ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Παράταση lockdown – Tι θα ισχύσει για την Καθαρά Δευτέρα

Για άλλη μια εβδομάδα παρατείνεται το lockdown στην Αττική, που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας της πανδημίας. Τις τελευταίες 7 μέρες έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών με κορoνοϊό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, ενώ χθες καταγράφηκαν 1.137 κρούσματα.

Στην Αττική τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 10.000 από 8.150, μέσα σε μια εβδομάδα. Το κέντρο του Πειραιά βράζει, καθώς εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας

«Αναμένουμε αύξηση θανάτων τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση σε όλη τη χώρα οδήγησε τους ειδικούς να εισηγηθούν στην κυβέρνηση οριζόντιο κλείσιμο σχολείων για 2 εβδομάδες και λειτουργία με τηλεκπαίδευση.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά σαφώς ακολουθούν την πανδημία και έχοντας αυτή τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα με τα μεταλλαγμένα στελέχη, βλέπουμε και περισσότερα κρούσματα στα παιδιά. Είναι κάτι αναμενόμενο» επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στο «βαθύ κόκκινο» πέρασαν οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου καθώς και οι δήμοι Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.405 κρούσματα, 521 διασωληνωμένους και 49 θανάτους.

Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, δεν ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα, εκτός από τα ήδη ισχύοντα.

Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, εκτός των γνωστών εξαιρέσεων, για λόγους υγείας, εργασίας και επιστροφής σε μόνιμη κατοικία. Οι μετακινήσεις σε super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2, και σε ΑΤΜ με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Το έθιμο του χαρταετού, μπορεί να τηρηθεί κοντά στις οικίες, λαμβάνοντας μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, έως τις 18:00 για τις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» και έως 21:00 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Ας είμαστε μια οικογένεια στο τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα. Ας μην πετάξουμε αετό στου Φιλοπάππου φέτος» προέτρεψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι δεν συνδέεται με θρομβο-εμβολικά επεισόδια, για αυτό και συνεχίζεται κανονικά στη χώρα μας.

Την ελπίδα ότι οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, ώστε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός για όλες τις χώρες, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι φαίνεται ότι έχουμε 10 μέρες δύσκολες μπροστά μας.  Για το άνοιγμα του τουρισμού είπε ότι στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχτούμε πιλοτικά από κάποιες χώρες της Ε.Ε. και από το Ισραήλ, χώρες που έχουν προχωρήσει τον εμβολισμό, ώστε να μπορέσουμε τον Μάιο αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με υγειονομικά πρωτόκολλα και πιστοποιητικά εμβολιασμού να ανοίξουμε και σε άλλες χώρες.

«Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και για τη χώρα το ότι αυτή την πολυεπίπεδη κρίση τη διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στο ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας»  δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο OPEN υπογράμμισε ότι «είναι φανερό ότι έχει αποτύχει η πολιτική της κυβέρνησης, το λέγαμε από την αρχή ότι το λοκντάουν ακορντεόν, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για οικονομία και κοινωνία».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Λίνα Μπεθάνη, Σοφία Πατραμάνη – Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Σχετικό Άρθρο: Τηλεκπαίδευση έως 29/3 στα σχολεία, 8 νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

www.ertnews.gr



Το άρθρο Παράταση lockdown – Tι θα ισχύσει για την Καθαρά Δευτέρα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/paratasi-lockdown-ti-tha-ischysei-gia-tin-kathara-deytera/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παράταση lockdown – Tι θα ισχύσει για την Καθαρά Δευτέρα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">