ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Ερντογάν υποδέχεται την ηγεσία της ΕΕ – Σέρμπος: Η Τουρκία θα πρέπει να έρθει σε συμβιβασμούς

Ιδιαίτερης σημασίας η σημερινή επίσκεψη που πραγματοποιούν στην Άγκυρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με νωπές τις  αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για επιτήρηση της Τουρκίας ως τον Ιούνιο και επιβολή κυρώσεων εάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες και την παραβατική συμπεριφορά.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κομίζουν τη λεγόμενη θετική ατζέντα, δηλαδή επανέναρξη του διαλόγου σε ανώτατο πολιτικά επίπεδο, εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και χρηματοδοτήσεις για το προσφυγικό με προϋπόθεση την καλή συμπεριφορά της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη διάσταση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόνισε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης . Όπως είπε Αθήνα και Λευκωσία πέτυχαν η θετική προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας, να περνά  μέσα από την μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την μη επανάληψη των παραβατικών  συμπεριφορών έναντι της Κύπρου, όχι πρόσκαιρα αλλά σε διάρκεια. Σε ό,τι αφορά την τελωνειακή σύνδεση, ο κ Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος θα θέσει βέτο εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο σύνολο των κρατών της ΕΕ.

Υπό πίεση η Τουρκία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου, ο Ερντογάν χρειάζεται συγκεκριμένα βήματα προόδου με την ΕΕ τα οποία να μπορεί να δείξει στο ακροατήριό του, την ώρα που η δημοφιλία του δεν πάει καλά, υπό τη νέα πίεση που ασκεί και το τρίτο πανδημικό κύμα του κορονοϊού με τριπλάσια κρούσματα και νεκρούς στην ήδη παραπαίουσα οικονομία. Σε αυτό το σκηνικό έρχεται και το νέο κοινωνικό ρήγμα με τους ναυάρχους και τους 94 πρώην βουλευτές με αιχμή τη Συνθήκη του Μοντρέ και την απομάκρυνση από τις αρχές του κεμαλισμού. Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η διαβούλευση με τους Αμερικανούς, με την Άγκυρα να αναζητεί λύση στα προβλήματά της.

Είμαστε σε  μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τη Δύση με τον Ερντογάν να έχει υψηλούς στόχους, όμως δεν επικρατούν οι συνθήκες που υπήρχαν επί Τραμπ, ενώ δεν μπορεί να κινηθεί σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Έχουμε έναν πολιτικό που τρέφεται με την πόλωση και προσπαθεί να αξιοποιήσει ρήγματα, και κάνει σειρά κινήσεων βλέποντας τις αλλαγές στη μετεκλογική κατάσταση, είπε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Σέρμπος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αστείο» τα όσα ισχυρίστηκε περί απόπειρας πραξικοπήματος από πλευράς των ναυάρχων.

Όπως είπε υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι ως Τουρκία θα πρέπει να μην δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορεί να μασήσει και να έρθει ταυτόχρονα σε αντιπαράθεση με Ρωσία και Αμερική. Θα πρέπει να έρθει σε μια σειρά συμβιβασμών/συνεννοήσεων στο τέλος της ημέρας, κάτι που δεν θα είναι απαραίτητα κακό για την Τουρκία, αλλά θα έχει ένα μετρήσιμο κόστος στο ηγετικό προφίλ του Ερντογάν. Είναι πολύ λεπτή ισορροπία, σημείωσε.

www.ertnews.gr



Το άρθρο Ο Ερντογάν υποδέχεται την ηγεσία της ΕΕ – Σέρμπος: Η Τουρκία θα πρέπει να έρθει σε συμβιβασμούς εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/o-erntogan-ypodechetai-tin-igesia-tis-ee-sermpos-i-toyrkia-tha-prepei-na-erthei-se-symvivasmoys/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Ερντογάν υποδέχεται την ηγεσία της ΕΕ – Σέρμπος: Η Τουρκία θα πρέπει να έρθει σε συμβιβασμούς Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">