ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Εβδομάδα αποφάσεων για τη σταδιακή άρση του lockdown (video)

Το πρώτο βήμα για την άρση του lockdown θα ξεκαθαρίσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών, η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις. Εκείνο που προκαλεί προβληματισμό είναι οι εικόνες συνωστισμού στο παραλιακό μέτωπο, με τον κόσμο σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζει ή να κάνει κατάχρηση του κωδικού 6 για τις μετακινήσεις. Tην ίδια ώρα η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, αν και τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια σχετική ισορροπία στις εισαγωγές από τη μια και τα εξιτήρια από την άλλη. Οι εφημερίες ωστόσο εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες – το διαπίστωσε με τα μάτια του ο Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε το Τζάνειο.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα θα καθορίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την περαιτέρω άρση του lockdown. Οι κυβερνητικοί παράγοντες πάντως τα τελευταία 24ωρα αποφεύγουν να μιλούν για συγκεκριμένες ημερομηνίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Δε μπορώ εγώ να σας πω οριστικά κάποια ημερομηνία μιλάμε από τις 5 και μετά ελεγχόμενα και σταδιακά για το λιανεμπόριο και τα σχολεία εντός της εβδομάδας θα γνωρίζουμε” δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Την Τετάρτη και όχι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αξιολογήσει τα τρέχουσα δεδομένα και να εισηγηθεί αν, τι και πότε θα ανοίξει.

“Αν είναι 5 ή αργότερα θα το δούμε αυτή την εβδομάδα. Πρόωρο να βάζουμε ημερομηνίες” υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται θετικοί στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας τις επόμενες εβδομάδες, αφού προηγουμένως ενεργοποιηθεί το self testing.

“Αν ανοίξουν με συντεταγμένο τρόπο, μπορούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα” αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείου Αττικόν Στέλιος Λουκίδης.

“Πρέπει να ανοίγουν ένα ένα για να έχουμε έλεγχο της πανδημίας” λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ Άλκης Βατόπουλος.

Στο μεταξύ για ακόμη μία ημέρα δεν αποφεύχθηκαν τα φαινόμενα συνωστισμού σε αρκετές περιοχές. Πολύς ο κόσμος στο Φλοίσβο, στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και έξω από τα take away.

Στου Ψυρρή, στην Αθήνα, γείτονες κατήγγειλαν ότι έξω από καφέ στην οδό Τάκη, είχε συγκεντρωθεί κόσμος, με την αστυνομία να φτάνει στο σημείο και να κάνει συστάσεις από τα μεγάφωνα προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος.

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στην εντατική Covid

«Σκαρφαλώνει» όλο και πιο ψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης στις νοσηλείες. Οι 735 που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι ΜΕΘ θα εξακολουθούν να πιέζονται για 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής με το προσωπικό των νοσοκομείων να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να γίνει άμεσα.

“Χθες ήταν 40 ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία, που περίμεναν να πάνε σε κρεβάτια εντατικής. Στον Ευαγγελισμό εντός μιας μέρας κατορθώνουμε να τους απορροφήσουμε” δήλωσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του “Ευαγγελισμού” Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Οι δυνατότητες των νοσοκομείων στην Αττική είναι για άλλες 55 κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν από μετατροπές σε αίθουσες ανάνηψης και χειρουργεία.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα άλλα 1449 κρούσματα και 54 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. 

Το νοσοκομείο Τζάνειο που εφημέρευε επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας και διαπίστωσε την ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα που παρουσίαζε σήμερα το νοσοκομείο. “Το ΕΣΥ ανταποκρίνεται με το παραπάνω, πλέον όμως με τη στήριξη όλων, εδώ και αρκετές εβδομάδες: Ιδιωτικά θεραπευτήρια, στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιώτες γιατρούς” τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Πυρά στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

“Δεν έχει εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στον αναγκαίο βαθμό που είχαμε πει από το δεύτερο κύμα για καθολική επίταξη των διαθέσιμων δομών και δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και έχει επωμιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος” ανέφερε μιλώντας στο Open ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

“Όταν άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι ή πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας ως τοτέμ” δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

“Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη μη τυχόν και ζημιωθούν οι μεγαλοκλινικάρχες, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες της και είναι εγκληματικές” είπε στη Δημοκρατική Ρόδου, ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων και στην Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο 24ωρο στη συμπρωτεύουσα επιβεβαιώθηκαν 230 νέες μολύνσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Δήμητρα Σέκη, Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ertnews.gr



Το άρθρο Εβδομάδα αποφάσεων για τη σταδιακή άρση του lockdown (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/evdomada-apofaseon-gia-ti-stadiaki-arsi-toy-lockdown-video/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εβδομάδα αποφάσεων για τη σταδιακή άρση του lockdown (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">