ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

1821: Πρέσβεις 9 χωρών διαβάζουν ποίηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση προσκάλεσε τους πρέσβεις 9 χωρών να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους εμπνευσμένη από την ελληνική επανάσταση.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους πρέσβεις της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της  Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας  λέγοντας: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία, στον χώρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των πρέσβεων εννέα χωρών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους, ποίηση «μεθυσμένη με το αθάνατο κρασί του 21», αν μπορώ να πω παραφθείροντας ελαφρά τον στίχο του Κωστή Παλαμά.
»Από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, δεκάδες ποιητές συγκλονίστηκαν από τον πόθο των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία.
Οι στίχοι τους, πλημμυρισμένοι από φιλελληνικά αισθήματα, εμπνευσμένοι από το ιδεώδες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που επέστρεφε, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, στον τόπο που τη γέννησε, ηχούν σήμερα διπλά συγκινητικοί από τα χείλη των επιγόνων τους. Μια ακόμα εκδήλωση της διεθνούς αλληλεγγύης που φλόγισε τις καρδιές όλων εκείνων που έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, μια ακόμη απόδειξη πόσο ενέπνευσε η Ελλάδα ως ιδέα τους λαούς και τους ποιητές τους».

www.ertnews.grΤο άρθρο 1821: Πρέσβεις 9 χωρών διαβάζουν ποίηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ertnews.gr/1821/1821-presveis-9-choron-diavazoyn-poiisi-stin-proedro-tis-dimokratias/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 1821: Πρέσβεις 9 χωρών διαβάζουν ποίηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb