.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
18:00-18:10 Προσέλευση – Χαιρετισμοί
Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Ιωαννίνων, Λέσβου
18:10-18:30 «Κιρκινέζι: ένας φτερωτός συγκάτοικος»
18:30-18:45 «Εκπαιδευτικές δράσεις για το Κιρκινέζι»
18:45-18:50 Διάλειμμα
18:50-19:20 Εκπαιδευτικό υλικό για το Κιρκινέζι: δραστηριότητες, κόμικ, επιδαπέδιο παιχνίδι
19:20-19:30 Συζήτηση – Αξιολόγηση

www.ert.grsource https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/komotini/rodopi-kirkinezi-enas-fterotos-sygkatoikos/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ροδόπη: Κιρκινέζι, ένας φτερωτός συγκάτοικος Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb