ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

«Έγρεο, Φίλα Μάτερ!» στο Τρίτο Πρόγραμμα

Έγρεο, Φίλα Μάτερ! – Σήκω, Αγαπημένη Μητέρα! Μια σειρά εκπομπών, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με βάση το ομώνυμο βιβλίο του φιλόλογου και βιβλιολόγου Γιάννη Κόκκωνα, στο οποίο παρουσιάζονται και αναλύονται προσωποποιήσεις της Ελλάδας σε κείμενα και εικαστικά έργα.

Οι προσωποποιήσεις των χωρών ή των εθνών δημιουργούνται, συνήθως, σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, αντικατοπτρίζοντας εθνικές περιπέτειες και εθνικές συνειδητοποιήσεις. Έχουν, κυρίως, πολιτικό χαρακτήρα και μαρτυρούν τη θέση των διανοουμένων και των καλλιτεχνών που τις δημιουργούν, αποτελώντας πολύ ενδιαφέροντα τεκμήρια της ιστορίας των ιδεών και των ιδεολογιών.

Έγρεο, Φίλα Μάτερ! Ένα σύνθημα, από ένα στίχο της Οδύσσειας, ο οποίος ενέπνευσε τους πρώτους  σκαπανείς της ελληνικής εθνικής ιδέας – τους  Έλληνες διανοούμενους των προεπαναστατικών χρόνων που πίστεψαν ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αναστηθεί η Ελλάδα, στηριγμένη στις δυνάμεις της.

Από το Σάββατο, 3 Απριλίου 2021, θα λειτουργεί στο Facebook σελίδα με τον τίτλο της εκπομπής Έγρεο, Φίλα Μάτερ, όπου θα μπορούν οι ακροατές του Τρίτου να βλέπουν τα εικαστικά έργα που θα αναφέρονται σε κάθε εκπομπή.

Παραγωγή – παρουσίαση: Μαρία Χατζάρα

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 ή 95,6 και τις κατά τόπους συχνότητες.

Διαδικτυακή ακρόαση:webradio.ert.gr/tritoΤο άρθρο «Έγρεο, Φίλα Μάτερ!» στο Τρίτο Πρόγραμμα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.source https://www.ert.gr/radiofono/egreo-fila-mater-sto-trito-programma/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Έγρεο, Φίλα Μάτερ!» στο Τρίτο Πρόγραμμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">