ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΗΠΑ: “Στοπ” στην εκτόξευση του τουρκικού Turksat 5B επιχειρούν ελληνικές και αρμενικές οργανώσεις

Ανταπόκριση Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη

Eπιστολή προς την Αμερικανική Ομοσπονδιακη Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απέστειλαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή Αρμενιών (ANCA) με την οποία ζητούν να μην γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για την προγραμματισμένη εκτόξευση του δορυφόρου Turksat 5B διπλής χρήσης. Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν ότι η απόρριψη του εν λόγω αιτήματος θα πρέπει να γίνει με την αιτιολογία “ότι τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”.

Οι δύο οργανώσεις αναφέρουν στην επιστολή τους

“Όπως γνωρίζετε, ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι και οντότητες υπόκεινται επί του παρόντος σε κυρώσεις CAATSA (P.L.115-44), συμπεριλαμβανομένου του οργανισμού αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας SSB. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται κατά του SSB απαγορεύουν τις άδειες εξαγωγής, τα δάνεια, τις πιστώσεις και άλλες μορφές εξαγωγής ή χρηματοοικονομικής βοήθειας, καθώς και τις πλήρεις αποκλειστικές κυρώσεις και τους περιορισμούς θεώρησης εναντίον ανώτερων υπαλλήλων της SSB.

Ο δορυφόρος Turksat 5B – που παράγεται από την κρατική Turksat – έχει αποδεδειγμένα στρατιωτικές εφαρμογές (όπως επιβεβαιώθηκε από δημοσίευμα του Defense Turkey που αναφέρει ότι τα συστήματα διπλής χρήσης χρησιμοποιούνται και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις). Το SSB, στον δικό του κατάλογο προϊόντων, επιβεβαιώνει τη στρατιωτική χρήση της σειράς Turksat. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών είναι η χρήση drone και άλλων μη επανδρωμένων όπλων.

Η Τουρκία πρόσφατα χρησιμοποίησε UAV Bayraktar στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει απειλήσει να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η σειρά Turksat διευρύνει σημαντικά την περιοχή κάλυψης, την ικανότητα και την επιθετική δυνατότητα του τουρκικού στρατού, ενισχύοντας την δυνατότητα της Άγκυρας να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σχεδόν στον μισό πλανήτη.

Στην σκιά της ανοιχτής επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καλούμε την FAA να απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εκκίνηση του Turksat 5B και να απορρίψει μελλοντικά αιτήματα αδειών για τυχόν εκτοξεύσεις που συμβάλλουν στις επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας”.

www.ertnews.gr



Το άρθρο ΗΠΑ: “Στοπ” στην εκτόξευση του τουρκικού Turksat 5B επιχειρούν ελληνικές και αρμενικές οργανώσεις εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.



source https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/ipa-quot-stop-quot-stin-ektoxeysi-toy-toyrkikoy-turksat-5b-epicheiroyn-ellinikes-kai-armenikes-organoseis/
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΗΠΑ: “Στοπ” στην εκτόξευση του τουρκικού Turksat 5B επιχειρούν ελληνικές και αρμενικές οργανώσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">